Depremlerin acı bilançosu: Kültürdeki kayıp 1 milyar TL

- Güncelleme:
Depremlerin acı bilançosu: Kültürdeki kayıp 1 milyar TL

Kültür - Sanat Haberleri

Kahramanmaraş merkezli depremler, bölgedeki tarihî dokuda büyük yıkım ve hasara yol açtı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının raporu 11 şehirdeki kültür varlıkları ve tarihî eserlerde meydana gelen hasarın boyutlarını ortaya çıkardı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Deprem bölgesinde kültür mirası olarak yaklaşık 8 bin 444 eser bulunuyordu. 2 bin 863 eser üzerinde yapılan incelemeler neticesinde; 169’unun yıkıldığı, 535’inin ağır hasarlı, 390’ının orta hasarlı, 721’inin az hasarlı ve 1.048’inin de hasarsız olduğu tespit edildi. Müzelerde ise 90 eserde tahribat meydana geldiği kaydedildi. Tespit çalışmaları devam ederken kültür mirası ve müzelerdeki hasarın yaklaşık 1 milyar TL olduğu belirtildi. Yıkılan, ağır ve orta hasarlı bütün yapıların yeniden inşası içinse toplam maliyetin, 24,1 milyar TL olduğu kaydedildi. Bölgede vakıf eseri çok sayıda cami ve benzeri yerlerde de büyük yıkımlar meydana geldi. Vakıf eserlerinin toplam onarım ve restorasyon maliyetinin 8,2 milyar TL olarak öngörüldü.

ATILACAK ADIMLAR

Raporda kültür varlıkları için atılacak adımlar da yer aldı. Bu çerçevede öncelikle, yeni yerleşimlerde kültürel etkileşime imkân vererek başta kütüphane olmak üzere müze, kültür merkezi gibi kültürel altyapı unsurlarına yer verilmesi sağlanacak. Tarihî dokunun meydana gelmesi muhtemel felaketlerde tekrar zarar görmemesi için restorasyon imkânları incelenecek. Ülke genelinde bütün kültür yapıları depreme dayanıklı hâle getirilecek. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...