Akşener'in ayrılığı 3 gün sürdü: Kılıçdaroğlu’na noter onayı!

- Güncelleme:
Akşener'in ayrılığı 3 gün sürdü: Kılıçdaroğlu’na noter onayı!

Politika Haberleri

İkna edilen Akşener “noter masası” dediği Altılı Masa’ya geri döndü. İyi Parti lideri, aday yapamadığı İmamoğlu ve Yavaş için cumhurbaşkanı yardımcılığı teklif etti. Kılıçdaroğlu Millet İttifakı’nın ortak adayı oldu. Açıklanan mutabakat metnine göre diğer parti liderlerinin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapacağı duyuruldu.

YEŞİM ERASLAN – ESMA ALTIN – EMRAH ÖZCAN - Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı beklendiği gibi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in dün masaya yeniden dönmesinin ardından Saadet Partisi Genel Merkezi’nde yaklaşık 4,5 saat süren bir toplantı yapıldı. Toplantı sonrasında 6 lider kameraların karşısına geçti.

İlk olarak Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu söz alarak, Cumhurbaşkanı adaylarının CHP lideri Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı. Daha sonra söz alan Kılıçdaroğlu da liderlere teşekkür ederek, ittifakı oluşturan tüm siyasi partilerin genel başkanlarının Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağını söyledi. CHP lideri toplantıda 12 maddelik bir mutabakat metni imzalandığını da açıkladı. Liderlerin Türkiye’yi istişare ve uzlaşıyla yönetme taahhüdünde bulunduğu mutabakat metninde yer alan önemli başlıklar şöyle: 

HER PARTİYE EN AZ BİR BAKANLIK

Millet İttifakı’na dahil olan partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak. 

İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecek. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecek.

Akşener'in ayrılığı 3 gün sürdü: Kılıçdaroğlu’na noter onayı!

ATAMALARDA “UZLAŞI” ŞARTI

Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, millî güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde kararlar alacak.

CUMHURBAŞKANI PARTİLİ OLMAYACAK

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının –var ise- siyasi parti üyeliği sona erecek. 

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacak. 

Akşener'in ayrılığı 3 gün sürdü: Kılıçdaroğlu’na noter onayı!

BAŞKANLARA GÖREV ‘UYGUN ZAMANDA’

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları, Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacak.

MASADA VAR 'SOFRA'DA YOK

Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığının açıklanmasının ardından, Ankara kulislerinde hareketlilik yaşandı. Saadet Partisi’nde Millet İttifakı liderlerinin katıldığı yemekte Meral Akşener’in olmadığı öğrenildi. Akşener,  ‘‘Milletimizin iradesiyle tarih yazacağız” tweetini paylaştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...