Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özbekistan dönüşü Joe Biden'a Fetullah Gülen tepkisi: Adamı saklıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:

POLİTİKA Haberleri

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan dönüşü gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. FETÖ konusundaki tutumu nedeniyle ABD Başkanı Biden'a tepki gösteren Erdoğan, "Bu adamı Amerika saklıyor. Kim saklıyor? Biden saklıyor. Kendilerine Pensilvanya’da devasa bir kâşâne verdiler, orada bu adam yaşıyor" dedi. Erdoğan, ABD ile yürütülen F-16 ve F-35 görüşmelerinden Yunanistan rahatsız olduğunu ifade etti. Erdoğan ayrıca Togg iddiaları ve Londra'daki sözleri nedeniyle CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yüklendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi kapsamında gittiği Özbekistan ziyareti dönüşünde basın mensuplarının sorularını cevapladı. ABD ile yürütülen F-16 ve F-35 görüşmelerinden Atina'nın rahatsız olduğunu söyleyen Erdoğan, ABD'den bu konuda olumlu sinyaller geldiğini belirterek, seçimlerde Cumhuriyetçilerin başarılı olması halinde sürecin daha da kolaylaşacağına vurgu yaptı. Erdoğan, ABD Başkanı Biden'a Fetullah Gülen'in iadesi konusunda tepki gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği, Türkiye Yüzyılı vizyonu, ekonomideki son durum, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "kirli para" iddiaları ve İngiltere ziyaretine dair birçok konuda dikkati çeken açıklamalarda bulundu. 

"ATILAN ADIMLARDAN YUNANİSTAN RAHATSIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merve Başkurt'un ABD ile yürütülen F-16 ve F-35 görüşmelerinin Atina-Washington hattında kırılım oluşturabilme ihtimaline yönelik sorduğu soruya verdiği cevapta, ABD tarafından bu konuda olumlu cevaplar geldiğini ve Yunanistan'ın görüşmelerden ciddi manada rahatsızlık duyduğunu belirtti.

'DAHA DA KOLAYLAŞIR" 

ABD'deki seçimlere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetçilerin başarılı çıkması halinde sürecin daha kolay ilerleyeceğini de sözlerine ekledi.

"YENİLİR YUTULUR ŞEYLER DEĞİL"

Dış politikata Yunanistan ve ABD ile ilgili geniş bir değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi;

Tabii şu anda bu son atılan adımlardan Yunanistan ciddi manada rahatsız. Biz de tabii özellikle başta Amerika olmak üzere Batı’nın Yunanistan’da takındığı tavırlardan rahatsızız. Dedeağaç bunlardan bir tanesidir. Bunun dışında terörle mücadelede de Yunanistan’ın bize verdiği rahatsızlıklar var. Özellikle bu Lavrion Kampı konusu öyle yenilir yutulur şeyler değil.

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK"

F35 noktasına gelince, F35 noktası bizi rahatsız etmekten çok aslında Amerika’yı rahatsız ediyor. Niye? Çünkü biz üzerimize düşeni yaptık. Ödemeler planında ödemelerimizi yaptık ama bu yaptığımız ödemeler maalesef karşılığını bulmadı. Bunun üzerine F-16 talebimize ilişkin teknik çalışmalar planlandığı şekilde devam ediyor.

"ZAMAN ZAMAN HULUSİ PAŞA'YA OLUMLU ŞEYLER SÖYLÜYOR"

“Bu işi bu şekilde yürütelim, çözelim ve dosyayı da kapatalım.” dedik. Zaman zaman Amerika tarafı, Savunma Bakanım Hulusi Paşa’ya olumlu, güzel şeyler söylüyor. Tabii şimdi bir seçim yaşadılar. Bu seçimle birlikte, şu anda bazı olumlu haberler yine geliyor ve bu olumlu haberleri de bizler yakın takipte sürdürüyoruz.

"SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ"

Temennim odur ki yani önümüzdeki ay bazı müjdelerle dolu olsun ve F16 konusunu çok daha olumlu istikamette geliştirelim. Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler açık ara işi önde kapattılar ama şimdi tabii Senato var. Senatoda iki üç yer çok büyük önem arz ediyor. Yani bu iki üç yerde eğer Cumhuriyetçiler başarılı çıkarsa belki iş bizim için çok daha kolay olacaktır. Şimdi süreci takip ediyoruz.

BIDEN'A FETÖ TEPKİSİ: SAKLIYOR

Şu anda bunlara kim sahip çıkıyor? Başta Yunanistan. Kaçıp Yunanistan’a gidiyorlar, kaçıp Avrupa’ya gidiyorlar. Hep buralara kaçtılar; Almanya’da, Fransa’da, Hollanda’da, Danimarka’da, İngiltere’de, Amerika’da yaşıyorlar. Ve bu adamı Amerika saklıyor. Kim saklıyor? Biden saklıyor. Kendilerine Pensilvanya’da devasa bir kâşâne verdiler, orada bu adam yaşıyor. Bana terörün merkezi neresi diye sorarsanız; işte ben size şu anda bunu söylerim.

