Son dakika: DEVA Partisi'nin tezkere kararı belli oldu: Babacan'dan şartlı destek

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Son dakika: DEVA Partisi'nin tezkere kararı belli oldu: Babacan'dan şartlı destek

Politika Haberleri  / Haber Merkezi

Son dakika haberi: DEVA Partisi, Mehmetçiğin Suriye ve Irak’taki görev süresinin 2 yıl daha uzatılması için Meclis’e gelen tezkereye ‘evet’ diyeceğini duyurdu. Ancak Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi, tezkereye ilişkin iki çekince gündeme getirdi.

Muhalefet bloğunda CHP ve İYİ Parti’nin ardından DEVA Partisi’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak ve Suriye’deki görev süresinin 2 yıl uzatılmasına ilişkin tezkere kararı belli oldu.

DEVA DA ‘EVET’ DİYECEK

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisine gelen tezkereye olumlu oy vereceğini duyurdu.

Yazılı açıklama yapan Şahin, “Çok kısa süre önce İçişleri Bakanlığı’na yönelik saldırı, terör örgütünün Kuzey Irak’taki varlığının ne kadar ağır bir tehdit oluşturduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan Suriye’den ülkemize yönelik yeni ve yoğun bir göç dalgasının önlenmesi ülkemizin önemli bir önceliği olmak durumundadır” dedi.

İKİ KONUDA ÇEKİNCE

Şahin, tezkereye olumlu oy verecek olmalarına karşın, DEVA Partisi olarak tezkeredeki iki hususa ilişkin eleştiri ve çekincelerinin bulunduğunu belirtti.

Şahin, “Hükümet, tezkerede yer alan ‘Aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması’ ifadesini açıklığa kavuşturmalıdır. Bu yönde bir ihtiyaç var ise bunun, gerekçeleri net biçimde ortaya konulmuş ayrı bir tezkereyle meclise sevk edilmesi daha doğru olacaktır” ifadelerini kullandı.

'TEZKERE DAHA KISA SÜRELİ OLMALI'

Şahin sözlerini şöyle tamamladı; Tezkere ile ilgili bir diğer önemli husus süreye ilişkindir. Tezkerenin geçmişte de olduğu gibi bir yıl süreli olması gerektiğini, ihtiyaç olduğunda Meclis’e güncel ve detaylı bilgilendirme yapıldıktan sonra uzatılmasının Anayasa’nın 92. maddesinin lafız ve ruhuna daha uygun olacağını vurgulamak isterim.

Son dakika: DEVA Partisi'nin tezkere kararı belli oldu: Babacan'dan şartlı destek

MECLİS'E SUNULDU

Irak ve Suriye'ye asker gönderme tezkeresinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Başkanlığına sunulmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla gönderilen tezkerede, Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süre giden çatışma ortamının, milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiği dile getirilmişti.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ HER TÜRLÜ KİRLİ EYLEMİNİ SÜRDÜRMEKTE"

Türkiye'nin, komşusu Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfettiğine dikkat çekilen tezkerede, "Diğer taraftan Irak'ta PKK ve DEAŞunsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Suriye'de, sınırımıza mücavir alanlarda PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir." ifadesine yer verildi.

IRAK VE SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGULANDI 

Tezkerede, bu gelişmeler çerçevesinde terör ile Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, Türkiye'nin milli güvenliğine tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklar doğrultusunda gerekli önlemlerin alınmasının, milli güvenlik açısından hayati önem arz ettiği belirtildi.

 

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...