Kendi küçük yararı büyük: Hazımsızlığa iyi geliyor, mide ağrılarını bıçak gibi kesiyor
Sumak ağacının mercimeğe benzeyen kırmızı meyvesinden üretilen sumak, yemeklere tat ve renk veriyor. Çorba, salata, kebap, köfte gibi yemeklerde tercih edilen bu şifa deposu baharat, faydalarıyla şifa dağıtıyor. Market ve aktarlarda kolaylıkla bulunabilen sumak; hazımsızlığı gideriyor, işhal ve kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırıyor, mide problemlerine iyi geliyor.
Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi hariç bütün bölgelerde yetişen sumak; debbağ otu, derici, mavru, tahru, tatari, tahri, tetere gibi isimlerle de biliniyor. Ekşi tadı ve kırmızı rengiyle yemeklere lezzet ve güzel görünüm kazandıran sumağın yararları saymakla bitmiyor. Peki, Türk mutfağının sevilen baharatlarından olan sumak neye faydalı? Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak zayıflatır mı? Sumak suyu nelere iyi gelir? Sumağın faydalarını görünce siz de bize hak verecek, hemen aktara koşmak isteyeceksiniz. Şimdi bu muhteşem baharatı daha yakından tanıyalım…
Farsça’da kırmızı meyve ve limonlu baharat olarak bilinen sumak, ekşimsi bir tada sahip. Bu nefis baharat, yemeklere lezzet katmakla kalmıyor, bizlere de sağlık veriyor.
SUMAK NE İŞE YARAR, NELERE İYİ GELİR?
- Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olur. Bu özelliğiyle hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları ortadan kaldırır.
- Psikolojik ya da fiziksel kaynaklı olarak meydana gelen iştahsızlık probleminin önüne geçer.
- Kandaki insülin seviyesini düzenler. Bu özelliği ile diyabeti önleyici ve tedavi edici etki gösterir.
-Anne sütünü artırmaya yardımcıdır. Aynı zamanda kadınlarda adet düzensizliğini de tedavi edip regl dönemindeki ağrılara iyi gelir.
- Solunum sistemini rahatlatır, bronşite iyi gelir.
- Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur, kolesterolü dengeler.
- Damar sertliğini önler, eklem rahatsızlığı yaşayanlar için faydalıdır.
- Sumak ile yapılan çalışmalar sumak bitkisinin anti kanserojen yani kansere karşı olduğunu kanıtlar nitelikte. Özellikle kadınlarda görülme oranı yüksek olan meme kanseriyle ilgili yapılan bir çalışmada, sumağın meme kanseri üzerine etkisine bakılmıştır. Sonucunda ise sumağın meme kanseri hücrelerinin çoğalmasında olumsuz etki gösterdiği saptanmıştır.
GERÇEK SUMAK NASIL ANLAŞILIR?
Dünya üzerinde 100'ün üzerinde çeşidi bulunan bu bitkinin zehirli çeşitleri de bulunuyor. Bu nedenle eğer sumak bitkisiyle karşılaşırsanız ve emin olamıyorsanız uzman birine danışıp bilgi alın. Güvenilirliğinden emin değilseniz sumak bitkisine dokunmayın, kullanmak istediğiniz sumakları mutlaka güvenilir aktarlardan veya marketlerin baharat reyonlarından temin edin. Sumağı yemeklerinizde, salatalarda ve kebaplarda diğer baharatlarla kullanabilirsiniz. Uzun süre dayanması için serin bir yerde veya buzdolabında saklayabilirsiniz.
SUMAK ZAYIFLATIR MI?
Sumak, antioksidan özelliklere sahip bitkilerden biri. Vücuttan toksinleri uzaklaştırdığı için metabolizmayı da hızlandırır. Aynı zamanda da kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve tokluk hissini verir. Bu özelliğiyle uzmanlar tarafından zayıflamanıza oldukça destek olacak doğal ürünlerden biri olarak kullanımı tavsiye edilir.
SUMAK SUYU NASIL YAPILIR?
"Sumak suyu nasıl yapılır?" kısmına gelirsek; kaynattığınız bir bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sumağı koyun ve demlemeye bırakın. Daha sonra sumağı süzün ve suyunu için. Ilık bir şekilde, dilerseniz limon suyuyla tatlandırıp içebilirsiniz.
Düzenli olarak kullanılan sumak suyu hazımsızlığı önler, mide problemlerine iyi gelir, karaciğeri korur, kolesterolü düzenler. Sumak suyu ile yapılan gargara ise rahatsızlık veren ağız kokusu ve diş eti problemlerine karşı olumlu etkiler gösterir.
