Kaydet
a- | +A

Hükümetin ekonomik politikaları ortada; IMF güdümlü.. IMF''nin kontrolüne girip de, ekonomisini düzlüğe çıkarabilen bir tek ülke yoktur dünyada. Hal böyle iken, çaresiz kalan hükümet, IMF''nin reçetelerine boyun eğdi. Öyle ki, hükümet; ne yardan vazgeçebiliyor, ne serden! Başta özelleştirme olmak üzere, alınması gerekli radikal tedbirler, bir türlü tatbik mevkiine konamıyor.TELEKOM''un satışını, nasıl yüzümüze gözümüze bulaştırdığımız ortada! Vaktiyle, 20 milyar dolara satabileceğimiz bu kuruma, bugün 3 milyar dolara müşteri bulamıyoruz! Hükümet, enflasyonu düşürmekle övünüyor. İyi de; bu düşüşte millet nerede?

Milleti ne hale getirdiğinizden haberiniz var mı? Üretim yok, alış yok, satış yok; çek ve senetler dağ gibi birikmiş, geri dönüyor. Her sokakta 3-5 esnaf kepenk indiriyor. Devasa müesseseler kapılarına kilit vuruyor. On binlerce işsiz sokağa terkediliyor.

Değil kâr etmek; millet, ayakta kalabilmek için elindekini avucundakini satarak yaşayabilmenin derdine düşmüş. Bu gidişle; birkaç aya kalmaz, her kesimdeki ticaret erbabının peş peşe iflaslarına şahit olacağız. Hükümet, ekonomik çıkmaza giren ticaret erbabının vergi borçlarını taksitlendirerek, önümüzdeki 1.5 seneye yaydı. Eğer, bu borçları yaymasaydı; vergi mi tahsil edeceğini zannediyordu? On binlerce insana hapishane bulamayacağına göre, buna mecbur kaldı! Vergi borçları gibi, SSK''ya kesilen prim borçlarını da aynı şekilde, bir takvime bağlayıp taksitlendirmesi şarttır. Tahsilini istiyorsa tabii! Her ilin esnaf, ticaret ve sanayi odalarından feryatlar yükseliyor. Hükümet, bunların seslerini duymazlıktan gelemez. Hükümetler çare müessesesidir. Hiçbir hükümet, enflasyonu düşürüyorum diye, bütünüyle bir milleti ateşe atamaz! Hükümet, IMF''nin ne demesinden önce, milletin ne diyeceğine kulak vermek ve milletin, bu bitmiş, tükenmiş, kan ağlayan halini görmek zorundadır. Enflasyonu düşürmek için tatbik mevkiine konulan ekonomik programla, piyasalar alt üst olmuş, ticaret, tek kelime ile durmuştur. Böylesine bir durgunluğa, son elli senedir şahit olunmadı.

Ticaretin olmadığı yerde, enflasyon düşse ne olur, düşmese ne olur? Diğer bir deyişle, bu düşüş kimin umurunda? Ve, iddia edildiği gibi, bu düşüş, gerçek bir düşüş mü olur? Hükümet, IMF''nin değil, milletin hükümetidir. Milletin dertlerine çare olmak için hükümet olunmuştur. Hükümet, IMF''nin istekleri ile milleti karşı karşıya getirmemeli; milletin canı çıktıktan sonra, IMF''nin reçetelerinin de bir işe yaramayacağını bilmelidir!