Buğday yerine pirinç tercih edin

Buğday yerine pirinç tercih edin

SAĞLIK Haberleri

Glüten, başta buğday olmak üzere arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bitkisel protein… Birçok hastalıkla ilişkisi olduğu düşünülen bu protein en çok çölyak hastalarını etkiliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Çölyak hastalığı olan kişilerde glüten içeren gıdaları çok az tüketmesinin bile şiddetli karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal ya da kabızlık gibi şikâyetlere sebep olduğunu söyleyen diyetisyen Besna Dalgıç, glütensiz beslenmenin hem çölyak hastaları hem de glüten hassasiyeti olan kişilerde bütün belirtileri ortadan kaldırdığını vurguladı. Dalgıç “Çölyak hastalarının en önemli problemi tahılları bir şekilde tüketmek mecburiyetinde kalmaktır. Buğday, arpa, çavdarın yanı sıra ekmek, makarna, bulgur, pasta, börek, un ilave edilen çorbalar, soslar ve hazır gıdalar gibi bunlardan yapılan bütün besinlerin beslenmeden çıkarılması gerekiyor. Bunların yerine pirinç, mısır, nohut, mercimek, fasulye gibi kurubaklagiller, kara buğday ve kinoa tercih edilmelidir” diye anlattı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...