Günümüzde her 4-5 kadından birinin kullanmakta olduğu yapay tatlandırıcılar giderek şekerin yerini almaktadır. Şeker ve diğer enerji içeren tatlandırıcıların en önemli özelliği kısa sürede oluşturdukları fazla enerjidir. Günümüzde şeker ve tatlıların aşırı kalori içermeleri ve bunun yanı sıra teknolojinin bize sağladığı kolaylıklar bizleri giderek hareketsizleştirmiş ve bu hayat şekli beraberinde obesite (şişmanlık), diyabet (şeker hastalığı), kalp-damar hastalıkları gibi sağlık problemlerinin artmasına neden olmuştur. Bu tür hastalıkların tedavilerinde kullanılan birtakım ilaçların yanı sıra kişiye egzersiz ve diyet de önerilmektedir. Verilen diyetlerde amaç şeker ve şekerli yiyeceklerin kısıtlanması, özellikle diyabetlilerde tatlı algılama duygusunun azalmasıdır. Enerji içeren ve enerji üretmeyen iki türlü tatlandırıcı vardır. Enerji üretmeyen tatlandırıcılar tüm dünyada geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Birkaç çeşidi olan bu yapay tatlandırıcıların bir kısmı gebelikte ve bebeklerde kullanılamayacağı için bu tür maddelerin kullanımı uzman kişilerce belirlenmelidir. İdeal bir tatlandırıcı şekerin duyusal özelliklerini içeren kullanırken ve kullanıldıktan sonra ağızda metalik bir tat bırakmayan, hoş bir tada sahip olmalıdır. İdeal tatlandırıcı ayrıca çözüldüğünde renksiz, kokusuz, suda çabuk eriyebilen, ekonomik, ısıya dayanıklı, kalorisi düşük olmalıdır. Sağlık açısından da emniyetli olmalıdır. Bu özelliklerin hepsine sahip bir tatlandırıcı henüz yoktur. Piyasada bulunan yapay tatlandırıcılar kullanılarak hazırlanmış olan birtakım ürünlerin doktor önerisi ile kullanılması gerekmektedir. Özellikle diyabetli kişilerin yiyecekler hakkında yeterli bilgide olmaları gerekmektedir ve bu nedenle bu kişilerin mutlaka diyetisyenle görüşmesi gerekmektedir.