Kaydet
a- | +A

Pakistan, kurulduğu 52 yıldan bu yana, bizim samimi dostumuz olan nadir ülkelerden biridir. Bu dostluk ve samimiyet hiç bozulmadı. Her iki devlet, kendi iç çalkantılarını ve rejim krizlerini, karşılıklı ilişkilerine aksettirmediler.

Pakistan, Türk''ün İslâm dinini götürdüğü ve Müslüman olduğu için Hindistan''dan ayrılmış bir devlettir. İngiltere''nin Hindistan-Pakistan-Bangladeş''ten çekilmesi, Britanya Cihan İmparatorluğunun resmen sona ermesi idi. Artık İngiltere kralı, Hindistan İmparatoru titrini taşıyamayacak, bu koca kıt''aya kral naipleri atayamayacaktı.

İki yıl önce Pakistan ve Bangladeş, bağımsızlıklarının 50. yılını büyük şenliklerle kutladılar. Ben de, sayın Cumhurbaşkanımızla beraber bu dost ülkelerde idim.

Pakistan ordusu, dünyanın ciddi silahlı kuvvetlerinden biridir. Keşmir meselesi sebebiyle Hindistan''la yarım asırdır sürüp giden çok önemli anlaşmazlık, Hindistan gibi büyük bir devlete karşı Pakistan''ı askeri gücünü âzamîde tutmaya mecbur bıraktı. Hatta tıpkı Hindistan gibi nükleer silahlar edinmeye zorladı.

Bir milyar nüfuslu bir kıt''a devlet olan Hindistan''da demokrasi yürütülebildiği, hiç olmazsa ancak seçimle iktidar belirlenebildiği halde, Pakistan''da demokrasi aksadı. Türkiye, demokrasi ile yönetilen tek Müslüman devlet halinde kaldı. Bizdeki milli trajediyi takliden Pakistan''da Başbakan Butto''nun idamı, son derece çirkin ve yanlış bir işti. Babasının prestijinden ve dramından yararlanarak ortaya çıkan Benazir Butto, servet hırsına kapıldı ve bütün gösterişine rağmen umulanı vermedi.

Benazir Butto''yu düşüren Başbakan Navaz Şerif, demokrasiyi kuramadı. Ordu ile de geçinemedi. Keşmir''den askerini çekmesi emrini aldıktan sonra azledilen Genelkurmay Başkanı, devlete el koydu.

Birleşik Amerika, yeni bir Hindistan-Pakistan savaşı istemiyor. Pakistan''ın atom bombası sahibi olmasına da karşı (bu yüzden CIA Pakistan''da çok kanlı eylemler yaptı). Ama Birleşmiş Milletler, yarım yüzyıl geçti, Keşmir sorununu çözemedi. Şimdi dünyanın dikkati, Kuzey Kafkasya''dan sonra Pakistan''a da çevrildi.

ÖNE ÇIKANLAR