Kısa kısa

Sesli Dinle
A -
A +
Çiçero'ya sormuşlar;
“-Roma İmparatorluğu nasıl yıkıldı?”
“-Bilgisizdik ve çok konuşuyorduk…” demiş...
 
Gorbaçov’a
 
- “En büyük hatanız neydi?” diye sorduklarında;
 
- “Hatayı hep kendi dışımızda aramaktı” diye cevaplamış...
 
Büyük İskender, hiçbir kusuru konusunda onu uyarmayan bir vezirine “Sana ihtiyacım yok” demiş.
Vezir: “Neden Hükümdarım?”
İskender: “Çünkü ben bir beşerim (insanım).
 
Sen bu kadar süre zarfında benim tek bir hatama bile rastlamadıysan cahilsin demektir.
 
Örtbas ettiysen o zaman da hainsin demektir.”
 
'Etrafını her dediklerine 'evet' diyen dalkavuklarla dolduranlar, fikrini dürüstçe söyleyen adamı hain zanneder...
***
Vernon Benjamin, 1986’da Amerikan Ulusal Bilim Madalyası alan ABD’li bir nörofizyoloji profesörüdür. Bir gün öğrencilerinden biri sınıfta sormuş: “Profesör, ben bir inceleme yaptım, Amerika’da üç bin iki yüzün üzerinde nöroloji profesörü var. Madalyayı niye size verdiler?” Profesör şöyle diyor: “Kesin olarak bildiğimi söyleyemem, ama tahminimce annemden dolayı. Ben ilkokuldayken arkadaşlarımın anneleri çocuklarına, ‘bugün öğretmenin sorusuna iyi bir cevap verdin mi’, diye sorarlardı. Benim annem, Vernon, ‘bugün öğretmene iyi bir soru sordun mu’, derdi. Annem benim iyi bir soru sormama çok değer verirdi, ben de soru sormaya özen göstermeye başladım. Annem benden bunu bekliyordu. Ve soru sormayı gelenek hâline getirdim.” Kendini keşfetme yolculuğunda cesur sorular sorup, özünü tanımaya cüret etmek… Mesele bu!

***
Savaşları karıncalar da yapar, devletleri arılar da kurar, servet ve zenginliğe hamster da sahip olabilir. Ama senin ruhunun izleyeceği yol başkadır, ruhunun hakkı yendi de onun zarar görmesi pahasına başarılara kavuşacak oldun mu, mutluluk çiçeklerini asla koklayamazsın. Çünkü ‘mutluluk’ denen şeyi ancak ruh duyumsayabilir, ne akıl, ne karın, ne kafa ne de para cüzdanı…
 
Ne var ki, bu konuda fazla düşünmen ve konuşman gerekmeden, bütün bu düşünceleri çoktan sonuna kadar düşünmüş ve dile getirmiş söz çıkagelir aklına. Pek çok zaman önce konuşulmuş bir sözdür bu; insan ağzından çıkmış, zaman üstü, hiç eskimeyen üç beş sözden biridir: “Bütün dünyayı ele geçirmişsin de ruhun zarar görmüş bundan, neye yarar?”

Ninem diyor ki: Sorma kişinin aslını, sohbetinden bellidir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.