Murat Karayalçın “CHP için bir kader kilitlenmesidir” diyerek açıkladı: Alternatifini düşünmenin gereği yok

- Güncelleme:
Murat Karayalçın “CHP için bir kader kilitlenmesidir” diyerek açıkladı: Alternatifini düşünmenin gereği yok

POLİTİKA Haberleri

Seçimlerin ardından suların durulmadığı CHP’de parti içi muhalefetin gizli zoom toplantısının yankıları devam ederken TGRT Haber’e katılan Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın dikkat çeken açıklamalarda bulundu. CHP’deki liderlik arayışına ilişkin konuşan Karayalçın, İstanbul Belediye Başkanlığı için adayını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan CHP’de değişim rüzgarı esmeye devam ediyor. Gizli zoom toplantılarıyla gündeme gelen CHP’de yerel seçimler yaklaşırken tartışmaların şiddeti artıyor. Kurultay süreci devam eden partide halen takvim netleşmiş değil. TGRT Haber’e katılan Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, yerel seçimden kurultaya kadar gündeme dair birçok başlıkta kritik değerlendirmelerde bulundu.

Murat Karayalçın “CHP için bir kader kilitlenmesidir” diyerek açıkladı: Alternatifini düşünmenin gereği yok

YEREL SEÇİMLER İÇİN KENTSEL DÜZEN PROJESİ

CHP’de yaşanan iç gerginlikleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Seçimlerin sonuçlarını değerlendiriyoruz. Yaşananları ve neden yaşandıklarını ve ortaya çıkan olumsuzlukların nasıl giderileceğini ortaya koymaya çalışıyoruz. Hangi önlemlerin alınması gerekiyor onu da seslendiriyoruz. Bu gayet doğal. Her partinin yapması gereken budur. CHP olarak bunlara daha fazla duyarlılık gösteririz. Daha fazla tartışabiliyor olmak gerekir. Düşünülenin ve sanılanın aksine yeterince tartıştığımızı düşünmüyorum. Daha kapsamlı, örgütlü ve disiplinli tartışma yapmalıyız. Önümüzde yerle seçim var. 28 Mayıs’ı tartışırken öte yandan önümüzdeki mart ayında yapılacak yerel seçimler için yeni kentsel düzen diye düşündüğüm bir programa çalışmalıyız. Yoğun bir çalışma içindeyiz.

Seçim sonuçları başarı mı başarısızlık mı?

Başarı dememiz olanaklı değil, başarılı olsa Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olur ve TBMM’de çoğunluğumuz olurdu. Sadece diğer seçimlerde ayrı ayır adayların elde ettiği yüzde 48’lik oyun Kılıçdaroğlu tarafından elde edilmesi bir kazanımdır. Siyasette sonuç almak önemlidir, sonuç alamadık, kazanamadık. Seçimi neden kazanmadık, onu araştırmaya çalışıyoruz.

Murat Karayalçın “CHP için bir kader kilitlenmesidir” diyerek açıkladı: Alternatifini düşünmenin gereği yok

“ZOOM TOPLANTISI İÇİN İZİN ALMALARI GEREKİRDİ”

İmamoğlu’nun yaptığı zoom toplantısı etik mi?

Etik sözcüğünü doğru bulmuyorum. Toplantının böyle bir değerlendirmeye tabi olması doğru değil. Arkadaşlarımız bir araya geliyorlar ve tartışmada bulunuyorlar. Tabi ki etik. Kılıçdaroğlu etik değil ifadesini toplantının geneli için değil toplantıya katılan iki yardımcısı için kullandığını söyledi. Kendisine haber vererek veya izin alarak katılmaları gerekirdi. Bu doğal. Bu toplantı çok alışık olduğumuz bir toplantı değil. Çevrim içi bir toplantı. Sanki İmamoğlu kürsüye geçmiş ve diğer arkadaşlarımız İmamoğlu’nun karşısına dizilmiş gibi algılatılmaya çalışılıyor. Arkadaşlarımız bir araya geldi ve çalıştılar. Bu gayet doğal.

