Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Dünyanın çatısında ramazan

Dünyanın çatısında ramazan
Başlık ResmiDünyanin çatisinda ramazan

Güney Asya ülkesi Nepal’de ramazan yardımları çerçevesinde 685 aileye kumanya dağıtımında bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı, 300 kişiye de iftar verdi.

Kaydet
a- | +A

OSMAN SAĞIRLI Katmandu

Kardeşliği Hisset Vakit Ramazan” sloganıyla kampanya başlatan ve 5 kıtada 105 ülkeye uzanan yolculuklar yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsanı Yardım Vakfı (İHH) ekipleri, bu yıl yine yetimlerin yüzünü güldürmeye ve ihtiyaç sahibi aileleri sevindirmeye devam ediyor. Bu çerçevede 6 kişiden oluşan ekip de Güney Asya’nın deprem ve yoksulluklarla sarsılan ülkelerinden biri olan Nepal’e gitti. Nepal’in Birgunj, Rajbiraj, Kumiyahi, Dainiya, Morong şehirlerinde ve başkent Katmandu’da yaşayan ihtiyaç sahibi 685 Müslüman aileyi ziyaret eden İHH ekipleri hayırseverlerin gönderdiği gıda malzemelerinin bulunduğu kumanya paketleri dağıttı. Müslümanlar tarafından büyük bir sevinçle karşılanan İHH ekibi, oyunlar oynadıkları çocuklara çeşitli hediyeler verdi ve aileleriyle sohbet etti.
Nepal’in farklı bölgelerinde yaşayan Müslümanlara iftar programları da düzenleyen İHH, Bradnegar’da bulunan İslam Kültür Merkezi’nde, Birgunj’daki Güngören İslam Merkezi’nde, Katmandu’da kurulan kadın barınma evinde ve farklı bölgelerde yeni Müslüman olan Nepallileri kurduğu iftar sofralarında buluşturdu.
“Türkiye’den aldığımız emanetleri Nepalli kardeşlerimize teslim ediyoruz” diyen İHH Ekip sorumlusu Sedat Yüzücü, İHH’nın on yıldan fazla bir süredir bölgedeki Müslümanlara okul, cami, kültür merkezi, yetimhane, kurban ve ramazan çalışmaları ile destek verdiğini, bu desteğin bundan sonra da süreceğini söyledi. İHH, geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketi sırasında da bölgeye sağlık, arama kurtarma ve acil yardım ekiplerini yönlendirerek yaraları sarmaya çalışmıştı.

Dünyanın çatısında ramazan
Başlık ResmiDünyanın çatısında ramazan

Her şey kutsal

Hinduizm ve Budizm’in yüzde 91’lik çoğunluğa sahip olduğu ülkede çiçek, böcek, inek, sinek, maymun, fil aklınıza gelecek her şey kutsal kabul ediliyor. Evden çok tapınağın bulunduğu ülkede yaşayanlardan çok ölüler ilgi görüyor. Ölülerin ateşte, dirilerin güneşte yandığı 32 milyonluk ülkede Müslümanların oranı ise yüzde 4,4. Geçmişte yoğun baskı gören Müslümanlar şimdilik kendi hâllerine bırakılmış durumda. Mecliste 17 vekilleri olan Müslümanlar devletten herhangi bir destek almıyor.

Dünyanın çatısında ramazan
Başlık ResmiDünyanın çatısında ramazan

Çatı sefalet içinde

Miladi takvim olarak 57 sene önden giden Nepalliler her ne kadar 2073 yılında olduklarını söyleseler de durum hiç de öyle görünmüyor. 8848 metre yüksekliğindeki Everest’i seyretmekten aşağıda ne olup bittiği ile ilgilenmeye kimsenin fırsatı olmamış. Kişi başına gelir ortalamasıyla dünyada 151’nci sırada yer alan Nepal’deki kast sistemi halkın geleceğine kast ediyor.

Dünyanın çatısında ramazan
Başlık ResmiDünyanın çatısında ramazan

Maocular etkin

Başkent Katmandu dahil olmak üzere ülke genelinde gece sokaklar karanlığa gömülüyor. Dünyanın zirvesi insanlığın dibi olarak adlandırılan ülkede halk bugünlerde ciddi anlamda siyasi krizler de yaşıyor. Ülkenin 7 eyalete bölünmesini istemeyen grupların eylemleri nedeniyle birçok bölgede sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Maocuların ve komünistlerin aktif olduğu hükümet sokaklara hakim olmakta güçlük çekiyor.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ramazan 2016
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.