Sürekli soğanlı yumurtayla iftar yaptı

Düzenleyen:
Sürekli soğanlı yumurtayla iftar yaptı

Ramazan 2016 Haberleri

Sultan Abdülhamid’in, devlet erkânı ve talebelere ramazan boyunca verdiği iftarlarda mütevazı sofralar kurulurdu.

Osmanlı Devleti’nin en güçlü hükümdarlarından Sultan 2. Abdülhamid, saltanatı müddetindeki ramazanlarda hep soğanlı yumurta yemiş. Erciyes Üniversitesi Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Batmaz, Sultan Abdülhamid’in Yıldız Sarayı’nda verdiği iftarların, Osmanlı saray tarihinde geniş katılımı ile farklılık arz ettiğini söyledi. Talebeler, askeri ve devlet erkanının katıldığı, ramazan boyunca süren iftar davetlerindeki temel maksadın, imparatorluktaki birlik ve beraberliği göstermek olduğunu kaydeden Prof. Batmaz, Sultan’ın, soğanlı yumurta yemeğini çok sevdiğini ve ramazan boyunca baş tacı ettiğini söyledi.
SOFRASI İSRAFSIZDI
İftar için gelen davetlilerden devlet adamı olanların Mabeyn kısmında, talebe ve askerî erkanın da barakalar ve bahçedeki masalarda iftar açtığını dile getiren Batmaz, Sultan 2. Abdülhamid’in, devlet erkanı ile birlikte oturduğunu, ancak asker ve öğrencilere de, bahçeye çıkarak, ‘hoşamedi’ ettiğini yani ‘Hoşgeldiniz’ dediğini söyledi. Prof. Dr. Şakir Batmaz iftar menüsü ile ilgili şu bilgileri verdi: “İftar menüsü çok zengin değildi. Herkese üzeri beyaz örtülerle örtülmüş yuvarlak masalarda, peynir, zeytin ve reçelden oluşan iftariyelikler verilirdi. Bunun yanında çorba dağıtılır, çorbadan sonra her bir sahanda 5 yumurta bulunacak şekilde soğanlı yumurta, yanında sebze yemeği olarak pırasa verilirdi. İftar menüsünün bu kadar sade olması, özellikle Sultan Hamid’in tasarrufa riayet eden bir padişah olmasından kaynaklıdır. Ramazan geleneğinin en ilginç tarafı, ‘Halife-i Ruyi Zemin’ diye tanımlanan ve Osmanlı’nın en güçlü padişahlarından biri olan Sultan 2. Abdülhamid’in, 30 gün boyunca davet ettiği insanlarla birlikte soğanlı yumurta ve pırasa yemesidir. Kendisi de menüyü değiştirmemiş, bu gelenek tahttan indirildiği tarihe kadar devam etmiştir.” 

Düzenleyen:  - Ramazan 2016
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...