Nefse karşı en büyük silah!..

A -
A +
Namaz, Âdem aleyhisselamdan beri her dinde var idi. Her ümmete bir vakit farz idi. Kimine sabah namazı, kimine akşam namazı farz idi. Her ümmete ayrı farz olan namazlar, Muhammed aleyhisselamın ümmetine hepsi birden farz oldu...
Allahü teâlâ kulunda bir dost, bir de düşman yaratmıştır. Dost; "ruh", düşman; "nefis"tir. Nefse karşı da büyük bir silah yaratmıştır. Ancak o silah nefsi durdurabilir. O da, "namaz"dır. Onun için, bir kimse namaz kılmıyorsa, binlerle kerâmet gibi hâli olsa, gene sıfırdır, gene hiçtir.
Îmândan sonra en üstün ibâdet olan namaz, çirkin, kötü ve yasak olan şeylerden insanları meneder. Günâhların kefâretidir. Güzelliği, diğer ibâdetlerden ayrı olarak, îmân gibi kendindendir. Kendisinde, en ziyâde ibâdetleri toplayan ve insanı Cenâb-ı Hakka en ziyâde yaklaştıran bir ameldir...
Genç yaşta Allah diyen, tövbe eden, namaz kılan bir Müslüman pek kıymetlidir. Silsile-i aliyye büyüklerinden Şah-ı Nakşibend hazretleri buyurdu ki:
"Allahü tealanın rızasına kavuşmak için, genç yaşta Allaha tövbe eden, namaz kılan bir gencin ayağında bir kıl olsam bana yeter..."
Büyük İslâm âlimi Hüseyin Hilmi bin Saîd (kuddîse sirrûh) buyurdu ki:
"Rabbimize nasıl şükretsek azdır. Bütün dünya keşmekeş içinde, karmakarışık. Rabbimiz bize îmân ihsân ettiği gibi, ibâdet etmek de nasîb etti. İbâdetlerin en kıymetlisi nedir? Namâz. Namâz kılmak, niçin kıymetli? Çünkü namâz, her gün bize Allahü teâlâyı hâtırlatıyor, kalbimize getiriyor. Allahü teâlâyı hâtırlamak, zikirdir. Zikir, hâtırlamak demektir. Allahü teâlâyı zikretmeye sebeb oluyor beş vakit namâz. Hem beş kerre hâtırlatmıyor ki. Daha çok hatırlatıyor. Nasıl? 'Namâza ne kadar var?' veya 'Namâza bir sâat var' yâhut 'Ezâna yarım sâat kaldı', 'On dakika kaldı...' gibi şeyler konuştukça veya hâtırladıkça, Allahü teâlâ hâtırlanıyor... Namâz, günde beş kerre; ama bakın her birinde kaç kere hâtırlanıyor. Yâni Allahü teâlâ zikredilmiş oluyor. Onun için ibâdetlerin en kıymetlisi namazdır."
***
Cebrâil aleyhisselâm, 4000 âhıret senesinde iki rekat namaz kılıyor ve "Yâ Rabbi! Kâinat yaratıldığından beri acaba böyle namaz kılan başka bir kulun oldu mu, var mı?" diye soruyor. Allahü teâlâ da buyuruyor ki: 
"Âhir zamanda gelecek olan ümmet-i Muhammedden bir kulum; hatayla, kazayla, her türlü düşünceler içinde ve kaç rekat kıldığını bilmeyerek iki rekat namaz kılacak. Onun kıldığı iki rekat namaz, senin 4000 senede kıldığın namazdan daha makbûl olacak!.." 
Hazreti Cebrâil;
"Yâ Rabbi neden onların namazları bu kadar kıymetli olacak?" diye sorunca, Allahü teala buyuruyor ki: 
"Çünkü onlar, düşmanımı yıkarak huzûruma gelecekler. Sende düşman yok ki! Dünya muhabbetinden vazgeçecekler, nefislerinin şerrinden kurtulacaklar, şeytanın aldatmasından vazgeçecekler..."
İşte namaz kılana böyle müjdeler var. Peki insanlar namaz kılmakta niçin gevşek davranıyorlar? Bu hususta din büyükleri buyuruyor ki:
"Namaza engel, haram lokmadır. Helal lokma yiyen, koşarak namaza gider. Onun için yediklerimize çok dikkat etmemiz gerekmektedir..."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.