Hakan Fidan Türkiye'den ilk oldu: Dünya listesine girdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hakan Fidan Türkiye'den ilk oldu: Dünya listesine girdi

POLİTİKA Haberleri

Yeni Kabine'de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan oldu. Daha önce MİT Başkanı olarak görev yapan Hakan Fidan, yeni dönemde koltuğu Mevlüt Çavuşoğlu'ndan devr alacak. Öte yandan Fidan'a yeni görevi için ilk tebrik Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov'dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ise Fİdan'ı Türkçe yayınladığı bir mesajla kutladı.

14 ve 28 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında bugün 67. Hükumet'in yeni Kabinesi belirlendi. Yeni Bakanlar Kurulu'nda Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı oldu.

Birkaç ülkede de önceden istihbarat başkanı olan bazı isimler, Dışişleri Bakanlı’ğına getirilmişti. Hakan Fidan da Türkiye'de bu ekolle Dışişleri Bakanlığı'nın başına getirilen ilk MİT Başkanı oldu.

ÇAVUŞOĞLU, 4 DÖNEM GÖREV ALMIŞTI

Fidan, bakanlık koltuğunu Mevlüt Çavuşoğlu'ndan devR alırken, 4 dönem Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Çavuşoğlu yeni kabinede görev almadı.

FİDAN'A YURT DIŞINDAN İLK TEBRİK GARDAŞ'TAN

Öte yandan Fidan'a yurt dışından ilk tebrik Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'dan geldi. 

Sosyal medya hesabından Fidan'ı tebrik eden Bayramov, "Kardeş Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı olarak atanan Sayın Hakan Fidan'ı canı gönülden kutluyor, kendisine bu onurlu görevde başarılar diliyorum!" dedi.  Bayramov paylaşımında kardeşlik ve ittifak ilişkilerinin daha da güçleneceğinin altını çizdi.

https://twitter.com/Bayramov_Jeyhun/status/1665084096907812864      

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN TÜRKÇE TEBRİK

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı sosyal medya hesabından yaptığı Türkçe paylaşım ile kutladı.

Calonna paylaşımında, "Tebrikler Sn. Hakan Fidan. Barış ve bölgesel istikrar, NATO bünyesindeki diyalog ve küresel sorunlar gibi alanlar başta olmak üzere arasındaki işbirliğini sürdürmek için yakında görüşmek üzere." ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/MinColonna/status/1665082693309063170      

KKTC'DEN FİDAN'A TEBRİK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Hakan Fidan'ı tebrik ettiği paylaşımında, "Anavatan Türkiye Dışişleri Bakanı Sn. Hakan Fidan’a görevinde başarılar diliyorum.  Ulusal davamızın ileriye götürülmesinde kararlılıkla yola devam edileceği yönündeki inancım tamdır. “Türkiye Yüzyılı” hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/ertugruloglut/status/1665075349124775939

İSVEÇ'TEN DE TEBRİK GELDİ

İsveç Dışişleri Bakanı Töbias Billström, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı tebrik edenler arasında yer aldı. Billström, "Yeni Dışişleri Bakanı olarak atanan Hakan Fidan'a çok tebrikler İsveç ve Türkiye arasında iyi bir iş birliğini dört gözle bekliyorum" dedi.

https://twitter.com/TobiasBillstrom/status/1665098024635318272       

UKRAYNA'DAN DA TÜRKÇE TEBRİK

Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Telegram hesabından Türkçe paylaştığı mesajında şunları kaydetti:

"Değerli dostum ve Ukrayna'nın büyük müttefiki sayın Hakan Fidan'ı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak atanması vesilesiyle tebrik ediyorum. Bölgemize adil ve kalıcı barış getirme taahhüdünüz için minnettarım. Ülkenizin gelişimi için yapacağınız çalışmalarda size güç ve başarılar diliyorum. Bu olağanüstü görevde size bol şans dilerim."

ESTONYA DIŞİŞLERİ: ÇALIŞMAK İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna ise Twitter'dan Fidan'ı tebrik ederek "Türkiye, müttefikimiz ve sizinle çalışmak için sabırsızlanıyoruz." mesajını paylaştı.

YUNANİSTAN'DAn TEBRİK MESAJI 

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Hakan Fidan'ı tebrik eden bir mesaj yayımladı.

HAKAN FİDAN KİMDİR?

1968 yılında Ankara'da doğan Hakan Fidan, Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu (1986) ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu mezunu olup tahsilinin büyük kısmını TSK'daki görevi esnasında yapmıştır. Almanya'da bulunan NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu İstihbarat ve Harekat Başkanlığı'nda yurtdışı görevde bulunmuştur.

Bu dönemde, University of Maryland University College'dan Siyaset ve Yönetim Bilimi alanında lisans dereceleri, yurda döndükten sonra Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden yüksek lisans ve doktora dereceleri almıştır.

TSK'daki Astsubaylık görevinden mecburi hizmetini müteakip istifa eden Fidan, Büyükelçilik Siyasi ve Ekonomik Danışmanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı (Dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu) görevlerinin yanısıra Başbakanlık Özel Temsilciliği de yapmıştır.

Bu görevlere paralel olarak, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma İşbirliği Platformu Danışma Kurulu Üyeliği, Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği, Yunus Emre Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve OYAK Genel Kurul Üyeliği yapmıştır.

Uluslararası güvenlik, uluslararası kalkınma ve Türk Dış Politikası konularında akademik çalışmalarda bulunmuştur. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde yarı zamanlı olarak uluslararası ilişkiler alanında dersler vermiştir.

2015 yılında Adalet ve Kalkınma Partisinden milletvekili aday adayı olmak için MİT Müsteşarlığı görevinden istifa eden Fidan, daha sonra aday adaylığı başvurusunu geri çekmiş ve tekrar görevine dönmüştü.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...