TÜRKİYE YÜZYILI MESAJLARI

Erdoğan, Türkiye Yüzyılı vizyonuna ilişkin şunları söyledi: 

Son 20 yılda dünyadaki ve çevremizdeki krizler karşısında gerçekçi, girişimci, insani ve milli bir dış politika izledik. Hem hak ve menfaatlerimizi müdafaa ettik hem de küresel ve bölgesel barış ve istikrar için ciddi bir gayret ortaya koyduk. Hamdolsun çabalarımızla Türkiye artık küresel konularda sözü dinlenen, saygın ve vazgeçilmez bir aktör haline geldi. Bu, dünya kamuoyu tarafından da teslim ediliyor.

"DURMAKSIZIN ÇALIŞIYORUZ"

Çevremizde bir barış ve refah kuşağı oluşturmak için durmaksızın çalışıyoruz. Bu amaç doğrultusunda, terör belasını milletimizin gündeminden topyekûn silmek konusunda kararlıyız. Dış politikamızı ülkemizin çıkarlarını merkeze alarak belirlemeye, milli menfaatlerimiz çerçevesinde kendi eksenimizi tahkim etmeye devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci asrını teşkil edecek olan Türkiye Yüzyılında da ülkemizin bu etkin ve saygın küresel aktör rolünü milletimizin layık olduğu şekilde pekiştireceğiz.

KILIÇDAROĞLU'NUN İDDİALARINA SERT TEPKİ

Ekonomideki son durumu değerlendiren Cumhurbaşkanı, Kılıçdaroğlu'nun "uyuşturucu" iddialarına tepki gösterdi:

Ekonomi tarafında ise Türkiye’nin dünyada ilk 10 içerisinde yer alması konusunda önümüzdeki engeller ciddi manada şu anda yavaş yavaş kayboluyor. Başbakanlığım döneminde özellikle Merkez Bankası’nda döviz rezervi bir ara 135-136 milyar dolara kadar çıktı. Şu anda da 115-120 milyar dolar civarında dolaşıyor döviz rezervi. Yani Merkez Bankamızın döviz rezervi konusunda öyle Bay Kemal’in ifade ettiği gibi sıkıntılar söz konusu değil. Biz şu anda hamdolsun iyi bir konumdayız.

"AKIL HOCASI KİMDİR

Ama anlamıyor adam; bilmiyor. Akıl hocası kimdir? Malum. Şimdi bu varlık barışından gelen para nereden geldi diye gösteriyor; “Esrar, eroin, uyuşturucu kaçakçılığından” diyor. Hakaret ettiği bakanım çıktı ve kendisine ağır bir ifadeyle “sen bunu ispat edemezsen namertsin” dedi. Hadi çık ispat et. Var mı elinde bir delilin? Neye göre bunu söylüyorsun? Ya sen bu ülkenin evladı değil misin? Bu ülkenin evladı olarak bu ülkenin yönetimi, devleti nasıl olur da uyuşturucu işi yapar diyebilirsin.

"ZOR SABREDİYORUZ"

Elinde bir belge yoksa nasıl oluyor da kalkıp Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne “uyuşturucu kaçakçılığı yaparak bütçesini dengeliyor” dersin. Daha ileri konuşmayayım. Zor sabrediyoruz. 

KILIÇDAROĞLU'NA: İNGİLTERE'DE BU KADAR ENAYİ VAR MI?

Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında bazı iddialarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İngiltere gezisi de soruldu. Erdoğan, daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin görüşmelerini eleştirdiği hatırlatılan Kılıçdaroğlu hakkında şu yorumda bulundu: 

Şimdi “temiz para getireceğim” diyor. Sen kimsin? Hani Londra’ya gidişi eleştiriyordun? Buradan getireceğin parayı kime getireceksin? Sen iş adamı mısın? Senin yanında böyle bir para talebinde bulunan birileri mi var? Parayı kime getiriyorsun? Yani affedersiniz İngiltere’de bu kadar enayi var mı; sana kalkacaklar bu paraları verecekler; “Al Bay Kemal bunu Türkiye'de nerede kullanırsan kullan” diyecekler.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özbekistan dönüşü Joe Biden'a Fetullah Gülen tepkisi: Adamı saklıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan ziyareti sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı

"KREDİYE TEMİNATI KİM VERİYOR?"

