İran'a ambargo ve Orta Doğu

A -
A +
Avrupa Birliği ve ABD'nin İran'a sözde uyguladığı ambargo 20 sene sonra kaldırıldı. Aslında nükleer enerji ve silah programını Şah devrinde ABD başlatmış idi. 1957 yılında "Barış için atom programı ABD'nin desteği ile kuruldu" 1967 yılında İran'da ABD'nin desteği ile ilk nükleer araştırma merkezi kuruldu. Şah Pehlevi 7 nükleer santral projesi hazırladı. Gayesi nükleer silah imali idi. Ama bunu ileride petrol tükendiğinde geleceğe dönük enerji ihtiyacını karşılamak için yapıyoruz diye gösterdi. Ancak ağzından baklayı kaçırdı.
1974 yılında Şah Pehlevi İran'ın nükleer silaha sahip olacağını söyledi. Ancak bu açıklamadan hemen sonra bu ifadesini geri aldı. Bunun üzerine Siyonizm Şah Pehlevi'nin son kullanma tarihini tespit etti! Siyonizm emrindeki medya ile Şah Pehlevi aleyhine bir kampanya başlattı. CIA Paris'te sürgünde bulunan Humeyni'yi Pehlevi'ye karşı kullandı.
Humeyni Tahran'a dönerken uçaktaki yolcuların yarısı CIA ajanları idi. Humeyni gizli anlaşma gereği 1979 yılında bütün nükleer anlaşmaları iptal etti. İran 1995 yılında nükleer konusunda Rusya ile iş birliği yaptı. ABD 1996'da İran'a ambargo başlattı. 2002'de Rusya ile nükleer iş birliği yapıldı. 2015 Temmuz'unda ABD ve AB tarafından uygulanan ambargo kaldırıldı
Obama savaştan döndük dedi. Birkaç yıl önce ABD'den Pentagon ve CIA yetkilileri geldi. Ellerinde belge ve fotoğraflar vardı. Türkiye ile birlikte İran'a savaş teklif ettiler. O tarihte Başbakan Erdoğan, Irak'ı kitlesel silah gerekçesi ile işgal ettiniz kitlesel silah yalan çıktı. O halde bu belgelerinize ne derece güvenilir dedi.
Bu görüşmeden sonra ABD, İsrail ve AB Erdoğan'a karşı aleyhte bir faaliyet başlattı. Ambargonun kalkması ile Batı ülkelerinin gerek siyasi gerekse iş adamları Tahran'ı doldurdu. İran ile ticaretimiz 30 milyar dolardır. Bu rakamın 50 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmektedir. Turist sayısı ve yatırımların artması beklenmektedir.
İran asırlarca Osmanlının ve Türkiye'nin düşmanı olmuştur. Türk asıllı Şah İsmail, Sünni olan annesini dahi katletmiştir. Geçmişte İran'da Ehl-i Sünnet âlimler çıkmıştır. Şah İsmail Anadolu'yu işgal için Şiiliği İran'ın resmî inancı yapmıştır. Osmanlı devrinde birçok ayaklanmanın arkasında İran vardır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.