Atlar medeniyeti sırtlarında taşıdı

- Güncelleme:
Atlar medeniyeti sırtlarında taşıdı

Kültür - Sanat Haberleri

Atlarla hatları buluşturan usta sanatçı Süleyman Saim Tekcan “Atsız imparatorlukların kurulması mümkün değildi. Tabii, at sırtında medeniyet de taşındı. Atlılar gittikleri yere kendi kültürlerini de götürdüler” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü alan usta sanatçı Süleyman Saim Tekcan, “At Nağme” adlı sergide, eserlerini klasik sanatların erbaplarının çalışmalarıyla bir araya getirdi. Ankara’daki Millet Kütüphanesinde açılan sergide; Tekcan’ın yağlıboya, gravür ve bronz heykel eserlerinin yanı sıra Osmanlı kültüründen ilhamla hazırlanan “At Nağme” adlı el yapımı bir kitap da bulunuyor. 

Sergi vesilesiyle Türkiye gazetesinin sorularını cevaplayan sanatçı Tekcan, Nazım Hikmet’in “Dört nala gelip Uzak Asya’dan/ Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket, bizim…” mısralarını hatırlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: Demek ki at olmasaydı biz Orta Asya’dan Anadolu’ya gelemeyecektik. İkincisi dünyada bütün imparatorluklar at sayesinde kuruldu. Atsız imparatorlukların kurulması mümkün değildi. Tabii, at sırtında medeniyet de taşındı. Atlılar gittikleri yere kendi kültürlerini de götürdüler. 

Atlar medeniyeti sırtlarında taşıdı

ATLAR VE HATLAR EL YAPIMI KİTAPTA
Serginin merkezinde yer alan “At Nağme” adlı el yapımı kitap, Süleyman Saim Tekcan’ın dışında farklı sanatçıların emekleriyle hazırlandı. Eserin metinlerini Beşir Ayvazoğlu kaleme aldı. Kitabın hat yazılarını Levent Karaduman, kaligrafilerini Bünyamin Kınacı, tezhip çalışmalarını Dilek Yerlikaya ve deri cildini Melike Kazaz hazırladı. 

Serginin at üzerine kurulu olduğunu söyleyen Tekcan “At bütün milletlere hizmet eden bir hayvan. At üzerine söylenmiş sözler, yazılmış metinler ve hatta besteler de var. Biz de Türkiye’de ilk defa böyle bir sergiyi gerçekleştiriyoruz. Kendi kültürümüz üzerine kurulmuş bir düşüncenin sanatsal bir boyuta taşınması diyebiliriz. Atı çok büyük bir perspektiften, her malzemeyle sergiliyoruz. Hazırlanan el yapımı kitabın dışında gravürler, yağlı boyalar tablolar, seramikler ve heykeller de var” diye konuşuyor.  

ALTIN ORAN İNSANDA VE ATTA VAR

Atın sanattaki yerine de vurgu yapan Tekcan “At, kültürümüzdeki yeri dışında çok estetik de bir yaratık. Altın oran dediğimiz ölçü içerisinde iki varlık var: Biri insan, diğeri at… Bu iki yaratık çok iç içe yaşıyor ve birbirlerine yardım ediyorlar” diyor.

Atlar medeniyeti sırtlarında taşıdı
Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın yaptığı “At Nağme” adlı sergi, mart ayı sonuna kadar Ankara’daki Millet Kütüphanesinde görülebilecek.

BABAM HATTATTI

Eserlerinde hat sanatından izler bulunan Süleyman Saim Tekcan bunun sebebini ise şu sözlerle izah ediyor: Benim babam, münevver bir cami imamıydı. Aynı zamanda hattattı. Ancak babamın hattat olmasının dışında başka şeyler de var... Akademide birlikte çalıştığımız Emin Barın, benim için bir tuğra yazmıştı. O tuğradan sonra hat sanatıyla kültürel bağ kuracak bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Böylece hatlarla atları buluşturdum. Hat sanatı ile çağdaş sanatın birleşmesi çok normal. Kendi kültürümüz birçok insanın sanatına yansıyor. İnsanlar bildiği şeylerle sanata katılıyor. Düşünmeden de sanat olmuyor. Dünyada birçok devlet kurulmuş. Fakat biz şimdi sadece sanat eserleri bırakan devletleri anıyoruz. ,

BU ÜLKEYE BORÇ ÖDÜYORUZ

Sanat kariyerinden bahseden sanatçı Süleyman Saim Tekcan şöyle konuşuyor: Hepimiz bu ülkeye bir borç ödüyoruz. Bugüne kadar hiç kesintiye uğramadan sanat yaptım. Her gün çalışırım. Zaten sanatçılıktan emekli olunmuyor. Çok şeyi başardığımı düşünüyorum ama sanat nokta konulacak bir şey değil.  Zaten sanatçı en sonunda belki de en iyi noktadadır. Leonardo hasta yatağında ‘Her şeyi en iyi şekilde öğrendim ama şimdi ölüyorum’ diyor. Öldükten sonra var olmak da önemli. Bu da eserleri vasıtasıyla sanatçılara nasip oluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...