Kaydet
a- | +A

Önceki gün yaşanan artçı depremden önce sıkışık bir seyir içinde olan borsada endeks 104 puanlık bir kayıp içindeydi. Yaklaşık 45 dakika işlem yapılmayan borsada artçı depremin etkisi, endeksi 5 bin 926 puana kadar geriletirken, bu puan düzeylerinden gelen tepki alımları yeniden 6 bin puanın üzerine çıkılmasını sağladı. Özellikle, kapanışa yakın gelen alımlarla haftanın ilk günü 127 puanlık gerilemeyle 6 bin 50 puandan kapanan borsada dün, zayıf da olsa alıcılı bir gün yaşandı. İlk seansta 6 bin 50 ile 6 bin 143 puan arasında sıkışan endeks, 52 puan artış kaydederek ilk seansı 6 bin 103 puanla tamamaldı. İkinci seansta da zayıf alımlarla yükselişini sürdüren borsada işlem hacmindeki daralma dikkat çekici. Özellikle dış yardımlar konusundaki beklentilerin somut sonuçları konusunda umutlu olan borsadaki bu durgunluğu normal olarak değerlendiriyoruz. Önceki günkü sarsıntının borsada önemli bir panik doğurmamasını da olumlu olarak değerlendiriyoruz. Nitekim, borsa dün günü ortalama yüzde 1.52 oranında artışla 6 bin 143 puanla kapatarak, önceki güne göre 92 puanlık artış kaydetti.

Bono piyasasında da dün satış eğilimi egemendi. Piyasadaki Türk Lirası rahatlığına karşılık, maaş ödemelerinden kaynaklanan Türk Lirası faiz oranlarının yüksek seyri bonolarda da satış getirdi. Dünkü 3 yıl vadeli değişken faizli ihalede 853 trilyon liralık net satış gerçekleşirken, en çok işlem gören 23 Ağustos 2000 vadeli kağıdın faizi kapanışta yüzde 25.58 oranını gördü. Repo faiz oranları ise piyasalar güne artı rezervle başlamasına karılık önceki güne göre 6 puan artarak yüzde 71.78 oranına yükseldi. Repo faiz oranları önümüzdeki günlerde Türk Lirası ihtiyacına göre değişkenlik gösterecektir. Bonoda ise şu an var olan faiz oranlarının korunduğunu, fakat hafif dalgalanmalar yaşanacağını söyleyebiliriz.

Önceki gün dış borsalarda doların değer kazanmasına bağlı olarak, doların fiyatındaki artış bazı bankaların alımlarına neden oldu. Buna karşılık Merkez Bankası, dolar alarak müdahale etmişti. Dün de sabah saatlerinde maaşlar nedeniyle hafif alımlı bir gün geçiren döviz piyasası dış piyasalara göre hareket edecektir. Ancak Merkez Bankası her zaman olduğu gibi piyasayı denetimde tutacaktır.