Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Boynunuzdaki sessiz tehlike! Kadınlarda 10 kat daha fazla görülüyor

Boynunuzdaki sessiz tehlike! Kadınlarda 10 kat daha fazla görülüyor
Fotoğraf Başlığı Boynunuzdaki sessiz tehlike! Kadinlarda 10 kat daha fazla görülüyor

Tiroid hastalıkları, kadınlarda erkeklere kıyasla 5 ila 10 kat daha sık görülüyor ve bazı durumlarda cerrahi tedavi kaçınılmaz hale gelebiliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Barış Özcan, hastalığın tanı ve tedavi süreci hakkında önemli bilgiler sundu.

Kaydet
a- | +A

Tiroid bezinin boynun ön kısmında yer alan kelebek şeklinde bir endokrin organ olduğunu belirten Op. Dr. Barış Özcan, bu bezin vücuttaki birçok sistemi etkileyen T3 ve T4 hormonlarını salgıladığını ifade etti. Hormon dengesizliğiyle birlikte çeşitli tiroid hastalıklarının gelişebileceğini söyleyen Özcan, belirtiler arasında sinirlilik, boyunda şişlik, yorgunluk, kilo değişiklikleri ve uyku problemlerinin yer aldığını dile getirdi.

YÜZDE 95'İ İYİ HUYLU AMA…

Tiroid nodüllerinin büyük çoğunluğunun iyi huylu olduğunu vurgulayan Özcan, "Nodüllerin yüzde 90-95'i iyi huyludur ancak bazıları kanser riski taşıyabilir. Erken tanı bu noktada hayati önem taşır. Şüpheli nodüllerde ‘İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (İİAB)' ile hücre örneği alınarak değerlendirme yapılır" dedi.

Biyopsinin her nodül için şart olmadığını belirten Özcan, "Ultrasonda şüpheli bulgular varsa, nodül çapı 1 cm'den büyükse, ailede tiroid kanseri öyküsü mevcutsa ya da hastada geçmişte radyasyon maruziyeti varsa biyopsi önerilir" ifadelerini kullandı.

CERRAHİYİ GEREKTİREN DURUMLAR NELER?

Tiroid hastalıklarının tedavisinde cerrahinin her zaman ilk seçenek olmadığını, ancak bazı durumlarda zorunlu hale geldiğini ifade eden Op. Dr. Barış Özcan, tiroid kanseri tanısı konulan hastalarda cerrahinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Biyopsi sonucunda kanser şüphesi bulunan veya kesin tanı konulamayan nodüllerde de cerrahinin tercih edilebileceğini söyleyen Özcan, özellikle soluk almayı veya yutmayı zorlaştıran büyük nodüllerin de ameliyatla alınmasının gerekebileceğini aktardı.

Ayrıca, ilaç tedavisine cevap vermeyen hipertiroidi vakalarında cerrahinin bir tedavi seçeneği haline geldiğini dile getiren Özcan, boyunda belirgin şişlik oluşturarak estetik kaygı oluşturan nodüllerin de cerrahi müdahale ile alınabildiğini kaydetti.

40 YAŞ ÜZERİ RİSK ALTINDA

Tiroid hastalıklarının özellikle 40 yaş üzeri kadınlarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Özcan, düzenli kontrollerin ve erken tanının önemine vurgu yaptı.

BAKMADAN GEÇME
Nükleer tıp bıçaktan kurtarıyor! Kalp, böbrek, tiroid rahatsızlığı olanlar bu yönteme başvuruyor
HABER

Nükleer tıp bıçaktan kurtarıyor! Kalp, böbrek, tiroid rahatsızlığı olanlar bu yönteme başvuruyor

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.