400 çadır burada kurulmuştu! Bilecik'in 725. fetih yıl dönümü işte böyle kutlandı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Bilecik, Osmanlı, Fetih, Haber

Kültür - Sanat Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Bilecik'te, Osmanlı Devleti'nin kurucuları Şeyh Edebali ve Osman Gazi'yi anma ile şehrin fethinin 725'inci yılı kutlamaları gerçekleştirildi.

Şeyh Edebali Türbesinde başlayan fethi kutlamalarında Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından, Doç. Dr. Refik Arıkan 'Bilecik'in Fethi' konulu konferans verdi.

Kalabalık bir protokol ve vatandaşlarla yapılan yürüyüşün ardından Fetih suresi ve salası okundu. İşte Bilecik'in 725. fetih yıl dönümünden kareler...

400 çadır burada kurulmuştu! Bilecik'in 725. fetih yıl dönümü işte böyle kutlandı - 1. Resim

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarihi Mehteran Takımı kortejde Eskişehir Odunpazarı Mehteran Takımı ve Bursa Kılıçkalkan Ekibi eşliğinde başlayan 'Fetih yürüyüşü, Şeyh Edebali Türbesi Yerleşkesi'nde tamamlandı.

400 çadır burada kurulmuştu! Bilecik'in 725. fetih yıl dönümü işte böyle kutlandı - 2. Resim

Mehteran ve kılıç kalkan gösterilerin ardından, Kayı Alpleri tarafından Söğütten Şeyh Edebali Türbesine getirilen Türk Bayrağı ve toprak Bilecik Valisi Şefik Aygöl'e teslim edildi.

"BİLECİK OSMANLIDIR, BİLECİK OSMAN GAZİDİR"

Doç. Dr. Refik Arıkan 'Bilecik'in Fethi' konulu konferansında, "Bilecik toprakları tarihte kurduğumuz en büyük devletin hayat bulduğu bereketli bir coğrafyadır. Bilecik Osmanlıdır, Bilecik Osman Gazidir. Bu havari Sevrin yırtıldığı, Yunan’ın durdurulduğu bir umut coğrafyasıdır. Bilecik Cumhuriyettir. Bu bağlamda Bilecik kuruluşun ve kurtuluşun şehridir ve bunu en fazla hak eden şehirdir. Bir devlet yıkılırken yenisini hemen tesis eden eşsiz bir millettir. İşte bu hasretleri 727 yıl önce bugün yeniden doğuşu müjdeleyip, bir imparatorluğa kapı araladı" dedi.

400 çadır burada kurulmuştu! Bilecik'in 725. fetih yıl dönümü işte böyle kutlandı - 3. Resim

Bilecik Valisi Şefik Aygöl ise "Bizler de bugün Bilecik’imizin Türk toprağı olması İslam beldesi olmasının 725’inci fethinin yıldönümünü sizlerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade ederim. Biz bu şehri anlatırken bu şehrin başta dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun şehri diye ifade ediyoruz. Gençlerimiz şunu bilemeli ki biz kuruluş derken neyi ifade ediyoruz. Biz kuruluş derken Söğüt’te 400 çadırdan oluşan bir beyliğin sonra dünyanın 3’te birine hükmeden ama bugünkü dünyanın hüküm anlayışın tam zıttına adaleti götüren, hizmet götüren, anlayışı götüren bir ecdadın kurulduğu toprakları ifade ediyoruz. Bilecik böyle topraklar, kuruluşun torakları, huzurun dünyaya yayıldığı topraklar."

400 çadır burada kurulmuştu! Bilecik'in 725. fetih yıl dönümü işte böyle kutlandı - 4. Resim

Konuşmaların ardından Fetih duası ve Fetih salası okunmasıyla program son buldu.

 

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...