İkinci Alevi açılımının şifreleri

A -
A +
İktidar partisinin politika üretme anlamında çok önemli bir ismiyle konuştum. Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem bu isim. Erdem, bana adeta ikinci Alevi açılımının şifrelerini verdi. En kritik konu, cemevlerinin statüsü. 
Alevilerin bir kısmı ibadethane statüsü arzuluyor.
Ama bir kısmı tam o noktada değil. 
Ekrem Erdem diyor ki: "Cami ibadethane. Cami ya da aynı fiilden yani cem etmekten türetilen Cemevi. Ona da ibadethane dense kıyamet kopmaz..."
Bu şimdiye kadar iktidar kanadının dillendirdiği en radikal açılım söylemi. Öncelikle Ekrem Erdem'in bir dilbilimci olduğunu hatırlatalım. Ama bahsettiği bu muhtemel açılımın sadece dilbiliminin basit bir izdüşümü olarak algılanmaması gerekir. Nasıl Başbakan Davutoğlu cumartesi günü Hacıbektaş'ta din derslerinin kaldırılmasının da tartışılabileceğini söylediyse.
AK Parti de bu konuda herhangi bir tabu tanımadığını dile getiriyor. "Alevilerin onlarca yıldır biriken sorunlarını birkaç günde çözemeyiz" diyen iktidar sözcüleri, yine de önemli adımları atmayı kafalarına koymuş durumda. Ancak en büyük tehdit olarak özellikle Almanya'da yuvalandığı öne sürülen "Alisiz Alevilik" anlayışı görülüyor. Anadolu Alevilerinin iyi niyetli adımlara sahip çıkacağına inanılıyor.
Muharrem ayının sonuna doğru hükümetten Alevi açılımına dair önemli hamleler beklenmeli. Din derslerinin yeniden düzenlenmesi. Belki kaldırılmasına dair bir planın hazırlanması. Dedelere özel statü sağlanması. Hepsinin konuşulduğunu hatırlatalım.
Bizden duyurması...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.