Kılıçdaroğlu gitmeli mi kalmalı mı?

Bu Kılıçdaroğlu’nun ve kurultayın kararı. Kılıçdaroğlu’nun bu konuda değerlendirmeye tabi tutulmasını doğru bulmam.

İSTANBUL İÇİN ADAYINI AÇIKLADI

CHP’deki liderlik arayışı için sizin gönlünüzde kim var? Özgür Özel ya da İmamoğlu mu?

İkisi de bizim değerli kardeşlerimiz. İkisi de partinin ve Türkiye’nin geleceğinde önemli roller üstleneceğine içtenlikle inanıyorum. Bence İmamoğlu İstanbul Belediye Başkan adayı olmalıdır ve öyle devam etmelidir. Kimsenin önünü kesmek istemem ama bana göre İstanbullular tarafından seviliyor ve destekleniyor. 2024’te İmamoğlu İstanbul için belediye başkan adayımız olmalıdır.

Murat Karayalçın “CHP için bir kader kilitlenmesidir” diyerek açıkladı: Alternatifini düşünmenin gereği yok

YEREL SEÇİMLERDE İTTİFAK OLACAK MI?

Yarın kurultayın tamamlanmış olması gerekiyordu. Kurultay takvimi ve tarihi verilmedi. Kim genel başkanlık için aday koyacaksa koysun. Kimler olacak bilmiyorum. Kılıçdaroğlu ben aday olmam diyor, aday gösterilirsem olurum diyor. Kurultay delegeleri değerlendirmelerini yapacaktır. Kurultay sürecini yaşamanın olduğu gerilimler olacak, işin doğasında var. Biz çok konuşan bir partiyiz, tartışırız, görüşlerimizi dile getiririz. Kaygı içinde değilim.

Belediye seçimlerinde tek tek kentleri ele almak olanaklı değil. Örneğin İstanbul’un sorunu neyse Anadolu’nun da sorunu odur. İstanbul göç alıyorsa bu sadece İstanbul’un sorunu olamaz. Projelerimizi hazırlamamız gerekiyor. Hem kurultayı hem de bunları yapabiliriz.

GENEL BAŞKANLIK İÇİN GÖNDERMELİ MESAJ

İttifaklar konusu parti genel merkezlerinin işi değil, ittifakları konusunu yerele bırakmak lazım. İttifaklar yerelde aranmalı. Mayıs’taki ittifaklar gibi yerel seçimde bir ittifak olmamalı. Yerelde farklı ittifaklar olabilir. Yerel seçimlerde stratejik oy kullanılır. Kendi partisinin dışındaki partiye oy verilebiliyor insanlar.

CHP’de genel başkanlık düşünceniz var mı?

Bundan onur, mutluluk, kıvanç duyarım. Yaşım 79. Genel Başkanlık için bu yaşın uygun olduğu kanısını taşımıyorum.

Mustafa Sarıgül’ün İBB’ye adaylığı için ne düşünüyorsunuz?

İmamoğlu’nun İBB başkanı adayı olması gerektiğine düşünüyorum. Kader kilitlenmesi diyoruz, alternatifini düşünmemek lazım. Bu, İBB adaylığı için karar verecek CHP Genel Merkezi için de bir kader kilitlenmesidir. Bir zorunluluk olduğu kanısındayım. Alternatifini düşünmenin bir gereği yok.

CHP-HDP arasında işbirliği yerel seçimlerde olur mu?

HDP ile ortaklığımız olmadı. Millet İttifakını oluşturan partiler belli. Bu seçime giderken partiler ortaklık kurmamalı ve işi yerele bırakmalı. Yereldeki örgütler ve adaylar değerlendirilmeli. Kimi yerde HDP ile işbirliği olur kimi yerde başka partilerle olur. Genel ittifak olmamalı.

Kaynak: TGRT Haber

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...