Okuduğunu anlamak

Sesli Dinle
A -
A +
"Gençleri eleştirmeye başladıysan yaşlanmışsındır" diye bir söz vardır ama benimki öyle değil, biliyorsunuz hâlâ otuzlarımda dolaşıyorum.
 
Buraya güneş gözlüklü karizma emojisi koyalım. Hoş, arada kendimi otobüse binerken “bisssmiii…” sesi çıkaran teyzeler gibi besmele çekerken yakalıyorum ama olsun. Ve evet eleştiriyorum; üniversiteler arttı, eğitim seviyesi yükseldi hatta ortalık üniversite mezunu işsizlerle doldu. Da…
 
Konuşun bakalım Türkçesini anlayabiliyor musunuz, sorun bakalım atasını tanıyor mu, hiç bilime veya dünyaya katkı eser bırakmak gibi bir hevesi olmuş mu veya sanal âlemde cirit atarken cirit atmak deyimini veya sporunu duymuş mu?
 
Efem, Emîr Timur çok sert mizaçlı bir hükümdarmış. Köylüler ona bir eşek hediye etmek istemişler, Nasrettin Hoca’ya gitmişler.
 
“Hocam, içimizdeki en akıllı ve en cesur kişi sensin. Şu eşeği bizim adımıza Timur’a götürür müsün?” demişler.
 
Hoca, köylülerin isteğini kabul etmiş. Eşeği alarak Timur’a götürmüş. Timur, kendisine bir eşek hediye edilmesine çok kızmış.
 
“Ben büyük bir hükümdarım. Ne cesaretle bana böyle bir eşek hediye edersiniz!” demiş. Hoca, Timur’un çok kızdığını görünce;
 
“Ama hükümdarım bu eşek çok zekidir. Kısa zamanda okumayı bile öğrenebilir” demiş.
 
Timur şaşırmış;
 
“Demek öyle. O hâlde on beş günde ona okumayı öğret” diye talimat vermiş.
 
Nasrettin Hoca eşeği alarak köyüne dönmüş. Ne yapıp edip Timur’u ikna etmeliymiş. Sonunda aklına iyi bir fikir gelmiş. Önce bol miktarda arpa almış. Bir kitabın sayfalarının arasına arpayı yerleştirmiş. Hoca, eliyle sayfaları çevirince eşek arpayı yiyormuş. Eşek bu işe iyice alışmış. Artık sayfaları diliyle de çevirebiliyormuş. Nasrettin Hoca kitabın arasına arpa koymamaya başlamış. Eşek de sayfaları çevirip “Ai ai ai…” diye anırırmış.
 
On beş gün sonra Nasrettin Hoca, Timur’un yanına gitmiş. Elindeki kitabı eşeğin önüne koymuş. Eşek, bir yandan diliyle kitabın sayfalarını çeviriyor, diğer yandan da bağırıyormuş. Timur, bunu görünce çok şaşırmış. “Çok güzel sayfaları çevirip bağırıyor. Ama ne dediğini nereden anlayacağız?” diye sormuş.
 
Hoca gülerek cevap vermiş;
 
“Aman efendim. O bir eşek. Ne dediğini anlamak için eşek olmak gerekir!” 
 
Tarihin, tarihimizin, dünyanın, medyanın, bilimin hele de dilimizin doğru şekilde okunması ve anlaşılması dileğiyle…

Ninem diyor ki; Cahil kendisinin düşmanıdır, başkasına nasıl dost olsun!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.