Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Kültür - Sanat
  3. Dünyanın en eski ekmeği mi? 8 bin 600 yıllık ekmek Konya'da üretilmiş!
Kültür - Sanat

Dünyanın en eski ekmeği mi? 8 bin 600 yıllık ekmek Konya'da üretilmiş!

Son Güncelleme: 05 Mart, 2024 - 14:16
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala

Konya'da bulunan ekmek için açıklama yapan uzmanlar "Şu ana kadar bulunan ekmek benzeri bu formda hiçbir buluntu yok. Şu an bilinen en eski ekmek diyoruz. Türkiye ve dünya için heyecanlandıran bir buluş" dedi.

Kaydet
a- | +A

Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin kişinin beraber yaşadığı Çatalhöyük'te, üstten girilen birbirlerine bitişik kerpiç evlerin bulunduğu "Mekan 66" olarak adlandırılan alanda fırın yapısı keşfedildi.

Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan kazı alanında buğday, arpa, bezelye tohumlarıyla yiyecek olabileceği değerlendirilen avuç içi büyüklüğünde bir buluntuya rastlandı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde (BİTAM) yapılan analizlerde, süngerimsi kalıntının, milattan önce 6600'e tarihlendirilen mayalanmış ekmek olduğu belirlendi.

Dünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 1. Resim
Başlık ResmiDünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 1. Resim

TİTİZ ANALİZ ÇALIŞMASI

Kazı heyetinin yaptığı açıklamada bugün modern arkeolojinin gıdanın da arkeolojisine çalıştığı vurgulandı.

Gıda arkeolojisinin başlangıç noktasının yine Anadolu olduğuna işaret edilirken, Çatalhöyük'ün önemine dikkat çekildi.

2021'de keşfedilen bir bulgunun hassas belgeleme ve detaylı çalışmalarla beraber organik bir yapıya sahip olduğu tespit edildi.

Yapının üzerinin ince bir kille kaplı olması, araştırmacıların hem ahşap hem de ekmek bu organik kalıntıların günümüze kadar saklanmasına imkan sağladı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) yapılan radyo karbon testleri, numunenin milattan önce yaklaşık 6 bin 600'e kadar gidebileceğini gösterdi.

Dünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 2. Resim
Başlık ResmiDünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 2. Resim

DÜNYANIN EN ESKİ EKMEĞİ Mİ?

Mayalanmış ekmeğin ilk örneklerine Mısır'da rastlandığı bilinirken Çatalhöyük'teki bu buluntu dünyanın en eski ekmeği olduğu iddia edilmiş oluyor.

Analizler ve tarihlendirme bilgilerine göre yaklaşık 8 bin 600 senelik bir ekmek olduğu ifade ediliyor. Yapılan açıklamada ekmek "Somun ekmeğin küçültülmüş hali. Ortasına parmak basılmış, fırına girmemiş ama mayalanmış, içindeki nişastalarla beraber günümüze gelmiş." sözleriyle tasvir edildi.

Dünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 3. Resim
Başlık ResmiDünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 3. Resim

TAHIL KALINTILARI HEYECANLANDIRDI

"Çatalhöyük Mekan 66 Neolitik Dönem Ekmek Buluntusu Analizleri ve Değerlendirmesi"ne katkı veren akademisyenlerden Gaziantep Üniversitesi öğretim görevlisi Salih Kavak da arkeobotanik alanında bugüne kadar en heyecan verici çalışmanın içinde olduğunu dile getirdi.

Laboratuvarda bitkisel kalıntıları incelerken kendisine organik buluntu haberinin verildiğini anlatan Kavak, "Getirdiklerinde çok şaşırdım. Çünkü bu formda, 'Hamur, ekmek, organik bir kalıntı olabilir mi?' diye düşündüm.

Çıplak gözle bir morfolojik teşhis, daha sonra hemen mikroskop altında içeriğine baktım. En heyecanlandıran şey, tahıl kalıntılarının olması.

Arpa, buğday ve bezelye gibi bitkilere ait öğütülmüş, kırılmış parçaların olması, zaten ilk başta hemen düşündüğümüz şey, 'Bu acaba ekmek mi? ihtimalini güçlendirdi." ifadelerini kullandı.

Dünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 4. Resim
Başlık ResmiDünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 4. Resim

BU FORMDA BENZER BULUNTU YOK

Kavak, daha sonra buluntuya ilişkin kimyasal ve fiziksel analizlerin yapılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Öne sürdüğümüz hipotezimizi doğrulamak için bu analizler gerekliydi. Prof. Dr. Oğuz Doğan hocamız, analiz için BİTAM'a yönlendirdi. Orada yapılan analizde özellikle SEM görüntülerinde, detaylı baktığımızda numunenin içinde hava boşlukları çok belirgindi.

Bitkilere ait tohum ve doku parçaları, yaprak kalıntıları olması… Daha da detayına inildiğinde nişasta taneleri artık şüphelerimizi ortadan kaldırıyordu. Yapılan diğer analizlerinde de kimyasal içeriklerine baktığımızda, hem bitkilerde bulunan kimyasal maddelerin olması hem de mayalanma göstergeleri var.

Bu buluntunun suyla unun karıştırılıp bir süre bekletildiğini, mayalandığını, pişmediğini yapılan analizler gösterdi. Fırının yanında hazırlanmış ama pişirilememiş ya da pişirilememiş, o formda olduğunu görmüş olduk.

