Bakan Çavuşoğlu: Mescid-i Aksa kırmızı çizgimiz

- Güncelleme:

Politika Haberleri

İsrail ile Türkiye’nin yeniden diyalog başlattığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu “Ancak İsrail şunu bilsin ki, Filistin, Mescid-i Aksa ve Kudüs konusunda taviz vermeyeceğiz” dedi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarını durdurmasını istedi. Türkiye’ye iki günlük resmî bir ziyarette bulunan Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile baş başa bir görüşme gerçekleştiren Bakan Çavşuoğlu, açıklamalarda bulundu.

İsrail’in ramazan ayında Harem-i Şerif’in kutsiyetini ve tarihî statükosunu ihlal eden saldırısını lanetlediğini belirten Bakan Çavuşoğlu “Burada özellikle ibadet eden Müslümanlara yönelik İsrail polisinin muamelesi kabul edilemez. İnsanlık dışıdır. Bugün İsrail’de güvenlik işleri en ırkçı, en faşist bir siyasetçiye (Ulusal Güvenlik Bakanı) Ben-Gvir’a verilmiştir. Bizim İsrail’e çağrımız, gerek Mescid-i Aksa’ya yönelik bu saldırılarını, gerekse hava saldırılarını kalıcı olarak durdurması gerekiyor. Ayrım gözetmeksizin bu orantısız saldırı ve İsrail’in bu siyasetini kabul etmemiz mümkün değil. Kalıcı çözüm yöntemi iki devletli çözüm. Bağımsız bir Filistin devleti kurulması ve Doğu Kudüs’te bu devletin başkenti olması gerekiyor” dedi. Türkiye’nin İsrail’le yeniden bir diyalog başlattığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu “Ama şunu herkes bilsin ki başta İsrail, bu, Filistin davası pahasına olamaz. Filistin, Mescid-i Aksa ve Kudüs konusu bizim kırmızı çizgimizdir her zaman ve bu konularda bu davalardan hiçbir zaman taviz vermeyiz” dedi. 

Moskova’da hafta başında Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleştirilen 4’lü toplantılara değinen Çavuşoğlu “Moskova’da her ülke tutumunu ve görüşlerini şeffaf ve açık şekilde dile getirdi. Bu sürecin aynı şekilde şeffaf ve açık şekilde devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir toplantıda, iki toplantıda tüm meselelerin halledilmeyeceğini biliyoruz, gerçekçiyiz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da “Mevkidaşım Çavuşoğlu ile Filistin ve İsrail arasındaki ilişkilerin düzeltilmesini de görüştük. Filistin ve İsrail arasında doğrudan bir diyaloğun kurulmasına ihtiyaç var ve iki devlet olarak varoluşlarını devam ettirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...