Mazlum kişilerin bedduası, Allahü teâlânın indinde kabul olur. Bir Müslüman hakkında sû-i zan etmekten de sakınmalıdır.
Celâleddîn Tebbânî hazretleri Hanefî mezhebi, fıkıh ve hadis âlimidir. Anadolu’da doğdu, sonra Kâhire’ye yerleşti. 793 (m. 1391)’de Kâhire’de vefât etti. Talebelerine buyurdu ki:
Takva sahibi olmak her Müslümana lazımdır. Takvâ sahibi bir kişi olmak için şunlara dikkat etmelidir:
Allahü teâlâya yakın olmalı ve ondan çok korkmalıdır. Allahü teâlâya, ibadet etmek sûretiyle yaklaşılır. Çok konuşmaktan sakınmalıdır. Dedikoducu insanlarla oturmamalıdır. Bir fıkıh âlimi, bir talebesine şöyle tavsiyede bulundu:
“Başkalarını dedikodu eden, çok konuşan kimselerle oturup kalkmaktan sakın! Bozuk, isyankâr ve vaktini boşuna harcayan kimselerden sakınmalıdır. Mazlum kişilerin bedduasından sakınmalıdır. Çünkü mazlum kişilerin bedduası, Allahü teâlânın indinde kabul olur. Bir Müslüman hakkında sû-i zan etmekten sakınmalıdır. Sû-i zan, kötü niyetten doğar. Kişinin işi kötü olursa, zannı da kötü olur. Böyle insan, âdet hâline getirdiği vehim ve kuruntuları tasdîk eder. Düşmanlarının sözü ile dostlarına düşmanlık eder. Sevdikleri hakkında gece karanlığı gibi şüpheye düşer.”
Okuduğunu aklında tutmanın yolları şunlardır: Az yemek. Gece kalkıp namaz kılmak. Kur’ân-ı kerîm okumak, İslâm âlimlerinden birisi şöyle buyurmuştur: “Yüzüne bakarak Kur’ân-ı kerîmi okumaktan daha çok hafızayı güçlendiren bir şey yoktur.”
Kitap okumaya başlarken Besmele çekmek. Kitabı kaldırırken şu duâyı okumak: “Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi velâ ilahe illallâhü vallâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azîm-il-azîz-il-alîmi adede külli harfin kütibe ve yektübü ebed-el-âbidîne ve dehr-ed-dâhirîne.”
Peygamber efendimize (sallallahü aleyhi ve sellem) çok salevât getirmek. Misvak kullanmak. Bal şerbeti içmek. Aç karnına, her sabah yirmibir adet siyah üzüm yemek.
Unutkanlığa sebep olan hususlar: Günahların çok olması. Düşünce ve üzüntünün çokluğu. Dünya işleri ile çok ilgilenmek ve çok meşgul olmak. Dünya işleri ile lüzumundan fazla uğraşmak, insanın sıhhatine zararlıdır. Dünya işleri kalbi karartır. Âhiretle ilgili işler ise kalbi nurlandırır ve namaz kılarken tesirini gösterir. Namazını gönül hoşluğu ile kılar ve kıldığı namazdan lezzet duyar. Ekşi elma yemek. Asılmış olan kimseye bakmak. Kabir taşları üzerindeki yazıları okumak. Ense çukurundan şişe ile kan aldırmak.