Dünya küçülüyor Türkiye büyüyor

A -
A +
Türk ekonomisi pandemiyi yendi, hızlı büyüme potasına girdi. Sanayi üretimi kasımda yıllık %11, aralıkta %9 yükselerek göz kamaştırıyor...
Yılın ilk yarısında ekonominin 2020’de %5 daralacağını öngören uluslararası fonlar ve bankalar utandı, rakamları değiştirmeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal dördüncü çeyrekte Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın %7-8; yılın tamamında ise %2,5 artacağını açıklayınca ABD’nin en büyük yatırım bankası JP Morgan utandı ve Türkiye'nin 2020 büyüme tahminini yüzde 1,1’den yüzde 1,9’a 2021 büyüme beklentisini yüzde 3,3'ten yüzde 4,6 seviyesine çıkardı.
Avrupa’nın %6,4, ABD’nin %3,5 küçüldüğü 2020'de Türkiye’nin %2,5’luk büyüme hızına kavuşması çok büyük bir kazanımdır. Sanayi üretimi ağustos ayında başlattığı yükselişini aralık ayında da sürdürdü. Aylık %1,3 yıllık %9 artışla tahminleri aştı. İmalat sanayi %9,5, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi  %10,1 yükselerek rekor kırdı. Sanayi üretimindeki artış yılın ilk çeyreğinde büyüme hızının %5 seviyesinde gerçekleşeceğinin habercisi. Unutmayın büyüyen ülkeye sermaye gelir, fon girişi artar, Türk lirası değer kazanır, enflasyon düşer. Dolar 5 Ağustos'tan bu yana ilk defa 7,00 TL desteğini kırdı...   
Cari işlemler (döviz geliri ile döviz gideri hesabı) aralık ayında 3,2; 2020 yılının tamamında 36,7 milyar dolar açık verdi. Bu rakam 24,4 milyar dolar açık hedefinin oldukça üzerinde, ancak 2020, küresel ekonomilerde pandemi nedeniyle hesaplamalarda keskin bozulmanın yaşandığı bir yıl oldu. Türkiye'de geçen sene 26,4 milyar dolarlık rekor altın ithalatı oldu. Otomobil talebindeki artışa bağlı 5 milyar dolarlık ilave ithalat yapıldı. Net turizm gelirleri 34,5 milyardan 12 milyar dolara indi. Ayrıca taşımacılık gelirlerinden 9 milyar dolar kaybettik. 2021’de turizm, seyahat ve ulaştırma gelirlerindeki artış ile 36,7 milyar dolarlık yıllık açık 22,1 milyar dolara gerileyecek. Altın fiyatlarındaki gevşeme talebin kesilmesine yol açacak. Merkez Bankası yerli yatırımcının satışlarıyla kur 6,85 seviyesine indiği anda döviz alım ihalelerini başlatarak ve reeskont kredilerinden gelecek olan 21 milyar dolarla rezervlerini arttıracak. Cari açıktaki daralma dolardan kaçışı hızlandıracak...
HALKA ARZ OYUNU-Borsa İstanbul’da yerli yatırımcının yeni hedefi çığ gibi büyüyen halka arzlar... 100’e yakın şirket şu anda halka arz hazırlığında. Ocak ayında yerli yatırımcı sayısı 2 milyon 168 bin kişiye ulaştı. Bu yatırımcıların önemli bir kısmının halka arzlara katılmak için piyasaya geldiğini görüyoruz. Ama halka arzlarda büyük oyun oynanıyor. 8-9 lira açılan şirket hisseleri kısa sürede 80-90 liraya ulaşıyor. Sonra paraşütsüz düşüyor, yüksek fiyattan alanlar büyük zarara uğruyor, paraları yıllarca bağlanıyor.
Teknik olarak fiyat kazanç oranı 50-70 veya 100 olan bir şirket çok pahalı olarak halka arz ediliyor demektir. Defter değerlerinin 10-20 hatta 30 misli üzerinde işlem gören şirket hisselerini kesinlikle almayın, yanarsınız! 
Borsa İstanbul, bu haksız kazancı önlemek için kotasyon talimatında değişikliğe giderek “Halka arz edilen şirket paylarının piyasa değerini "alt pazar" için 20 milyondan 40 milyon liraya, "ana pazar" için 50 milyondan 75 milyon liraya, "yıldız pazar" için 200 milyondan 300 milyon liraya yükseltti. Yani şirketlere deniyor ki: "Halka arz edeceksen dersini iyi çalış gel, seni yakından takip ediyorum, saf yatırımcıları sana yem yapmam!"
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.