"Mazlumun duâsından sakınınız!.."

A -
A +
Resûlullah Efendimiz buyurdu ki: “Kâfir bile olsa, mazlumun duâsından sakınınız. Çünkü, onun duâsı için, Allahü teâlânın katında perde yoktur."
 
Yahyâ bin Maîn hazretleri hadîs âlimidir. 158 (m. 775)’de Bağdad’da doğdu. Hadîs ilminde herkesin mürâcaat ettiği bir merci durumunda idi, bir rivâyete göre bir milyon hadîs-i şerîf yazmıştır. Yazdığı hadîs-i şerîflerin hepsini ezberlerdi. Nihâyet hadîs ilminde yüksek bir mertebe olan “Hâkim (300 binden fazla hadîs-i şerîfi râvileri ile beraber ezbere bilen)” derecesine ulaştı. 233 (m. 847)’de vefât etti. Bildirdiği hadîs-i şeriflerden bazıları: Ümmü Ferve rivâyet etti. Resûlullaha (sallallahü aleyhi ve sellem) en fazîletli amel nedir? diye sorulduğunda “İlk vaktinde kılınan namazdır” buyurdular.
Ebû Sa’îd el-Hudrî (radıyallahü anh) bildirdi. Resûlullah yemek yemeyi bitirdiği zaman, “Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve ce’alenâ minel-müslimin=Bizi doyuran, susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allahü teâlâya hamd olsun” buyururlardı.
İbn-i Abbâs (radıyallahü anhüma) Peygamber Efendimizin, yemeğe üflemeyi yasakladığını, bildirmiştir. Ebû Hüreyre (radıyallahü anh) rivâyet etti. Peygamber efendimiz buyurdu ki: “Allahü teâlâ şöyle buyurdu: Kibriya ridâm, azamet izârım mesabesindedir. Bu hususta bana ortaklık etmek isteyenleri Cehenneme atarım.”
Abdullah bin Amr (radıyallahü anhüma) rivâyet etti. Resûlullah efendimiz buyurdu ki: “Babasını râzı eden, Allahü teâlâyı râzı etmiş olur. Babasını râzı etmeyen, Allahü teâlâyı râzı etmemiş olur.”
Resûlullah buyurdu ki: “Pişman olmak, nedamet getirmek, tövbedir.”
İbn-i Ömer (radıyallahü anhüma) rivâyet etti: Resûlullah efendimize birisi gelerek “Yâ Resûlallah! Gecenin hangi kısmında duâ daha makbul olur?” diye sordu. Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) da, “Gecenin son üçte birinde yapılan duâ” buyurdu.
Enes bin Mâlik bildirdi. Resûlullah Efendimiz buyurdu ki: “Kâfir bile olsa, mazlumun duâsından sakınınız. Çünkü, onun duâsı için, Allahü teâlânın katında perde yoktur.”
Ebü’l-Ahvas rivâyet etti. Resûlullah buyurdu ki: “Kur’ân-ı kerîmi okuyunuz. Çünkü, Allahü teâlâ size, onu okuduğunuz için sevap verir.”
Ebû Ümâme (radıyallahü anh) rivâyet etti. Resûlullah efendimiz buyurdu ki: “Ne mutlu beni görüp, sonra bana îmân edene. Ne mutlu beni görmeyip de, bana îmân edene.” (Resûlullah efendimiz bunu yedi kere tekrar ettiler.)  
“On şey sünnettir! Bıyığı kısaltmak, sakal bırakmak, misvak kullanmak, mazmaza, istinşak, tırnak kesmek, ayak parmaklarını yıkamak, koltuk altını temizlemek, kasıkları temizlemek, su ile istincâdır.”