Yerli ve Millî olmak...

A -
A +
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Yenikapı'da gerçekleştirilen "Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses" mitinginde "Bu ülkede etnik kökeninden dolayı biz kimseyi dışlamadık, dışlamayız. Biz yaradılanı yaradandan ötürü severiz" dedikten sonra   "1 Kasım seçimlerinde TBMM'ye hangi partiden olursa olsun fark etmez, 550 tane yerli, millî, bedeni ve kalbiyle bu ülke için çalışacak milletvekili göndermenizi istiyorum" dedi. Bu sözler üzerine "yerli ve millî" kavramları, bilinçli veya bilinçsizce çarpıtılarak etnik köken üzerinden tarifler yapılmaya çalışıldı ve buna bağlı olarak ırkçı bir yaklaşımla nefret diliyle gazete manşetleri atıldı.
Öncelikle ifade etmeliyim ki, "yerli ve millî" kavramları; uzunca bir zamandır üzerinde durduğum konuyu farklı veçheleriyle ele almaya çalıştığım, son derece önemsediğim ve bugün için belki de her zamankinden çok daha fazla hassasiyet taşıdığına inandığım kavramlardır.
Görünen o ki, bu kavramlarla gerçekte anlatılmak istenenlerin yeniden irdelenmeye ihtiyacı var. Her şeyden önce bu iki kavram, etnik aidiyetle ve buna bağlı farklılıklarla asla açıklanamaz. Yerli ve millî olmanın ölçüsü, asla etnik köken değildir. O halde ölçü nedir? "Yerli ve Millî" olmak nedir? Sıralayalım...
Yerli ve Millî olmak; hangi etnik köken ve inanç aidiyetine sahip olunursa olsun esas olan, yaşadığın topraklara ve onun değerleriyle yoğrularak kimliklenebilmek ve insanlık dairesine bu değerleri taşıyarak kendi topraklarının kıymetini temsil edebilmektir.
Yerli ve Millî olmak; kendin olmak, başkalarının taklitçisi değil, kendi kültürünün temsilcisi olmak ve onunla evrensel sahnede paylaşımcı olmak, evrensel düzeyde onunla kültürel ve toplumsal alışverişe girebilmektir. Yerli ve Millî değeri taşımadan evrensel sahnede yer tutabilmenin saygın olabilmenin zorluğunu kavramaktır. Ve her taklidin aslını güçlendirdiğini unutmamaktır.
Yerli ve Millî olmak; kendi halkına ve değerlerine yabancılaşmamak, onun istikbali ve istiklali için her daim her fedakârlığı yapabilmek ve bireysel çıkarlarını ülke ve millet çıkarlarının önüne koymadan ülke ve millet çıkarlarıyla buluşabilme bilincini, becerisini ve duyarlılığını gösterebilmektir.
Yerli ve Millî olmak; ülke ve millet bütünlüğünü esas alarak, farklılıklarımızı zenginliğimiz sayarak, kimseyi ötekileştirmeden, yok saymadan aynı teknenin hamuru, aynı bedenin ayrılmaz parçaları olarak, hep beraber Türkiye'yiz diyebilmektir.
Yerli ve Millî olmak; başkalarının oyununa gelmemek, hiçbir tuzağa düşmeden, dışarının uzantısı, başka güçlerin çıkarlarının taşeronu, piyonu, oyuncağı, mızrak ucu olmamaktır.
Yerli ve Millî olmak; tarihten bugüne Alpaslan ve Selahaddin'in bugün yaşayan evlatları olarak ortak yazgıda, ortak inançta, ortak değerlerde buluşarak Anadolu'ya sımsıkı sarılmaktır. Ve Çanakkale ruhunu asla unutmamaktır.
Yerli ve Millî olmak; ülkesini her türlü vesayetten uzak tutmak, dış güçlerin oyuncağı ve maşası durumundaki taşeron örgütlerin tuzağına düşmemek, oynanan oyunların farkına varmaktır.
Yerli ve Millî olmak; hiçbir zalim güç karşısında eğilmeden, başı dik onurlu ve insanlık adına tüm mazlumlarla dayanışmak, onlara nefes olabilmek, uluslararası düzenin ikiyüzlülüğüne, çifte standardına hayır diyebilmek, dünyanın beşten büyük olduğunu haykırabilmektir.
Yerli ve Millî olmak; sahici ve samimi olmaktır. Çarpıtmadan, perdelemeden, algılarla oynamadan, maskelemeden her şeyi adıyla çağırabilmek, her kavramı ve olguyu yerli yerinde kullanabilmektir. Yani; Teröre terör, terör örgütüne terör örgütü, sömürgeciye sömürgeci, darbeciye darbeci, zalime zalim diyebilme samimiyeti ve cesaretini göstermektir.
Yerli ve Millî olmak; ülkesi için çalışmak, IMF gibi küresel baronların kurum ve uzantılarından, lobilerinden ülkesini kurtarmak, millî sanayisini geliştirmek, yüksek teknolojiye dayalı ürünleriyle ve 2023, 2053, 2071 gibi uzun soluklu stratejik hedefleriyle gelişmiş ülkeler grubuna katılma kararlığını göstermektir.
Yerli ve Millî olmak; bir pergel gibi olmaktır. Bir ucuyla yaşadığı topraklara sımsıkı bağlanmak, diğeriyle dünyaya açılmayı başarmaktır. Kendi değerlerini koruyarak dünyayla hemhal olabilmektir.
Yerli ve Millî olmak; tarihine sahip çıkmaktır. Tarihin çakılı bilgi yığını olmadığı, aslında yaşayan değerler manzumesi olduğunu ve tarih bilincinin önemini kavramak, genç nesillerle buluşmasını sağlamaktır. Bir gücün geleceğinden korkuluyorsa önce o gücün genç nesillerinin tarihle olan bağı kesilir gerçeğini bilendir ve buna izin vermeyendir.
Yerli ve Millî olmak; Türkiye için söylenmiş olan; "Soldukça sulanmalıdır, yükseldikçe budanmalıdır" beklentisini her daim hatırlamak ve bu beklentiyi boşa çıkarmak için her şartta yılmadan gereğini yapmaktır. 
VeYerli ve Millî olmak; Türkiye'nin Türkiye'den yönetilme kararlılığını, inancını, inadını sonsuza kadar sürdürme yeminini etmektir...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.