Kaydet
a- | +A

Amerikalı çiftçilerin keyfi bu sıralar pek gıcır. Nasıl gıcır olmasın ki.. Rüzgârı keşfetmiş durumdalar. Yellenmenin, yani yel sahibi olmanın keyfini yaşıyorlar. Bedavadan gelen yel esintisi ile hem serinliyor, hem de yelden elde ettikleri rüzgar enerjisi ile para basıyorlar..

Hatta bu sebeple, artık mısır tarlalarının, o Amerikan çiftçisinin simgesi mısır püsküllerinin bile pabucu neredeyse dama atılmak üzere... Çiftçilerin bu yeni keşfinin adı, "Rüzgâr Hakları!"

Zavallılar, ''Eğer tarlanız, toprağınız varsa, buradan esen rüzgâr da sizin malınızdır'', daha yeni öğrendiler. Bunun için bayram yapıyor, sevinç gösterilerinde bulunuyorlar..

Bedava esen yeller sülaleyi besler Bunda da çok haklılar.. Zira Iowa''lı bir çiftçi, kiraladığı 11 dönümlük mısır tarlasına kurduğu rüzgâr santralinden elde ettiği elektriğin satış haklarından yılda 2 bin dolar (1 milyar 250 milyon TL) kazanabiliyormuş. Halbuki aynı tarlaya mısır ekse, en verimli mahsul döneminde, ancak 100 dolarlık (63 milyon TL) mısır üretebilirmiş. Mısır tarımından çektiği cefası da cabası.. Yani rüzgâr, tarladan esen ''bedava'' yel, mısır üretmesinden tam 20 kat daha fazla kazandırmaya başlamış Amerikalı çiftçiye.. Üstelik rüzgâr santralinden üretilen elektrik enerjisinin getirisi hemen anında nakit olarak cebine giriyor.. Ekmeye, sulamaya, biçmeye, mısırın püskülünü tanesinden ayırmaya, satıp da parasını toplamayı beklemeye falan da ihtiyacı kalmamış. Her an cebe giren nakitiniz varsa ve bunlar hem de yeşil yeşil dolarcık olarak cüzdanınızı şişirirse, siz olsanız sevinmez misiniz? Bedava esen yel sülalenizi beslerse, şıkıdım şıkıdım oynamaz mısınız?

Rakamlar ve raporlarla rüzgârın kazandırdığı Rüzgârdan enerji üretmenin nasıl çok kârlı olduğunu, Amerika Rüzgâr Enerjisi Derneği raporunda şöyle açıklıyor: 1980''li yıllarda rüzgârdan elde edilen enerjinin 1 kilowattsaati 38 cent (238 bin TL) kadardı. (1 dolar=100 cent=625 bin TL). Bugün aynı miktar enerji, Yani 1 kwh elektrik, tarladaki rüzgârın hızına bağlı olarak 3 ila 6 cente (19 bin ila 38 bin TL) maloluyor. Yeni metotlarla bu 3-6 centlik maliyetlerin daha da düşmesi sözkonusu.. Iowa, California, Minnesota, Kansas, Kuzey Dakota, Texas ve Wyoming gibi eyaletlerde rüzgâr santrallerinin hızla artması sonucu, ABD''nin yaklaşık 2 bin megawatt''lık (MW) rüzgârdan elde edilen enerji kapasitesi de geçen yıl 2 bin 500 MW''a yükselmiş durumda.. ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre, sadece Kuzey Dakota, Kansas ve Texas gibi 3 eyaletteki potansiyel rüzgâr enerjisi bile, tüm Amerika''nın ihtiyacını karşılamaya yetecek kapasitede..

Kovboylar da kazançlı Tabii bu işten sadece Amerikalı çiftçiler değil memnun olan.. Kovboylar diyarının o ünlü hayvan besicilerinin de keyfi pek gıcır.. Zira hayvan çiftliğinden 20 dolarlık sığır eti üretmeye elverişli bölümü rüzgâr santraline terkettiğinde, kazancı 20 ve hatta 30 kat artıveriyor.. Amerikalı çiftçi ve hayvan besicilerinin rüzgâr keyfinden bize ne demeyin.. Bu rüzgârda çok iş var.. Bizim ülkemizin de buna ihtiyacı çok fazla..

Bakın, Türkiye''nin rüzgâr enerjisi potansiyelinin 10 bin MW olduğu hesaplanıyor. Ancak bugün bunun sadece 9 MW''lik bölümünü kullanıyoruz. Yani onbinde dokuzundan yararlanıyoruz. Halbuki Türkiye''nin bugün bütün kaynaklardan (kömür, petrol, doğalgaz ve hidroelektrik) kurulu elektrik enerjisi kapasitesi 26 bin MW. Giderek enerji açığının arttığı ülkemizde 2023 yılına kadar yeni santraller kurmamız ve kurulu kapasiteyi 145 bin MW''a çıkarmamız düşünülüyor. Ama bu işler sadece düşünmekle olmuyor.. Zira her yıl sadece enerjiye asgari 5 milyar dolarlık yatırım gerekiyor.

Gerçi ülkemizin gündeminde çok daha mühim konular var. Elektrik kesintileri başlamadan yatırımı, yumurta kapıya gelmeden ihtiyaç olduğunu düşünecek durumda falan değiliz.

Ama bir umut.. Belki ''Aptal Amerikalılar bile rüzgârdan elektrik kapmaya başladılar. Tarlalarına mısır püskülleri yerine enerji santralleri dikiyorlar. Yahu biz niye yapmayalım?'' diyecekler bulunabilir..

Zaten bizim de sözümüz onlara... Yeliniz kuvvetli, elektriğiniz bol olsun.. Gerçekten şimdi yelden enerji kapmanın tam zamanı!..