Gripseniz bol bol yiyin! Vücuttaki enfeksiyonu parçalıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Gripseniz bol bol yiyin! Vücuttaki enfeksiyonu parçalıyor

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Grip vakaları kışla birlikte artışa geçti. Son haftalarda özellikle grip şikayetleriyle hastaneye başvuran kişilerin sayısı oldukça fazla. Hastalığın üstesinden doğru beslenerek gelebileceğimizi belirten Diyetisyen Gizem Akgül, kuersetin içeren gıdaların vücuttaki enfeksiyonları parçaladığına dikkat çekti, gripken yenmesi gereken diğer yiyecekleri sıraladı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı P. Gizem Akgül, her yaş grubundan insanı etkileyen ve özellikle havaların soğuması ile birlikte hızla yayılarak salgına dönüşen mevsimsel grip yani influenzadan korunmak için çok önemli bilgiler verdi. 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre mevsimsel grip enfeksiyonlarının dünya genelinde 650 bin kadar insanın ölümüne neden olduğunu belirten Diyetisyen Akgül, kış aylarında sağlığımızı korumak ve enfeksiyon hastalıklarına karşı doğru beslenerek bağışıklığı güçlendirmenin ve böylece de bu enfeksiyonlardan korunmanın mümkün olabileceğini söyledi. Akgül, gribal enfeksiyonlardan korunmak için 5 önemli beslenme önerisini şu şekilde sıraladı:

C VİTAMİNİ İÇEREN GIDALARI BOL BOL YİYİN

C vitamininden zengin beslenmek ve eğer hekim veya diyetisyeniniz öneriyorsa C vitamini takviyesi kullanmak enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisinde yardımcı olur. C vitamini önemli bir antioksidandır ve hücre hasarına karşı hücrelerimizi korur. Enfeksiyon kapıldığında beyaz kan hücreleri azalır ve yenilerinin üretimi için C vitamini önemli yere sahiptir. Enfeksiyon durumlarında normalde almamız gerekenden daha fazla C vitaminine ihtiyaç duyarız. Doğal C vitamini kaynakları ise maydanoz, kırmızı biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, lahana, brokoli, kızılcık, kivi, turunçgiller gibi sebze ve meyveler şeklinde sıralanabilir.

Gripseniz bol bol yiyin! Vücuttaki enfeksiyonu parçalıyor

GRİPSAVAR TURPGİLLERİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN

C vitamini de içeren turp, DNA hasarının önlenmesi için de önemli bir kök sebzedir. Hücrelerin yapısı üzerine olumlu etki gösterir ve kansere, virüs ve bakterilere karşı koruyucu etki gösterir. Özellikle gribal enfeksiyonlar gibi bağışıklığın desteklenmesi gereken durumlarda bağışıklığınızı desteklemek için turpu farklı şekillerde üzerine limon sıkarak, bal ile tatlandırarak da tüketebilirsiniz.

KUERSETİN İÇEREN GIDALARA YER AÇIN

Sebze ve meyvelerde bulunan kuersetin maddesi, hem fiziksel hem de zihinsel olarak bireyleri olumlu etkiler, enfeksiyonlara karşı korur. Kuersetin, özellikle fındık ve ayçiçeği gibi yağlı tohumlar ile çilek, elma, domates, üzüm, soğan gibi sebze ve meyvelerde bulunur. Yağlı tohumlarda ayrıca E vitamini bulunur ve E vitamini, selenyum ile birlikte alındığında antioksidan özelliği artar ve vücuttaki enfeksiyonların parçalanmasına katkı sağlar.

Gripseniz bol bol yiyin! Vücuttaki enfeksiyonu parçalıyor

OMEGA- 3 TAKVİYESİ DE FAYDALI

Omega-3, vücutta sentezlenmediği için dışarıdan alınması gerekir. Amerikan Kalp Derneği yetişkin bireyler için Omega-3 ihtiyacının karşılanabilmesi adına haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu şekilde bağışıklık sistemi desteklenerek, kişi enfeksiyon hastalıklarına karşı daha iyi korunur.

AKDENİZ DİYETİ BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Akdeniz diyeti antioksidan kapasitenin artmasını destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Baklagiller ve tam tahılların içerdiği posa sayesinde hastalıklardan korunmada önemli bir yere sahiptir. Akdeniz diyeti Omega-3 yağ asitlerinden zengindir, bağışıklık hücrelerinin aktivitesinin artmasına destek olur. Akdeniz diyetinde önemli bir yere sahip olan zeytinyağı antioksidan etki gösterir ve LDL kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Günde 2-3 porsiyon farklı renklerde meyve tüketmeyi ve yemeklerin yanına mevsim sebzeleri ile hazırlanmış rengarenk zeytinyağlı, taze limon eklenmiş salatalar eklemeyi ihmal etmeyin.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...