Kaydet
a- | +A

Türkiye''de Ahıskalı Türkler hakkında en çok yazı yazan kişi olmama rağmen, son aylarda Kosova başta olmak üzere diğer konulara ağırlık vererek Ahıskalı Türklerin meselelerini kamuoyuna arz etmekte geciktim. Son durumlar ışığı altında bu kardeşlerimizin durumunu ve isteklerini arz ediyorum: Sayın basın mensupları

TBMM''nin 02.07.1992 tarihli ve 3835 sayılı Kanunu''nun uygulaması ile Türkiye''ye kabul edilen biz Ahıska Türkleri bu zamana kadar 150 aile olarak Iğdır''a yerleştirildik; ama sonra bu uygulama donduruldu.

Kendi imkanlarıyla Türkiye''ye gelen 3040 ailenin 2460''ı Bursa''da, diğerleri İstanbul, Antalya, Konya, İzmir, Ankara, İnegöl ve diğer yerleşim birimlerinde ikamet etmektedirler. Sayıları 16.792 kişiye ulaşan Ahıska Türleri Türkiye''de bulundukları 7 yıldan beri Vatandaşlık Haklarını elde edemediler. Bundan kaynaklanan ortak sorunlarımızın çözülmesi için: 1- 10856 ve 4360 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre, oturma izni alan ve almaya hak kazanan Ahıska Türklerine ivedilikte Vatandaşlık haklarının verilmesi 2- 4360 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre, oturma izni alanlardan tahsil edilen harç ve ceza tutarlarının alınmaması 3- Meslek gruplarının (Doktor, öğretmen, mühendis vs.) diploma denklik işlemlerinin kolaylaştırılması 4- Okul çağındaki çocukların kayıtları sırasındaki problemlerin çözümü ile üniversite kayıtları sırasında yardımcı olunması 5- Göç etmiş bulunanlardan sigorta ve emeklilik haklarının ilgili devletlerden ülkemize transfer edilmesi 6- Hiçbir sosyal güvencesi olmayan yaşlılara ve sakatlara yaşlılık ve malullük aylığı bağlanması 7- İskanlı ve iskansız olarak Türkiye''nin muhtelif yerlerine yerleşmiş olan Ahıska Türklerinin hayatlarını idame ettirebilecekleri iskana uygun yerlere yerleşmelerinde yardımcı olunması 8- Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska vilayetlerinin dağınık halde yaşayan Ahıska Türklerine geri verilmesi hususunda uluslararası platformlarda girişimlerde bulunulması

9- 3835 sayılı Kanuna işlerlik kazandırılması hususunda gereğini arz ederiz. Veysel Kılıç Bursa Ahıska Türleri Der. Başkanı, Osman Çelik Ankara Ahıska Türkleri Der. Başkanı, Halil İpek Çınarcık Der. Başkanı, Hüseyin Yiğit İnegöl Ahıska Türkleri Der. Başkanı, Cevdet Güler Antalya Ahıska Türleri Der. Başkanı, Mehmet Oğuz Ahıskalılar Vakıf Başkanı, İbrahim Kibar Iğdır Ahıska Türleri Der. Başkanı, Binali Osmanlı Gebze Ahıska Türleri Der. Başkanı, Celil Kurucu Kırıkhan Der. Başkanı, Alaaddin Ayubov İncirliova Der. Başkanı, İbrahim Mehralı İzmir Ahıska Türkleri Temsilcisi Dünyada benzeri olmayan saflığa, insanlığa, efendiliğe, derin bir sevgiye ve saygı anlayışına sahip toplumuz. Yegane problemi vatan sahibi olmak olan, senelerdir kızıp köpürmeden, kanlı gözyaşlarıyla dolu dertlerimizi yumuşak ses tonları ile anlatmaya çalışmışız. Ne yazık ki, bu probleme aktüel bakılmamış, kulak ardı edilmiştir. Ondan dolayı da haksızca ve acımasızca, Türk ve Müslüman olduğumuz için kırılmış koparılmış, kimsesiz aileler gibi parçalanmışız. Oysa bu toplum 1828-1830 yıllarında Rus-Türk savaşındaki gösterdiği kahramanlıkları ile tüm Kafkasya toplumuna örnek olmuştur. Topraklarını vermemek için sonuna kadar mücadele etmişler, ama sayıları az olduğundan Ruslarla başa çıkamayacağını anlayınca teslim olmamak için kendilerini ateşe atıp, diri diri yanmışlardır. 16 Mart 1921 Moskova Anlaşması ile Ahıska bölgesi Türkiye sınırları dışında kaldı. Bu bölgede kalan Türkler unutuldular. Kendi başlarına 120 milyonluk Hıristiyan dünyasında, Türklük ve Müslümanlık için mücadele ettiler. Bu baskı ve zulümlere rağmen öz benliklerini korudular.

1944 yılında Rusya, Boğazları isteyince ve Türkiye de NATO''ya girince şovenist Stalin, Ahıska bölgesinde Türklüğünü asla unutmayan bu insanları tehlikeli gördü. 1944 yılının 15 Kasım''ında 120 bin Ahıska Türkü, bebek, çocuk, anneler ve yaşlılar silah zoruyla kara trene dolduruldular. Orta Asya ve Kazakistan çöllerine parça parça sürüldüler. Birbuçuk ay süren yolculukta soğuktan ve açlıktan 17 bin kişi öldü. Ölüler trenden atıldı. Mezarları bile belli olmayan bizim soydaşlarımızın ruhları, hâlâ bizden vatan istiyorlar. Stalin''in bu dehşetini bütün dünya duydu ama görmemezlikten geldiler.