Borsa, satıcılı başladığı, geçtiğimiz haftanın son işlem günü dar bir aralıkta dalgalanarak 107 puan yitirdi. İşlem hacminin 323 trilyon lirada kaldığı borsa gün sonunda 13 bin 51 puana gerilemiş bulunuyor. Piyasanın geçtiğimiz haftayı 13 bin puanın üzerinde kapaması olumlu olarak değerlendirilebilir. Ancak işlem hacminin yetersiz oluşu ve yükseliş için güç bulunmaması çıkış olasılığını zayıflatıyor. Diğer taraftan piyasada beklenti olmaması da piyasada hareketliliği engelliyor. Önümüzdeki günlerde, Türk Telekom''un blok satışı, Vakıfbank''ın özelleştirilmesi, IMF görüşmeleri ve önümüzdeki ayın 3''ünde açıklanacak olan Ağustos ayı enflasyon verileri gibi beklentiler bulunuyor. Bu gelişmeler piyasaya belirli bir hareket kazandırabilir. Buna karşılık kısa dönemde piyasanın önemli bir ivme kazanacağını da düşünmüyoruz. Bu arada Eylül ve Ekim aylarında 9 aylık bilançolar da açıklanacak. Bu piyasaya bir miktar hareket sağlayabilir. Orta ve uzun vadede hisse senedine girmek isteyen yatırımcıların hisse seçiminde özenli davranmaları gerekiyor.
Geçtiğimiz haftanın son günü piyasadaki Türk Lirası sıkışıklığının yoğun olması nedeniyle gün içinde repo faiz oranları yüzde 55 oranına kadar yükseldi. Bu hafta da piyasada vergi çıkışlarından kaynaklanan sıkışıklık yaşanacaktır. Sıkışıklıktan etkilenen bono piyasasında da sınırlı satışlar yaşandı. Piyasada yaşanması beklenen sıkışıklık nedeniyle repo faiz oranları gibi bono faiz oranlarının da yüksek seyretmesini bekliyoruz. Ancak 3 Eylül''de açıklanacak Ağustos ayı enflasyon verileri konusunda piyasada iyimser beklentiler bulunuyor. Bu nedenle, Eylül ayında faiz oranlarının gevşemeye başlayacağını söyleyebiliriz.
Piyasalardaki Türk Lirası sıkışıklığına karşılık Merkez Bankası''nın piyasayı düşük miktarda fonlaması nedeniyle bankalar döviz satmak zorunda kaldılar. Bu hafta da Türk Lirası sıkışıklığının sürmesini bekliyoruz. Bu nedenle bankaların döviz satışları sürecektir.

