Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Geç saate kadar ayakta olanlar dikkat! Tahmin etmeyeceğiniz tehlike kapıda

Geç saate kadar ayakta olanlar dikkat! Tahmin etmeyeceğiniz tehlike kapıda

Bilim insanları, uykusuzluk sorunu yaşayan kişileri ilgilendiren bir araştırmaya imza attı. Çalışmayı yapan uzmanlar, uykusuzluk çekenleri bekleyen tehlikeye dikkat çekti.

Kaydet
a- | +A

Uykusuzluk, herkes için hayatı zorlaştıran problemlerden biri. Üstelik kronik hale geldiğinde hastalıklara da kapı aralıyor.

Anadolu Ajansı’nda yer alan ve Medpage Today'in haberine göre, Neurology isimli bilim dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında 2002'den 2020'ye kadar daha önce felç geçirmemiş kişiler gözlemlendi.

Yaş ortalamasının 61 olduğu inceleme grubundaki kişilerin yüzde 57'sini kadınlar oluşturdu.

FELÇ RİSKİ DAHA FAZLA

Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından hazırlanan Sağlık ve Emeklilik Çalışmasının (HRS) verilerini kullanarak araştırma yapan Dr. Wendemi Sawadogo ve ekibi, uykusuzluk semptomları ile felç riskini ilişkilendirdi.

Virginia Commonwealth Üniversitesinden Sawadogo'nun bulguları, "az şiddetli" ve "şiddetli" uykusuzluk şikayeti bulunan kişilerde, uykusuzluk sorunu görülmeyen kişilere kıyasla yaklaşık 10 yıl sonra felç riskinin daha fazla olduğuna işaret etti.

Sawadogo, şiddetli uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya olan kişilerde ayrıca diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları ve depresyon görülmesinin felç riskini daha da arttırdığına dikkati çekti.

Geç saate kadar ayakta olanlar dikkat! Tahmin etmeyeceğiniz tehlike kapıda
Başlık ResmiGeç saate kadar ayakta olanlar dikkat! Tahmin etmeyeceğiniz tehlike kapıda

UYKU KALİTESİNİ İYİLEŞTİRMEK İÇİN…

Öte yandan, uykusuzluk sorunu yaşamayan 50 yaş üstü kişilere göre, bu sorunu yaşayan 50 yaş altı kişilerde ise felç riskinin daha fazla olduğu tespit edildi.
Sawadogo, uyku kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacak pek çok terapi olduğunu hatırlatarak, ilerleyen dönemlerde felç riskini azaltmak için erken teşhisin ve tedavinin önemini vurguladı.

Uykusuzluk çekenlerin bunu bir hastalık olarak görmediğinin altını çizen Sawadogo, uykusuzluk hastalığı hakkında farkındalık oluşturmanın önemli olduğuna işaret etti.

Anadolu Ajansı

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.