‘Maziden atiye’ kadın kıyafetleri

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
‘Maziden atiye’ kadın kıyafetleri

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Osmanlının son döneminden cumhuriyetin ilk yıllarına kadın kıyafetlerinin dönüşümü bir sergiyle gözler önüne seriliyor...

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Sadberk Hanım Müzesi tarafından Üsküdar’daki Abdülmecid Efendi Köşkü’nde açılan “Mâzîden Âtîye Zarâfet, Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminden Cumhuriyet’in İlk Yıllarına Kadın Kıyâfetleri” adlı sergide; 19. asırda şehirli kadınların Avrupa modasını takip etmesiyle başlayan ve cumhuriyetin ilanıyla hız kazanan yeni kıyafet modası ile kadın rollerinin değişimi ele alınıyor. Sergi, kadınların yalnızca giyim kuşamlarını değil, yaşadıkları çevreyi de tanıtmaya çalışıyor. Aynı zamanda elbiseleri ilk defa bir arada sergilenen Lâtife Hanım, Mevhibe İnönü ve Afet İnan’ın rollerini de ortaya koyuyor.

100 esere yer verilen sergide toplumun elit kesiminden kadınlara ait, pek çoğu terzi ve mağaza etiketi taşıyan gelinlikler, özel günlerde ve davetlerde giyilen elbiseler, sokak kıyafetleri, binici kıyafetleri, çanta, ayakkabı ve şemsiye gibi aksesuarlar sergileniyor. Serginin küratörlerinden ve Sadberk Hanım Müzesi Müdiresi Hülya Bilgi, en çarpıcı koleksiyonlarından biri olan Osmanlı ve cumhuriyet dönemi kadın kıyafetlerini öne çıkararak, özellikle kadın temalı bir sergi hazırlamayı arzu ettiklerini söylüyor.

Küratörlüğünü Sadberk Hanım Müzesi Müdiresi Hülya Bilgi ile Dr. Şebnem Eryavuz ve Bahattin Öztuncay’ın üstlendiği, tasarımını Dr. Umut Durmuş’un gerçekleştirdiği sergi, pazartesi günleri hariç 17 Mart 2024’e kadar ziyaret edilebilecek.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...