Küfre sebep olan bazı söz ve işler

A -
A +
Bir Müslüman için küfür sözleri bilmemekte cahillik özür olmaz. Bir kâfir, bir kelime-i tevhid söylemekle mümin olduğu gibi, bir mümin de, bir söz söylemekle kâfir olur.
Ehl-i sünnet âlimlerin eserlerinde  (Zevacir, Hadika, Berika, Birgivi, Miftah-ül Cenne, Mektubat-ı Rabbani, Seadet-i Ebediyye, İbni Abidin...) bildirilen küfre düşüren söz ve işlerden bazıları:
* Allahü teâlâyı mekanlı bilmek, mesela Hıristiyanlar gibi "Allah gökte oturuyor" demek. 
* Allah akıllıdır, şuurludur, iyi düşünür demek, Onu yaratıklara benzetmek olur ki küfürdür.
* Peygamberleri küçültücü şey söylemek, onlarla alay etmek. Mesela Hazret-i Âdem'i kastedip (İlk insan vahşi idi) demek.
* Melekleri küçültücü şey söylemek. Mesela (Senin bakışın bana Azrail gibi geliyor) demek. Yahut (Cebrail bile söylese inanmam) demek. (Çocuklarınızı iyi yetiştirmezseniz, zebani olur) demek.
* İslam âlimlerinin sözlerini, fıkıh kitaplarını ve fetvalarını tazim etmesi gerekirken tahkir etmek. Mesela (İmam-ı a'zamın kıyası hak değildir) demek. Fetvayı yere çarpmak. Hadis ve tefsir kitaplarını yere fırlatmak.
* Allahü teâlânın emir ve yasaklarına yani Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde açık bildirilmiş ve İslam âlimlerinin kitapları ile her tarafa yayılmış, inanılması zaruri olan din bilgilerinden birine inanmamak, beğenmemek veya önem vermemek. Mesela (Ben görmediğim için cinlere inanmam) demek.
* Kesin haram olduğu bilinen bir şeyi yiyip içerken Besmele çekmek.
* İslamiyet'e, (İslam düşüncesi), (İslam nazariyesi) , (İslami görüş) demek. [Düşünce , bir iş için düşünülen çare veya kıyaslanan neticedir.  Görüş  de düşünce demektir.  Nazariye  de, akli, zihni esaslara dayanan görüş, teori demektir. İslam âlimleri, (İnsanın, akıl, şuur, hafıza ve düşünce gibi yaratılmış olan sıfatlarını Allah'a vermek küfürdür) buyuruyorlar.]
* Mucizeyi veya kerameti inkâr etmek.
* Maşallahla inşallahla iş olmaz veya namaz kılmak karın doyurmaz demek.  
* Küfre rıza küfürdür. Çocuklarının kâfir olmasına üzülmemek. Mesela kızlarının gayrimüslimle evlenmesine rıza göstermek.
* Eshab-ı kiramdan herhangi birine kâfir demek. [Çünkü Kur'an-ı kerimde hepsinin Cennetlik olduğu bildirilmiştir.]
* (Namaz kılmam ama, sen kalbe bak, benim kalbim temiz) demek.
* (Anan baban esmer, sen nasıl sarışın oldun?) diyene, (Ben imalat hatasıyım) demek. 
* İbadetleri müzikle yapmak, ilahileri müzikle söylemek. 
* İnsan için, dil alışkanlığı gibi bir sebeple değil de, kasten yarattı, yaratıcı, yarattım, yaratıcıyım gibi sözler söylemek küfür olur.
* Yabancı kadınlara bakana, haramdır denilince, "güzele bakmak sevaptır" demek küfür olur. Haramı kabul etmeyip, üstelik sanki ibadet gibi sevap diyor. 
* Bir Müslümanın dinine, imanına sövmek küfürdür.
* Kâfire hürmet etmek, mesela hürmet gayesiyle papazın elini öpmek.
* (Yahudi ve Hıristiyanların Allah'a inananları Cennete gidecek) demek.
H H H
Bir kimse, küfre sebep olan şeylerden vazgeçmedikçe, bundan tövbe etmedikçe, Müslüman olamaz. Onun için, her Müslüman, küfre düşmekten yani mürted olmaktan çok korkmalı ve korunmalıdır. Bu da ilimle, bilmekle olur...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.