Kaydet
a- | +A

Türkiye''nin yurtdışına, özellikle de ABD''ye, çok daha fazla öğrenci gönderebileceğine, bunun mümkün olduğuna yürekten inanıyorum. Bunun için de birkaç haftadır ısrarla yazıyorum.

Ancak işin bir püf noktası var. O da şu: ABD''de parasız üniversite yok! Yani burada okumanın bir bedeli var ve bir yıl için asgari 25-30 bin dolar (bizim paramızla 15-18 milyar TL''den fazla) gerekiyor.

Halbuki biz her şeyi devletten beklemeye, parasız yüksek öğretime alışmışız. Dolayısı ile, çocuklarımızı yurtdışına yüksek tahsile göndermeyi gerçekten istiyorsak, konuya el ve gönül birliği ile el atmak lazım.

Eğer ciddi ciddi düşünülür, neler yapabiliriz arayışına girilir ve işbirliği ile imkanlar zorlanırsa, üniversiteye girememiş gençlerimizi kazanacak çok olumlu işler yapılabilir. Alternatif çözümler bulunabilir.

Üniversiteye girememiş gençlerimizi istersek, evet istersek, ABD''ye yüksek tahsile gönderebiliriz. Gelin bu konuda birlikte, yüksek sesle bir düşünelim.

Eğitim piyangosu Bu yıl ÖSS''ye, yani imtihana 1 milyon 414 bin 872 kişi girdi. Bunlardan ancak 300 bin gencimiz çeşitli yüksek öğrenim kurumlarına kayıt yaptırabilecekler. Yaklaşık 1 milyon 200 bin gencimiz açıkta kalacak. Üniversiteye giremeyen her gence 1000 dolara (625 milyon TL), bir kura numarası satılsa, 1 milyar 200 milyon dolarlık bir kaynak oluşur. Bu rakam, yaklaşık 48 bin gencin ABD''de bir yıl eğitim görmesini sağlayabilecek bir kaynak demektir. Şimdi gönüllü bir organizasyon ile, yalnızca ÜNİVERSİTE SINAVINDA ELENMİŞ (kazanamamış demiyorum, çünkü ÖSS, bir yetenek ve bilgi ölçme değil eleme sınavı!) GENÇLERE HARCANMAK ÜZERE, 1 adet kura numarası=1000 dolar karşılığında bir piyango satışı yapılabilse... Sonra da, toplanan meblağın bir öğrencinin ABD''deki yüksek öğrenim bedeline bölünmesi ile elde edilecek sayı kadar kura çekilse, kazananlar yurtdışına eğitime gönderilse... Alın size bir kaynak!. Kime çıkarsa, çıksın... Önemli değil! Çünkü onun, bunun, falanın, filanın değil; kura ile gönderilecek her genç, ''bizim'' çocuğumuz.. Ülkemizin geleceğini yüklenecek bir önemli kaynak.. Ona elbirliği ile yapılacak yatırım, hepimizin yatırımı. Bir, ''milli'' yatırım demek.. İşin özeti, ama aile ama iş çevresinde, ya da konu komşu biraraya gelerek, 25 kişi birleşecek, hepimiz adına birimizin çocuğunu ABD''ye gönderebileceğiz. Gidene kendi çocuğumuz gibi sevineceğiz.. Hayırlı bir işe vesile olacağız. Az, uz bir iş mi? Denemeye değmez mi?

Eğitime katkı seferberliği ile kaynak oluşturmak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği''nin (TOBB) 1 milyon üyesi var. Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu''nun üye sayısı ise 4 milyonun üzerinde.. Ülkemizdeki sanayici ve işadamı sayısı 5 milyondan fazla..

TÜRK-İŞ''in 2 milyon 211 bin, HAK-İŞ''in 362 bin, DİSK''in 335 bin olmak üzere sendikalara kayıtlı işçi sayısı 2 milyona yakın.. Eğitime katkı seferberliği ile, gönüllü ''vergi muafiyetli'' yardım kampanyaları açılsa, binlerce gence yurtdışı üniversite imkanı sağlanmış olmaz mı?

Ülkemizdeki 850 ilçe çevresinde, her ilçeden 15 üniversiteye girememiş genci ABD''ye yüksek tahsile göndermek üzere azıcık gayret gösterilse, 12 bin 750 genci kazanmış oluruz.. Türkiye''deki 8 bin banka şubesinde, her şubeden 10 üniversiteye girememiş genci ABD''ye yüksek tahsile göndermek üzere kaynak oluşturmaya çalışsak, 8 bin gence yurtdışı tahsil imkanı sağlarız.. Türkiye''deki 75 bin cami çevresinde, her cami yakınından 1 üniversiteye girememiş genci ABD''ye yüksek tahsile göndermek üzere yardım kampanyası açsak, 75 bin genci kurtarmış, hayır duasını almış oluruz... Bunlar istenirse, gerçekleşmesi mümkün olabilecek hayırlı teşebbüslerdir.

Ayrıca en iyi yatırım, eğitime olandır.. İnsana yapılandır..

Gönüllü seferberliğe var mısınız? Haydi Türkiye!.. El birliği, gönül birliği ile..

El ele; katkıda bulunalım, destek olalım gençlere...