Kaydet
a- | +A

Dün, gerçekten dolu bir gündü. Dünyayı ilgilendiren haber, Amerika seçimleri idi. Dünki Amerikan gazeteleri Bush''un zaferini manşetten bildirdiler. Ancak öğle üzeri, Florida oylarının yeniden sayımı ihtimali ortaya atıldı. Kıl payı bir seçim ki, 1961''de Kennedy''nin Nixon''ı geride bırakmasından bile daha başabaş geçti. 42. başkan olarak Bush seçilmişse, 8 yıl önce Bush ailesinin Clinton''a beklenmedik şekilde kaptırdığı Beyaz Saray''a avdeti gerçekleşecek. Büyük başkanlar arasında yer alacak Clinton''ın daha 10 haftası var.

Turgut Özal''ın dostu Baba Bush şimdi 76 yaşında. Büyük oğlu Texas valiliğinden başkanlık koltuğuna oturduğu takdirde, ABD tarihinde ikinci baba-oğul başkan ortaya çıkacak. Tam 175 yıl sonra. Zira 2. başkan (1797-1801) Adams, 90 yaşında iken (ertesi yıl öldü), oğlu Quincy Adams''ın 6. başkan (1825-1829) seçildiğini görmüştü.

Başkanlığı erken ilân edilen İkinci Bush''un kardeşi de Florida valisidir, ağabeyi için çok çalıştı. Hilary Clinton''a gelince, 6 yıl için New York''tan Amerika Birleşik Devletleri''nin 100 üyeli ünlü senatosuna seçildi. Bir başkan eşinin Kongre üyesi olması Amerikan tarihinin ilkidir. Ayrıca 435 Temsilciler Meclisi üyesi 2 yıl için, 30 küsur senatör 6 yıl için, 50 eyaletten 11''inin valisi ve pekçok eyalet başsavcısı (eyalet adalet bakanı demek) 4 yıl için seçildiler.

Dünki diğer büyük haber, Türkiye için AB Katılım Ortaklığı Belgesi''nin Brüksel''de ilânı idi. Önümüzdeki zaman parçasında gündemden düşmeyecek bir konudur. Yunanistan''ın, tarihî geleneği gereği Avrupa üzerinden Türkiye ile problem çözme hastalığı akıl dışı boyutlara ulaşmazsa, belgede bizi düşündürecek bir şey yoktur. Çoktan veya eninde sonunda yapmamız gereken, bütün AB üyelerinin uyguladığı kriterlerdir.

Gene dün, Fransa Senatosu, kendini ünlü Fransız Akademisi yerine koyarak 85 yıllık bir olay için karar verdi. Fransa''ya yakışmaz ve yaramaz bir iş yaptı. Millet meclisine gönderilecek bu kararın müeyyidesi olmasa da, Türk-Fransız ilişkilerine zarar verecektir. Ermeniler''e sağlayacağı bir fayda ise hiç yoktur.

Meclisimizde Bankalar görüşülmesi nedense kısa kesilmek istendi. Mesut Yılmaz''ın politikamızda Merkez kavramı hakkındaki düşünceleri de, Salı gününün önemli gelişmelerinden biri idi.

ÖNE ÇIKANLAR