Kızamık vakaları artıyor! Alerjik çocuklara da aşı yapılmalı

- Güncelleme:
Kızamık vakaları artıyor! Alerjik çocuklara da aşı yapılmalı

SAĞLIK Haberleri

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği süt ya da yumurta alerjisi olan çocuklara da tedbirler alınarak aşı yapılması gerektiğini bildirdi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Son dönemde kızamık vakalarındaki artışın en büyük sebebinin aşısız ya da eksik aşılı çocuklar olduğu biliniyor. Kızamık vakalarının artması nedeniyle Sağlık Bakanlığı, 2019 yılında bir yaşında uygulanan kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) aşısına ek olarak 9. ayda da aşı yapılması kararı aldı. Hâlen hem 9. ayda hem de 12. ayda yapılan kızamık aşısı süt ve yumurta ihtiva ettiği için sıkıntı yaşandığını belirten Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), yaptığı basın açıklamasında “Bir yaş altı bebekler, ağır kızamık için risk altındadır. Kızamık aşıları proteini içerebildiğinden alerjisi olan çocuklarda alerjik reaksiyonlara sebep olma ihtimali olsa da tedbirler alınarak aşı uygulaması yapılabilir” dedi.

EN ÇOK VAKA TÜRKİYE’DE

Dünya Sağlık Örgütünün 31 Mayıs tarihinde yayınlandığı Avrupa Bölgesi Kızamık Raporu’na göre; Mayıs 2022’den Nisan 2023’e kadar olan dönemde Avrupa genelinde en çok kızamık vakasının Türkiye’den bildirildiği görüldü. Mayıs 2022’den Nisan 2023’e kadar bildirilen 4 bin 544 kızamık vakasının yüzde 95’i, Türkiye, Rusya ve Tacikistan’da tespit edildi. Türkiye 1543 kızamık vakası ile birinci, Rusya 1129 vaka ile ikinci, Tacikistan ise 568 vaka ile üçüncü sırada yer aldı.

Kızamık vakalarında aşısız ya da eksik aşılıların çoğunlukta olduğu görüldü. Özellikle kızamık komplikasyonları ve ölüm açısından en riskli beş yaş altında aşılanma durumu açısından vakalar değerlendirildiğinde bir yaş altında vakaların neredeyse tümünün, 1-4 yaşta ise yarısından fazlasının aşısız olduğu ortaya çıktı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...