Heyecan verici bir buluştu. Şu ana kadar bulunan ekmek benzeri bu formda hiçbir buluntu yok. Şu an bilinen en eski ekmek diyoruz. Türkiye ve dünya için heyecanlandıran bir buluş."

Dünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 5. Resim
Başlık ResmiDünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 5. Resim

ŞÜPHELER DOĞRULANDI

BİTAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker ise merkezde arkeolojik buluntuların da analizlerini yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"BİTAM'da ileri teknoloji, analiz, karakterizasyon cihazlarımız bulunduğundan, bu numuneleri analiz edip özellikle kimyasal, fiziksel yapılarını belirledikten sonra tanımlayabildik.

Artık daha önceki yıllarda yurt dışına yollanan bu numuneler Türkiye'de kalıyor. Bunları karakterize edebiliyoruz. Hem malzeme alanında yorumlayabiliyoruz hem de bulguların arkeolojik açıdan ne anlam ifade ettiğini veyahut ne zenginlikler kazandığını yorumlayabiliyoruz.

Dolayısıyla hem arkeoloji alanında hem karakterizasyon alanında Türkiye'de yetkin insanlar var. Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi BİTAM merkez laboratuvarında bunları yapabiliyoruz. Ekmeğin en önemli özelliğinden biri, ısıttığımız zaman kütlesi devamlı kayboluyor.

Dünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 6. Resim
Başlık ResmiDünyanın en eski ekmeği Konya'dan çıktı! 8 bin 600 yıllık ekmek Çatalhöyük'te üretilmiş - 6. Resim

Bu da şu demektir, bu numune o sıcaklığı daha önce görmemiş. Görmediği için de ekmek şeklinde olan bu numunenin pişirilmemiş olduğunu anlıyoruz. Hocalarımız gözenekli, süngerimsi yapıdan dolayı anlıyor.

Dolayısıyla bizim ve onların bilgileriyle birlikte bu noktaya geldik. Daha isabetli teşhis etmemizi sağlıyor. Numunenin ekmek şüphesi vardı, bu şüpheleri doğruladık."

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Doğan da BİTAM'da arkeolojik numunelerin kimyasal ve fiziksel yapılarının tanımlanabildiğini söyledi.

Editör: ALİ TÜFEKÇİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 05 Mart, 2024 - 14:16
Haberle İlgili Daha Fazlası
Kültür - Sanat
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    NYT deprem korkusunu alevlendirdi, Üşümezsoy'dan tepki gecikmedi
    NYT deprem korkusunu alevlendirdi, Üşümezsoy'dan t...
    Kaydet
  • 2
    İstediği nafaka miktarı gündem oldu: Emir Sarıgül'ün eşi Revna Sarıgül kimdir, kimin kızı?
    Emir Sarıgül'ün eşi Revna Sarıgül kimdir, kimin k...
    Kaydet
  • 3
    Google’a 67 yazın, bakın neler oluyor! Neden sallanıyor?
    Google’a 67 yazınca neden sallanıyor?
    Kaydet
  • 4
    Macron Türkiye’ye gözdağı vererek Rumlarla anlaşma imzaladı! Askerlere “tam yetki” verildi
    Macron Türkiye’ye gözdağı vererek Rumlarla anlaşma...
    Kaydet
  • 5
    İbrahim Tatlıses'i vurduran Abdullah Uçmak'tan sürpriz paylaşım! Talebi şaşırttı
    Tatlıses'i vurduran Uçmak'tan sürpriz paylaşım
    Kaydet
YAZARLAR
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Tertemiz ülke! Bal dök yala: Malezya
    Kaydet
  • Ünal Bolat
    Ünal Bolat Ustanın mesleğine saygısı
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü Ney de, bir çalgı aletidir!
    Kaydet
  • Vehbi Tülek
    Vehbi Tülek Allahü teâlâ evliyâya bazı sırlar verir!..
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan "Sen Allah’ı bilir misin?"
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Türkiye otomotiv sektöründe rekora doymuyor
    Türkiye otomotiv sektöründe rekora doymuyor
    Kaydet
  • Talisca alev aldı! 2 maçta 5 gol attı, zirveye yerleşti
    Talisca alev aldı! 2 maçta 5 gol attı, zirveye yerleşti
    Kaydet
  • İhracat beyannamesi düzeltmede yeni dönem!
    İhracat beyannamesi düzeltmede yeni dönem!
    Kaydet
  • İhracat beyannamesi düzeltmede yeni dönem!
    İhracat beyannamesi düzeltmede yeni dönem!
    Kaydet
  • Fenerbahçeli Talisca'dan şampiyonluk sözleri
    Fenerbahçeli Talisca'dan şampiyonluk sözleri
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kumara giden, dolandırıcının eline düşüyor! Yasa dışı siteler de kopyalanıyor
Yasa dışı siteler de kopyalanıyor
Kaydet
Allianz Türkiye, kayakla tanışan kızları olimpiyata hazırlayacak
Allianz Türkiye, kayakla tanışan kızları olimpiyata hazırlayacak
Kaydet
Kentsel dönüşüm düğümünü ihtisas mahkemesi çözecek
Kentsel dönüşüm düğümünü ihtisas mahkemesi çözecek
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası