Türk KOBİ'leri yabancı şirketlere fason üretim yaparken kendilerini de geliştirmenin yolunu buluyor ve bir çok başarıya imza atıyor. Bu şirketlerden birisi de Denizli'de üretim yapan Natura tekstil. "Kullan at çocuk bezleri"nden önce kullanılan yıkanabilir çocuk bezlerini modern bir şekilde tekrar annelerin hizmetine sunan Natura Tekstil, 180 liralık setle bir yıllık bez ihtiyacını karşılıyor. İkinci bebekte ise yeni bir bez almaya gerek kalmıyor.
Natura Tekstil'in kurucusu Kaan Özsökmen yabancı bir firmanın isteği üzerine fason olarak yıkanabilir çocuk bezi üretimine başlamaya karar verir. Kafasında bir takım soru işaretleri ile işe atılan Özsökmen'i, "garip bir ürün", "bu çağda eskiye dönüş mü yapacağız" diye eleştirenler bile olur. Ancak Amerika'dan Uzak Doğuya, İskandinav ülkelerinden Güney Afrika'ya kadar birçok ülkede milyonlarca ailenin bu bezi kullanmasının kendisine cesaret verdiğini anlatan Özsökmen, "Fason olarak bu işe girdik ve zamanla Avrupa'daki bu pazarı tanımaya başladık. Yeni müşterilerle konuşup onların üretimlerini Türkiye'ye almaya başladık. Sonunda biz de bir yerden başlamamız gerektiğine kanaat getirip Natura Bebek Tekstil olarak ayrı bir firma kurduk ve kendi markamız olan BabyNEO ile iç piyasada satışa başladık. Son 1 yıldır diyebilirim ki gerçekten büyük bir ilgi görüyoruz. İlk zamanlar değişik sorularla karşımıza çıkan aileler artık yok" diye konuştu.
2 BİN TL CEPTE KALIYOR
Yıkanabilir çocuk bezinin pratik olduğu kadar ekonomik olduğunu da dile getiren Özsökmen, "Şöyle örnek verebiliriz. 2 adet Babyneo set aldığınızda 180 TL veriyorsunuz bunu her gün yıkayarak 1 yıl boyunca kullanıyorsunuz. 1 yıl sonra ise sadece bebeğiniz büyüdüğü için bir üst boya geçmeniz gerekir. Bu bedel hergün yıkadığınızı varsayarak yıkama masraflarını bile dahil etseniz en fazla 400-450 TL'yi geçmemektedir. Üstelik eski bezleri ikinci bebeğinizde de kullanabiliyorsunuz. Yani doğumundan itibaren bezden kurtuluncaya kadar harcayacağınız para, yıkama masrafları dahil 800-900 TL. Kullan-at bezleri hesaplarsanız bu rakam en az 2 bin TL civarında. Yaklaşık yüzde 50 tasarruf ediyorsunuz" dedi.
DEVLERE FASON ÜRETİM
Fabrikalarında dünyanın en büyük 6 markasına da fason üretim yaptıklarını bildiren Özsökmen "BabyNEO Yıkanabilir Bebek Bezleri'mizi Amerika, Kanada, İngiltere ve Avrupa ülkelerine satmıyoruz. Şu an için pazarımız Türkiye, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu ülkeleri" dedi.
İlk Nanoyu biz kullandık
Sektörde yaptıkları birçok ürünün alanında ilk olduğunu söyleyen Özsökmen, "Yıkanabilir mayo bebek bezi, organik alıştırma külodu gibi birçok yeniliği sektöre kazandırdık. En son yeniliğimiz ise ilk sertifikalı organik pamuk fleece battaniyesi. Aynı zamanda yetişkinlere yönelik NeoComfort markamızla ilklere imza atmaya devam ediyoruz. Yakın bir gelecekte bu alanda yeni ürünler pazara sunacağız" dedi. Avrupa ve Amerika pazarında bile bazı yeniliklere imza attıklarını anlatan Özsökmen, "Ama tabii fason üretim yapıldığı için bizim adımız ön planda değil. Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucu bugün kendi bezlerimizde kullandığımız özel kumaşlar fason üretim yaptığımız diğer markalar tarafından çok beğenildi. Öyle ki bazı markalar bizim kumaşlarımızı kendi ürünlerine adapte ettiler. Ayrıca dünya pazarında NANO teknolojisini kullanan ilk firma biziz" diye konuştu.
Kervan Süt Ürünleri Orta Doğu'ya açılıyor
Yaklaşık 40 yıldır ürün gamını genişleterek büyüyen Kervan doğal yollarla ürettiği peynirlerini Orta Doğu'ya göndermeye hazırlanıyor. Kervan Süt Ürünleri'nin ortaklarından Tayyip Sabit, Çanakkale'deki beyaz peynir üretim tesislerinin yanı sıra Sakarya'da da hizmet vermeye başladıklarını belirterek, "Süt ürünleri; kaşar, dil, Çerkez, çeçil, beyaz peynirinin yanı sıra yoğurt, ayran, tereyağı gibi doğal katkısız ürünler üretiyoruz. Tüm ürünlerimizde yüzde 100 sütten üretiliyor. Ayrıca üretimimizin büyük bir bölümünü içeren taze kaşar peynirimizi sulu haşlama tekniği kullanarak yani doğal teknik ile üretiyoruz" dedi. Kervan olarak, daha geniş bir tüketici topluluğuna ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Sabit, "Planlarımız arasında yurt dışına açılmak da bulunuyor. Suudi Arabistan ve Dubai'ye ihracat yapmak üzere çalışmalarımız bulunuyor. Bunu da yakın bir zamanda gerçekleştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
LENOVO KOBİ'leri dönüştürecek
Lenovo, KOBİ'lere dijital dünyadaki dönüşümü anlatacak yeni bir projeye başlıyor. Farklı illerde gerçekleştirilecek "Lenovo ile KOBİ'lerde dijital dönüşüm projesi" ile ticaret ve sanayi odalarıyla iş birliği yapılarak KOBİ'lere online dünyada iş fırsatları anlatılacak.