Memurun memura yaptığı: 6 milyonu aşkın memur ve emeklisini şoke etti!

A -
A +

Devlet Memurları Kanununda kamu görevlilerinin hiyerarşik konumu, sorumluluk düzeyi, yürütmüş oldukları görevin önemi, hizmet sınıfı, kadro ünvanı/derecesi ve eğitim durumu gibi kriterler esas alınarak ek gösterge sistemi düzenlenmiştir. Geçtiğimiz yıl bu kapsamda, başta öğretmen, polis, sağlık çalışanları ve din görevlileri ile yardımcı hizmetler sınıfına dâhil kadrolarda çalışanlar olmak üzere tüm kamu görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi yönünde düzenlemeler yapılmıştır.

 

Bu düzenlemeler 15.01.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Diğer yandan geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri esnasında en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltilmesi ve birinci dereceye gelen tüm memurlara 3600 Ek Gösterge verilmesi yönünde vaatlerde bulunuldu.

 

Genel olarak ek gösterge değişikliği başta emekli ikramiyesi ve emekli aylığı olmak üzere özlük haklarına olumlu yönde etki etmesi beklenmektedir. Ancak 22 bin TL vaadinin gerçekleşmesi yönünde oransal zam yerine 8 bin 77 TL tutarında uygulanan seyyanen zam, 75 yıllık memur ve memur emeklisi arasındaki bağı kopardı, 3600 ek gösterge kazanımlarını bile yok etti. Nasıl mı?

 

 

 

Memurun memura yaptığını kimse yapmadı

 

 

 

Sosyal güvenlik sisteminin içinden gelen ve bu alanda en çok akademik ve uygulamalı çalışmalar ve eserler üreten uzman olarak seyyanen zammın nasıl onarılamaz tesirlerinin olduğunu gerek TV programlarında gerekse yazılı ve sosyal medyada defalarca dile getirmiştim.

 

Maalesef kendileri de memur hukukuna ve emeklilik sistemine tabi olan bürokratlar büyük bir iş yapmış gibi seyyanen zammı 6 milyonu aşkın memur ve memur emeklilerine dayattılar. Daha da önemlisi hiç vicdan azabı duymadan seyyanen zammın emekli maaşlarına yansımaması için kesenek matrahına dahil etmediler.

 

Netice itibarıyla benim ilk defa ülke gündemine taşıdığım bu durum, memurlarda infiale yol açtı. Zira her memur, eninde sonunda emeklilikte bu problemle karşı karşıya kalacaktır.

 

Seyyanen zammın emeklilikte hiçbir faydası olmadığını, emekli olan memurlar acı tecrübe ile yaşayarak gördü. Çalışan memur ile memur emeklisi arasında %67-70 civarında seyreden makas öyle bir açıldı ki %50’lilerin altına hatta bazı memurlarda %44’lere kadar geriledi…

 

 

 

İkramiyeye yansımadı, 3600 ek göstergeyi frenledi

 

 

 

Geçen yıl temmuzdan itibaren 8 bin 77 TL tutarında uygulanan seyyanen, bu sene çalışmaya devam eden memurların maaşına 12 bin 125 TL civarında aynen yansıdı. Ancak 2024/Ocak ayında EYT sevincini yaşamak için emeklilik planlayan memurlar bu 12 bin 125 TL tutarındaki seyyanen zamdan mahrum olmak bir yana ömürleri boyunca belki alacaklar en büyük toplu para olan emeklilik ikramiyesine de yansımadığını yine acı bir tecrübeyle öğrendi.

 

Yani hâlen memurların maaşına 12 bin 125 TL olarak ilave edilen seyyanen zammın emeklilik ikramiyesine hiçbir faydası ve yansıması yok.

 

Diğer 3600 ek gösterge kazanımları açısından da mezkûr seyyanen zammın hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

 

Dolayısıyla 3600 ek gösterge nedeniyle yüksek emeklilik maaşı ve yüksek ikramiye bekleyenler seyyanen zam nedeniyle inkisar-ı hayale maruz kaldı.

 

Dolayısıyla seyyanen zam 3600 ek gösterge kazanımları açısından da âdeta bir fren işlevi gördü.

 

 

 

Memur, emeklilik için artık 65 yaşı bekliyor!

 

 

 

Geçtiğimiz temmuz ayında açıkladığımız seyyanen zammın emeklilik maaşı ve ikramiyeye sıfır etkisi ve çalışırken alınan maaşa göre büyük kayıpların olmasına binaen emekli olmayı düşünen memurlar, emeklilik hayalini başka bahara ertelemek zorunda kaldı.

 

Hatta emeklilik dilekçesini verenler de emeklilik dilekçesini geri çekmek zorunda kaldı.

 

Hâl böyle olunca milyonlarca EYT emeklisi içinde en az emekli olanlar yine memur emeklisi oldu. 2024/Ocak ayında emeklilik hayali kuranlar da bu hayalden vazgeçti. Bu gidişle memurlar 65 yaşından önce emekli olamayacak.

