Afet İnan’ın kızı: “İstikbal göklerdedir sözü Atatürk’e ait değil”

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sosyal medyada Alper Gezeravcı'nın uzaydaki sözleri çeşitli tartışmalara sebep oldu. "İstikbal göklerdedir" sözünün M. Kemal Paşa'ya ait olmadığı ise Afet İnan'ın kızı Arı İnan tarafından ifade edilmişti. İnan'ın videosu tartışmalara son noktayı koydu.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı. SpaceX'in Dragon mekiğiyle yolculuğu devam ederken dünyaya Türkçe seslenen Gezeravcı'nın ilk sözü "Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir" oldu. 

Gezeravcı'nın sözlerinin ardından sosyal medyada tartışmalar yaşandı. Yapılan tartışmalara Arı İnan'ın vaktiyle Haberturk'te yapmış konuşma son noktayı koydu.

BURSA NUTKU UYDURMA

Alper Gezeravcı'nın bu sözü yakın tarihe dair bir meseleyi tekrar gündeme getirmiş oldu. O da Atatürk'e ait olan ve olmayan sözler meselesi. Pek çok araştırmacı yazar M. Kemal Paşa'nın ağzından sözler uydurulduğunu, bu sözlerin meşhur kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılıp paylaşıldığını ifade etti.

Nitekim Türk Tarih Kurumu'nda (TTK) da bu konu hakkında kontrol çalışması yapılıyordu. M. Kemal Paşa'nın manevi kızlarından tarihçi Afet İnan'ın kızı Arı İnan da TTK'daki bu çalışmaların içindeydi. 1942 yılında doğan Arı İnan 1969 - 1984 yıllarında TTK Atatürk ve Türk Devrimini Araştırma Merkezi’nin genel sekreteri olarak görev yapıyordu. 

Görevi sırasında karşılaştığı yaptığı çalışmaları ve problemleri Haberturk'te paylaşan İnan yakın tarihe dair doğru bilinen pek çok yanlışı da dile getiriyordu. 

İnan, "Tarih Kurumu'nun ciddi zamanlarında Atatürk'ün sözleri ile ilgili bilirkişi olurdu. Bu da bizim merkez olurdu. Bize çeşitli müracaatlar olurdu. İşte bunu Atatürk söylemiş mi, ne zaman söylemiş… O arada tabii Nutku kaç defa okuduğumu bilmiyorum Söylev ve Demeçler’i kaç defa okuduğumu bilmiyorum. Kimisi doğru kimisi yanlış mesela… 

Bursa'dan bir şey yolladılar; ‘Bu Bursa nutkudur’ diye. O zaman çok bunların  üstünde durduğum için tabii hemen biliyordum. Aa bir tanesi İzmir İktisat Kongresinde konuştuğundan bir paragraf, bir tanesi bilmem nereden. Birisi bunları toplamış olmuş Bursa Nutku…" diyerek Bursa nutku diye paylaşılan metnin uydurulduğunu ifade etti.

Gerçekte Bursa'da bir nutkun yapıldığını ancak zabıt katiplerinin bunları kaydetmediğini de sözlerine ekledi.

"SABİHA GÖKÇEN'E SORDUM"

Programda M.Kemal'in ağzından uydurulmuş sözleri misallendiren İnan, atfedilen "İstikbal göklerdedir" sözünü Sabiha Gökçen'e sorduğunu, ama onun da hiç duymadığını nakletti.

İnan "Deniyor yok mesela “İstikbal göklerdedir”. Bulamadım. Hiçbir kaynakta yok. Sabiha Gökçen'e sordum. O da dedi ki ya ‘Türk kuşunun açılışında acaba söylemiş miydi böyle bir laf falan’ dedi. Yok hiçbir yerde öyle bir laf yok." diyerek başka misaller de vermiş, "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz." sözünün de uydurulduğunu ifade etmişti.

AFET İNAN KİMDİR?

Cumhuriyet dönemindeki eğitim kurumlarında yetişen ilk tarih profesörlerinden olan Afet İnan, gerek akademik yayınları gerekse Atatürk ile olan bağları sebebiyle tanınmaktadır. Türk Tarih Kurumu'nun başkanlığı başta olmak üzere çeşitli idari pozisyonlarda aktif rol alan Afet İnan, 30 Ekim 1908 tarihinde Selanik’de doğdu.

Babası orman memuru İsmail Hakkı Uzmay Şumnu, annesi Doyran Müderrisi Emrullah Efendi’nin torunu olan Şehdane Hanım’dır. Ailesi Balkan Savaşları’ndan sonra Anadolu'ya taşındı. Babası Anadolu’nun birçok yerlerinde orman memuru, müfettişi ve müdürü olarak çalışmış daha sonra milletvekilliğine seçilmiştir.

LOZAN YOLUNDA

Babası sürekli tayinler sebebiyle yer değiştirdiğinden, ilk öğrenimini Adapazarı, Ankara, Mihallıççık (Eskişehir) ve Biga'da yaptı. 1920'de altı yıllık ilkokul diplomasını aldı. Bursa'da okuduğu Kız Öğretmen Okulundan 1925’te mezun olarak İzmir'de Redd-i İlhak İlkokulu'nda göreve başladı. 

Afet Hanım, 1925 yılında Redd-i İlhak İlkokulu'nda yeni göreve başladığı sırada bir çay ziyaretinde Cumhurbaşkanı Atatürk ile tanışma fırsatı buldu. Ailesinin Selanik'in Doyran kasabasından olması nedeniyle Atatürk'ün ilgisini çekti ve Atatürk ertesi gün ailesiyle tanıştı.

Afet İnan’ın kızı: “İstikbal göklerdedir sözü Atatürk’e ait değil”

Gazi'ye öğrenimini sürdürmek ve yabancı dil öğrenmek istediğini söyleyen Afet Hanım, kısa bir süre sonra Ankara'ya atandı. Ardından bakanlığın izniyle İsviçre'nin Lozan şehrine Fransızca öğrenmek için gönderildi.

GAZİ'NİN VASİYETİ

Döndüğünde çeşitli görevler alan Afet İnan, 1930 yılında tarih çalışmalarına dikkat çekti. 15 Nisan 1931 de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti ve 1935’te de Türk Tarih Kurumu adını alan teşekkülün bir numaralı kurucu üyesi oldu. Pek çok çalışmaya imza atan İnan, Güneş Dil Teorisi'nin de savunucuları arasındaydı. 

M. Kemal Paşa'nın Afet İnan için; "yaşadığı müddetçe şimdilik (şimdiki halde) ayda 800 lira verilecektir" diye mirasından vasiyette bulundu.

1940 yılında kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan Rıfat İnan ile evlenen Afet İnan, 1942'de doğan kızına Arı ismini verdi. 

 

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...