Ermeniler''in ABD Kongresi''nden sözde soykırım kararı çıkartma çalışmaları yeniden hız kazandı. Dün Temsilciler Meclisi''nin bir altkomitesinde, tasarıyla ilgili ilk duruşma yapıldı. Gözü dönmüş Ermeni komitacılarının ve bunların işbirlikçisi yalakaların bu tehlikeli kumarı, bakalım nasıl neticelenecek?..
Altkomitede, aslı astarı olmayan soykırım masalı ile ilgili duruşma yapılması ve Temsilciler Meclisi''nden Ermeniler''in istekleri doğrultusunda bir karar çıkartma çabaları, beklenen bir gelişmeydi. Türk düşmanı olarak tanınan Ermeni lobisi milletvekilleri George Radonovich ve Demokrat Parti Grup Başkanvekili David Bonier''un hazırladığı tasarıda, "Dışişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklardan, personelini sözde Ermeni soykırımı hakkında eğitime tabi tutmaları" isteniyor. Ayrıca her yıl 24 Nisan''da yapılan resmi açıklamalarda, ''soykırım'' sözcüğünün kullanılması zorunlu kılınıyor. Dünkü duruşmayla, uzun bir proses başladı. Bu satırların yazıldığı sırada duruşmaya daha 8 saat vardı. Dolayısı ile nasıl bir sonuç çıkacak, bilme ihtimalimiz bulunmuyor. Ama muhtemel gelişmelerin Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl dinamitleyebileceğini vurgulamak istiyoruz.
Önce şunu belirtelim. Tasarıyla ilgili duruşmanın yapıldığı 14 üyeli Uluslararası Operasyonlar ve İnsan Hakları Altkomitesi''nin Başkanı, Cumhuriyetçi Partili New Jersey milletvekili Christopher Smith, Türkiye karşıtlığı ile tanınıyor! Smith duruşma sonrasında ya tasarıyı üst organ Uluslararası İlişkiler Komitesi''ne doğrudan gönderecek ya da üyeler arasında oylama yaptıracak. Altkomitede eğer oylama yapılırsa, tasarının reddedilme ihtimali büyük.
Bu sebeple Türkiye karşıtı Smith''in, tasarıyı oylatmadan doğrudan üst komiteye göndermesi bekleniyordu. Zira üyelerinin çoğu Türkiye aleyhtarı olan üst organ Uluslararası İlişkiler Komitesi''nin tasarıyı gelecek hafta Temsilciler Meclisi genel kuruluna göndermesi ihtimal dahilinde.
En büyük zararı Ermenistan''a ABD''de kıran kırana geçen ve Temsilciler Meclisi''nin 435 üyesinin yenileneceği bir seçim var. Ayrıca başkanlık yarışı da atbaşı gidiyor. Dolayısı ile ABD''de her oy ve seçmen, büyük önem kazanmış durumda.
Ermeniler ise hem farkedilir seçmen sayıları bakımından, hem de kiliselerinin ve komitacılarının sağladıkları ''disiplin'' sebebiyle, bu yarışta anahtar olabilme gayreti içindeler. Bütün güçleri ile ve her imkanı da değerlendirerek, sadece ve sadece Türkiye''ye zarar vermek için seferber olmuşlar. Bu ne kin? Bu ne ahmaklık? Anlaşılır gibi değil!
ABD''deki Ermeni asıllıların (Diaspora) bu sahte, yalan ve kin dolu gayretlerinin asıl zararının, orta ve uzun vadede Ermenistan''a olacağını, Washington''da azıcık izanı bulunan herkes görüyor ve söylüyor. Pentagon''dan, Amerikan Yönetimi''nin ilgili birimlerine ve çeşitli araştırma kuruluşlarındaki uzmanlara kadar birçok kişi ve kuruluş, bu sözde soykırım masalının yanlışlığını, -hem de tehdit ve risklerine aldırmadan- ifade ediyorlar.
Bu tehlikeli kumar tutsa, farzedin Kongre''den istekleri doğrultusunda karar çıksa bile, bunun Ermeni davasına hiçbir pratik fayda getirmeyeceğini, aksine uzun vadede telafisi güç zararlara yolaçacağını açık açık belirtiyorlar. Böyle bir kararın, hem Türk-Amerikan ilişkilerini (ve menfaatlerini) ağır biçimde zarara sokacağını, hem de Ermenistan''a barış, huzur, refah gelmesini ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin başlayıp düzelmesini zorlaştıracağını, bağıra bağıra söylüyorlar.
Pearson''ın büyük sorumluluğu ABD''nin yeni Türkiye Büyükelçisi Pearson, Ankara''da görevine başladı. Pearson daha ayağının tozuyla çok kritik bir durumla karşı karşıya kaldı. Zira Kongre''den Ermeni yalanlarına dolaylı da olsa destek veren herhangi bir kararın çıkması halinde, şu anda mükemmel olan Türk-Amerikan ilişkilerinin nasıl dinamitleneceğini, bıkmadan usanmadan Amerika''ya ve Kongre''ye anlatması lazım.
Türkiye''deki infiali, muhtemel tepkileri, konacak tavırları Washington''a en iyi o aktarabilecek konumda. Bu yük ve sorumluluk onun omuzlarında. Ama Büyükelçi Pearson''ın bu zor görevi ehemmiyetle ifa edeceğine inanıyoruz.
Bir çift söz de bizim ilgili ve yetkililere.. Niye bizim Meclisimiz, olağanüstü toplanıp tam ittifak halinde dünyaya sesini duyurmuyor? Hem Amerikan Kongresi''ne hem de Ermeniler''i kullanan ülkelere, tavrını ve tepkilerini anlatmak için gayret göstermiyor? Niye dış ülke parlamenterleri ile görüşecek milletvekili heyetleri oluşturulmuyor? Hükümet ve dışişlerimiz ise topu başta Washington olmak üzere büyükelçiliklerimize atmış durumda. Dış temsilciliklerimiz elbette önemli. Bu konuda canlarını dişlerine takarak nasıl olağanüstü gayret gösterdiklerine de şahidiz. Ama bu bir seferberlik hali. Topyekûn karşı konulacak bir durum. Ciddi ciddi çalışılacak, politikalar oluşturulacak. Askeriyle, politikacısı ve sivili ile, Türkiye''nin kararlılığı ve doğruları, bıkmadan usanmadan dışarıya anlatılacak.. Yoksa yumurta kapıya gelince lütfen harekete geçmenin ve muhtemel faturaları da zavallı dış temsilciliklerin üzerine yıkma gayretkeşliğinin, hiç ama hiçbir anlamı yok! Kendimizi aldatmayalım. ABD Kongresi''nden Ermeni yalanlarına dolaylı destek çıksa bile, ne Washington Büyükelçiliğimize ve ne de yıllar sonra kavuştuğumuz ağırlıklı lobi şirketine bir fatura çıkarmayalım.. Ermeniler''in ABD Kongresi''ndeki bu tehlikeli kumarları, istekleri doğrultusunda karara dönüşse ya da neticesiz kalsa da bizim asıl korkumuz, mükemmel Türk-Amerikan ilişkilerinin ciddi bir kazaya uğraması ihtimalidir. Washington''da fedakarca çalışan diplomatlarımızın şevklerinin kırılmasıdır.
Sözde Ermeni soykırımı ile uğraşırken, aman biz de sözde kurbanlar bulmayalım ve sözde kıyımlar yapmayalım!