Erdoğan, "Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin projelerine kaynak için görüşmüş olabilir mi" sorusunu da şöyle cevapladı: 

Bir defa ben belediye başkanlığı yaptım. Hem de İstanbul’da yaptım. Kendi İstanbul belediye başkanına şunu sorması lazım, ‘Erdoğan, belediye başkanlığı yaptığı dönemde hangi ülkeden ne kadar kredi çekti? Bir bak bakalım.’ Şu anda kendi belediye başkanlarına -gerek Ankara gerek İstanbul gerek İzmir- acaba bu tür dış kredide Bay Kemal mi onlara bu parayı, bu krediyi buluyor? Bulduğu zaman da bu krediye teminatı kim veriyor? Teminatı veren kişi benim. Eğer teminat verirsek adamlar kredi veriyor. Aksi takdirde vermez. Yani bu adamı anlamak mümkün değil. Bilmiyor ve öyle rakamlar söylüyor ki ve bu rakamları ne İngiliz bankaları verir ne Deutsche Bank verir ne bir başka yer verir. Vermez. Ama dedim ya kuru sıkı atıyor. Böyle bir şey olmaz. Mümkün değil.

"BU KADAR DA AHLAKSIZLAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobilin İtalya'da üretilmesi senaryolarına tepki gösterdi.

Robotik sistemlerin kısa bir süre sonra Türkiye'de üretileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg'un 'İtalya'da üretiliyor' söylemlerine "Bu kadar da ahlaksızlar" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her şeyden önce Togg fabrikasındaki üretim bütünüyle robotik. Araçların bütünü o robotik sistemle üretiliyor. O gün biz bunları gördük. Ben de eşimle fabrikaya girene kadar olayı çok daha farklı tahayyül ediyordum ama girdikten sonra çok daha farklı yaşamaya başladım. Tabii bunlar ne demeye başladılar? “Bunlar İtalya’da üretiliyor” dediler. Yani bu kadar da ahlaksızlar. Biz bu robotik sistemi yurt dışından alamaz mıyız? Bunun yanında bu robotik sistemler belki kısa bir süre sonra ülkemde de üretilir hale gelecek." dedi.

"İHA, SİHA, AKINCI ÜRETİMİ DE GÖRÜLMELİ" 

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti;

Bizim yerli ve milli noktasında da olay sadece bununla kalmayacak tabii. İHA, SİHA, Akıncı üretimi de görülmeli. Bay Kemal de bir kere gitmiş oraya galiba ama buna rağmen adam hala yalan söylüyor. Temel efendi de gitmiş o da yalan söylüyor; yeterli değil filan diyor. Yani bunları anlamak mümkün değil.

Bizim işimiz tabii sadece bunlar da değil. Mesela BMC’nin zırhlı araçları var. Şu anda buna benzer birçok alanda, ağır sanayide, ileri teknolojide fabrikalarımız var. Bunlarla beraber gümbür gümbür inşallah yola devam ediyoruz."

HAKAN ŞÜKÜR'ÜN TV5 CANLI YAYININA KATILMASI

Erdoğan'a, Saadet Partisi'ne yakın TV5 kanalının FETÖ firarisi Hakan Şükür'ü canlı yayınına konuk alması da soruldu. Erdoğan, "Onu değerlendirmeye gerek yok. Demek ki masada altı kişi yetmiyor. Yedi, sekiz falan arıyor olabilirler" dedi. 

TSK'YA KİMYASAL SİLAH İFTİRASI: BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

TSK'nın kimyasal silah kullandığına dair iftira İngiltere parlamentosunda da, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun açıklamalarına dayandırılarak dillendirildi. Erdoğan, konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: 

Yasal süreç başladı onlarla ilgili olarak. Şu anda yasal süreç devam ediyor. Tabii gereğini yargı yapacaktır. Zaten üç tanesinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik adımlar da şu anda atıldı. Bu işin peşini bırakmayacağız.

KKTC'YE GÖZLEMCİ ÜYE STATÜSÜ: TANINMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATMALIYIZ

KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak katılması kararı anımsatılarak, "Bu acaba Kuzey Kıbrıs'ın tanınmasının ilk adımı olarak kabul edilebilir mi?" sorusu sorulması üzerine Erdoğan, "Bunu tanıma olarak değerlendirirsek yanlış olur. Tanımanın birçok özellikleri, hassasiyeti var" ifadesini kullandı.

Bu kararla ilgili ilk teşekkürü KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan aldıklarını belirten Erdoğan, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığımız konuşma demek ki ses verdi. Bu işin altyapısını çok güçlü tutmamız, önce bir altyapı çalışmasını başlatmamız lazım. Altyapı çalışmasından sonra da dünya genelinde Kuzey Kıbrıs'ı bir devlet olarak dünyaya tanıtma konusunda adeta bir sarmal oluşturmamız ve bu sarmalla dünyayı kuşatmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, Kosova'nın tanınma sürecine işaret ederek "Kosova'yı tanıyan ülke 100'ü aştı, şu anda da işte 120 civarında ama orada tıkandı kaldı çünkü Amerika da maalesef işe sahip çıkmadı. Yine bizler sahip çıktık, sahip çıkıyoruz fakat Kuzey Kıbrıs olayı Kosova kadar kolay değil, daha zor ama elimizden geleni yapacağız. İşin üzerine üzerine gideceğiz. İnanıyorum ki Kuzey Kıbrıs'ı dünyaya tanıtma imkanı bulacağız" diye konuştu.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...