Birisi, Resul aleyhisselamdan, bir şeyler istemeğe geldi.
Peygamber aleyhisselam "Şimdi, yanımda verebileceğim bir şey yok. Fakat, ihtiyacını, benim hesabıma satın al da, bize bir şeyler geldiği zaman, ben, onu öderim!" buyurdu. Hz. Ömer "Ya Resulallah! Sen, ona ihsanda bulunmuştun. Allah, Seni, gücün yetmeyen şeyle mükellef kılmamıştır. Elinde bulunmayan bir şeyi va''d etmek zorunda değilsin" dedi. Peygamberimiz, Hz. Ömer''in bu sözünden hoşlanmadı. O sırada, Ensardan bir zat "Ya Resulallah! Ver! Arş Sahibi''nin ihsanını azaltacağından korkma!" dedi. Peygamberimiz, Ensarinin sözüne gülümsedi. Peygamberimizin sevindiği yüzünden anlaşılırdı. Peygamberimiz "Zaten, ben de, böyle yapmakla emrolundum!" buyurdu. Cömertlik ile ilgili buyurdu ki:
"Cömert kişi, Allah''a yakındır. Cennet''e yakındır. İnsanlara yakındır. Cehennem ateşinden uzaktır! Cimri kişi, Allah''dan uzaktır. Cennetten uzaktır. İnsanlardan uzaktır. Cehennem ateşine yakındır!" "Cömerdin kusuruna göz yumunuz! Çünkü, Cömerdin ayağı kaydıkça, yüce Allah, onun elinden tutar!" "Cömert cahil, abid bir cimriden, yüce Allah''a daha sevgilidir!"
"İki şey, Mü''minde birleşmez:1. Cimrilik, 2. Kötü ahlak." "Hiç şüphesiz, Allah, sizi İslamiyetle şereflendirdi. Siz de, onu, cömertlik ve güzel ahlakla süsleyiniz!" "Allahü teâlâ cömerdi, gece gündüz ibâdet eden cimriden daha çok sever"
"Allah katında cömert bir cahil, cimri âlimden daha üstündür. Çünkü cimrilik en ağır hastalıktır." "Cennet, cömertlerin yurdudur!" "Allah katında cahil cömert, cimri abidden daha kıymetlidir." "Cömertlik iman sağlamlığından ileri gelir. İmanı sağlam olan Cehenneme girmez. Cimrilik, şekten, şüpheden meydana gelir. (İmanda) şüphesi olan da Cennete giremez." "Cömert, Allaha hüsn-i zannı olduğu için cömertlik eder. Cimri ise Allaha sui zannı sebebiyle cimrilik eder." "Cömert, Allaha, insanlara ve Cennete yakındır. Cimri ise, Allahtan, insanlardan uzak, Cehenneme ise yakındır." "Allahü teâlânın evliyasının hepsi cömert ve güzel ahlâklıdır."
Yarın: "Ümmetimin hayırlısı..."