 

Zira memurlar için hayati öneme sahip emeklilik ikramiyesi ile artık ne ev, araba hayali, ne de çocukları için çeyiz parası, ne de iş yeri kurma parası olarak kâfi gelmektedir!

 

Ayrıca memur olarak çalışırken aldığı maaşa göre emeklilikte alacağı maaş da bunun yarısından bile çok az olacağından maalesef emekli olmak yerine emeklilik hayaliyle yaşamaya devam edecektir…

 

            ***

 

“Sakin, lekesiz, huzurlu bir hayattan sonra gelen yaşlılık, rahat ve tatlı olur.” Çiçero

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Niyazi şengül-Kamu Şefi 6 Mayıs 2024 10:58

3600 Ek Gösterge Kamu Şeflerine verilmedi. Söz verildiği halde verilmedi. Haksızlık yapıldığı kabul edildiği halde neden hala bekleniyor. Konuyu dile getirmeniz mutlu edecektir. Size çok teşekkür ediyoruz.

Osman15 Şubat 2024 20:24

Bilenler bunu biliyor ama bilmeyenler bilmiyor. Bilmemektede direniyorlar. Size teşekkür ederim.

Mehmet Kaya15 Şubat 2024 20:22

Hocam bizleri aydınlattığınız için teşekkür ediyorum. Hocam 4/c kapsamında memurum, 43 yıl 3 ay hizmetim var, emekli olduğumda 22 bin küsür lira emekli aylığı bağlanacak, 3600 gün prim ödeyen 10 bin küsür maaş alıyorken ben yaklaşık 16000 bin gün prim ödemişken, , yani 10 bin küsür maaş alanın 4 katı prim ödemişken aldığım maaş doğru mudur, adaletli midir, lütfen bu konuda görüşünüzü, sgk'nın mantığını yazrmaısınız. teşekkürler.

EMEKLİ MEMUR NAYIL SELÇUK15 Şubat 2024 13:27

İlginize ve Gerçekleri yazdığınız için teşekkürler emeginize sağlık

Vahdet15 Şubat 2024 11:51

İsa bey memur emeklilerinin maduriyetini gündemde tuttuğunuz için size çok teşekkür ederiz memura verilen 8077 TL nin karşılığı 12000 TL nin memur emeklisine de yansıtılması ni bekliyoruz

Musa Gürel15 Şubat 2024 11:10

İsa Hocam yazınızı okudum,tv deki konuşmanızıda dinledim sizlere emekli memurlar adına teşekkür etmeyi borç bilirim biz teknik hizmetler sınıfında hizmet edenlerin maaş bağlanma oranları 0/0 de 35 oranında olmaktadır.Aradaki bağın ne derece koparıldığına örnektir

MEMDUH15 Şubat 2024 01:50

Sizin gibi dürüst insanlar mecliste olmalı.

Erhan14 Şubat 2024 23:21

Memur,memur,memur,memur azıcık özel sektördeki çalışanları yazsanız işten atılması müdürün iki dudağının arasında yarın gelme siz daha hangi haklardan bahsediyorsunuz özelde hafta tatili 1gün bazı işletmeler 7/24 açık memur gece işe gidiyormu yok bazı mesleklere yıpranma tazminatı 5yıl erken emekli niye üç vardiya çalışana yıpranma yok yahu az da olsa özel sektör çalışanları yazın ama doğru yazamazsınız çünkü yürüyenler koşanlardan daha çok ses çıkarıyor

Erol 14 Şubat 2024 16:01

Değerli hocam, bu büyük sıkıntıyı gündemden düşürmeyin. Emeklilik dilekçesi vermiş bir memurum...

Kemal14 Şubat 2024 15:16

İsa Bey, yazınız okudum çok teşekkür ediyorum. emekli memurlarını Seyhan'ın zamı ile ilgili söylemlerinizin gazetenizde ve televizyonda devam etmesini bekliyorum. Teşekkür ederim Sizler olmazsa biz bu hakkı alamayız. Sesimizi duyuramayız.

Fevzullah ERSÖZ 14 Şubat 2024 14:42

Sayın İsa bey, üstlerine ve astlarına verilip Yönetici Kamu Şefleri'ne verilmeyen 3600 Ek Gösterge konusunda her ortam ve şartlarda biz Şefleri'e vermiş olduğunuz desteğiniz için can-ı gönülden teşekkür ediyoruz.

Cemal5714 Şubat 2024 10:43

Hocam siyasetten uzak, sorunların tespiti ve çözüm önerilerinde, hukuk bilen,yönetmelik bilen,heasp kitap bilen, adalet bilen, konusunda liyakat sahibi sizin gibi insanların olduğunu özellikle basında görmek mutluluk verici.Kaleminize yüreğinize sağlık.