Türkiye''nin AB''ye entegrasyonu sürecinde Ankara-Brüksel arasında mekik dokuyan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) yetkilileri, sivil toplum örgütlerinin sorunlara sahip çıkması gerektiğini bildirdiler. TÜGİAD Yönetim Kurulu, Avrupa Genç İşadamları Derneği, "Yes For Europe"un Brüksel''deki toplantısında Türkiye lobisi yaptı.
Türkiye''nin politik çıkarlarını ön plana aldıklarını, ticari konulara ise şimdilik öncelik vermediklerinin altını çizen TÜGİAD yetkilileri, AB, sosyal ve ekonomik mevzuatını Yes For Europe kanalıyla takip ederken, bu alanda oluşturduğu komisyonlarla Brüksel''i yakından izliyor.
Ticari alanda mevcut strateji ve kaygıları arka plana alan TÜGİAD, AB konusunda birinci elden alınan bilgileri Türkiye''ye aktararak bu çerçevede de önemli bir misyon görevi yapıyor.
Dernek AB''ye yönelik yaptığı çalışmalarının yanı sıra, Ankara''da da lobi faaliyetlerini sürdürüyor.TBMM''yi AB sürecinde yapılması gereken reformlar konusunda aydınlatıp bu çerçevede bilgi aktaran TÜGİAD, bu işler için ayrı bir komisyon oluşturdu. Yes For Europe''ın kendileri için yeterli olmadığını ve bu alanda yeni oluşumlar aradıklarını belirten Türk genç işadamları, AB ülkelerindeki muhataplarıyla temas kurarak bu ülkelrin AB sürecinde yaşadıkları sorunları tespit edip, yaptıkları kanuni düzenleme ve mevzuat değişikliklerini inceliyorlar.
Brüksel''den sonra Washington''da temsilsilik açma kararı alan TÜGİAD, kısa zamanda Amerikalı muhataplarıyla işbirliğine gitmeye hazırlanıyor.
AB müktesebatını büyüteç altına alan TÜGİAD, bu yöndeki birikimini Tükiye''deki çeşitli kurum ve örgütlere yansıtarak Brüksel ile ilişkilerde önemli açılımlara gidilmesini sağlıyor. AB''ye entegrasyonu için bir anlamda seferberlik başlatan dernek üyeleri Türkiye''deki diğer sivil toplum örgütlerinin de sorunlara sahip çıkmasını öneriyor.
Yes For Europe''a 1994''te tam üye olan TÜGİAD, AB''ye yönelik daha çok politik alanda lobi faaliyetlerinde bulunuyor ve kendi görüşünü yılda iki defa üye olduğu kuruluş vasıtasıyla komisyona sunuyor. "Yes For Europe" komisyona sektörel bazda hazırladığı raporlarda TÜGİAD''ın katkısı oluyor.
AB''de yol ayrımı AB dönem başkanlığını 1 Temmuz''da resmen üstlenen Fransa, birliğin geleceği açısından yapısal reformların yapılmasının önemli olduğunu bildirdi. AB genişleme öncesi reformların sonuçlandırılması için birlik ülkelerine çağrıda bulunan Fransa, Haziran''da yapılan "Feira Liderler Zirvesi"nde aday ülkelerin AB ile yürüttükleri müzakerelerle ilgili kararlar alındığını hatırlattı. 1997 Amsterdam antlaşmasında olduğu gibi AB''nin yeni bir başarısızlığa tahammül edemeyeceğini, "Siyasi bir Avrupa''nın" hayata geçirilmesi için duyarlı olacağını ortaya koyan Fransa, başarısızlığa uğramayı, kötü anayasa yapmaya tercih edeceğini açıkladı. AB''nin 30 üyeli bir örgüt haline geleceğinin altını çizerek, "Refomlar mutlaka yapılmalı" görüşünü ortaya koydu. Fransa ve Almanya''nın başını çektiği AB üyesi ülkeler savunma, içişleri ve adalet, çevre konusunda güçlendirilmiş bir işbirliği istiyor ve bu alanda kapsamlı bir entegrasyonun öneriyor. Bu görüşe İngiltere, Danimarka, İsveç kaygıyla yaklaşırken, güney ülkeleri Fransa-Almanya önderliğinde oluşmaya başlayaın "çift vitesli Avrupa"ya şüpheyle yaklaşıyor.
Cevap aranan sorular "AB Hükümeti" olarak görev yapan komisyonda 20 komiser bulunuyor. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya komisyona iki komiser verirken; diğer üyeler bir komiser gönderiyor. AB genişlemesi sonrası üye ülkelerin sayıları 20''yi geçecek. İşte o zaman "nasıl bir komisyon dağıtımı yapılacak?" sorusu gündemi meşkul ediyor.
"AB Karar Organı" konseyde kararlar oy birliğiyle alınıyor. Büyük ülkeler bunun birliğin önünü tıkadığını ve reformları engellediğini belirtiyor. AB üyesi bir ülke tek başına alınacak kararı bloke edebiliyor. Bunun yanında konseyde ülkelerin oy oranları ise demografik yapıyla doğru orantılı, nüfusa ve büyüklüğe göre ülkelere oy hakkı verilmesi küçük ülkeleri ürkütütüyor. "Avrupa Parlamentosu"nda 626 milletvekili bulunuyor. AB''ye yeni üyeler alındıktan sonra Parlemento''daki koltuklar hangi kriterlere göre paylaşılacağı da düşündürüyor.

