Gün doğmadan neler doğar

Sesli Dinle
A -
A +

Psikobiyoloji Uzmanı Dr. Curt P. Richter, 1957 yılında John Hopkins Üniversitesinde fareler üzerine gerçekleştirdiği bir deneyde, umutlu olmanın yaşama gücü için ne kadar önemli olduğunu kanıtlayan sonuçlar elde etmiş.

 

Deneylerde fareleri, yarısı suyla dolu cam tüpler içine koyarak suyun üstünde ne kadar süre kalabileceklerini öğrenmeyi amaçlamışlardır.

 

Deneylerde, farelerden bazılarının hemen kendini bırakıp boğulduğu gözlenirken en fazla dayanabilenlerin on beş dakika su üstünde çabaladığı, sonunda onların da mücadeleyi bıraktıkları kaydedilmiştir.

 

Sonrasında Dr. Richter ve asistanları farklı bir şey denemişler; suya bıraktıkları farelerden bir grubunu tam ölmek üzereyken sudan çıkarmışlar, kurulayıp bir süre bekleterek tekrar suyun içine koymuşlardır.

 

Farklı fare gruplarıyla ardı sıra tekrarlanan bu işlemden sonra farelerin her kurtarılıştan sonra suyun içinde daha uzun süre hayatta kalmayı başardıkları belirlenmiştir. 24 saat sonra tekrarlanan deneylerde, bu işleme tabi tutulan farelerle tutulmayan fareler arasında muazzam bir dayanıklılık farkı ortaya çıkmıştır…

 

Ölmek üzere iken kurtarılan fareler durumun aslında hiç de ‘umutsuz olmadığını’ öğrenmişler, ilk defa suya bırakılan fareler fazla direnmeden kendilerini bırakırken, bunlar altmış saate yakın sürelerde su üstünde kalmayı başarmışlardır.

 

Bu fareler, yaşadıkları durumun bir son olmadığını ve buradan kurtulabileceklerini öğrenmişlerdi. Sonuçta, daha fazla çabalayıp hayatta kalmak için bir nedene sahip olmuşlardı.

 

Defalarca tekrarlanan deneylerde hep aynı sonucu aldı Dr. Richter ve ekibi. Raporunun son cümlesi olayın özünü de yansıtıyordu; ‘Mücadele gücünü, performansı ve kapasitenin tamamını ortaya koymanın en önemli faktörü umut etmekti.’

 

‘Az kork, çok umut et; az ye, çok çiğne; az homurdan, çok nefes al; az konuş, çok anlat; az nefret et, çok sev ki güzel şeyler seninle olsun.’ diyor bir İskandinav atasözü. Umudunuz daim, çabanız kaim, inancınız tam, gününüz aydın olsun…

 

 

 

Ninem diyor ki: Umudunu kaybeden her şeyini kaybeder.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.