Pandemi ve iklim değişikliği zatürre riskini arttırıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Pandemi ve iklim değişikliği zatürre riskini arttırıyor

Sağlık Haberleri

Pnömoni yani zatürre, dünyada çocuk ve erişkinlerde en sık ölüme neden olan enfeksiyon. Türk Toraks Derneği, covid-19 salgını ve iklim değişikliğinin etkilerinin sonucu olarak her yıl milyonlarca insanın zatürre gelişim riski altında olduğunu bildirdi.

Dernekten 12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, zatürrenin (pnömoni) dünyada çocuk ve erişkinlerde en sık ölüme neden olan enfeksiyon olduğuna işaret edildi.

Dünyada 2019'da 672 bini çocuk olmak üzere 2,5 milyon insanın pnömoniye bağlı hayatını kaybettiği bildirilen açıklamada, "Covid-19 pandemisi ve iklim değişikliğinin de etkilerinin sonucu olarak milyonlarca insan pnömoni gelişim riski altındadır. 2021'de covid-19 dahil olmak üzere solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölüm tahmini 6 milyondur" bilgisi paylaşıldı.

ATEŞ, ÖKSÜRÜK, GÖĞÜS AĞRISI BELİRTİLERİNE DİKKAT

Açıklamada, Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil de zatürreye karşı dikkat edilmesi gereken bilgileri paylaştı.

Akciğer iltihabı olan zatürrenin özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığı bulunanlarda, sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç alımında daha sık görüldüğünü belirten İtil, hastalığın en sık rastlanan belirtileri arasında ateş, öksürük, balgam çıkarma ve göğüs ağrısının yer aldığını aktardı.

Zatürre tanısı alan hastalara antibiyotik tedavisinin en kısa sürede başlaması gerektiğini vurgulayan İtil, tedavinin hastanın yaşı, kronik hastalıkları gibi hususlar dikkate alınarak mutlaka hekim kontrolünde ilerlemesi gerektiğini de ifade etti.

RİSKLİ GRUPTAKİLERE UYARI

Derneğin Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Sekreteri Dr. Nursel Türkoğlu Selçuk ise hem grip hem de zatürre aşılarının önemine dikkat çekti.

Zatürre aşılarının koruyucu etkinliğinin kanıtlandığına ve gribin de zatürreye zemin hazırlaması açısından tehlikeli bir hastalık olduğuna işaret eden Selçuk, şunları kaydetti:

"65 yaş ve üzeri, KOAH sahibi olan hastalar ile bir akciğeri alınanlar, kalp ve damar, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığı olanlar, kronik alkolizm, dalak fonksiyon bozukluğu veya dalağı alınmış olanlar, bağışıklık yetmezliği ve bağışıklık sistemini baskılayan tedavi kullanımı, beyin omurilik sıvısı kaçağı olanlar, pnömokok hastalığı veya komplikasyon riskinin artmış olduğu şartlarda yaşayanlara bir kerelik zatürre aşısını yaptırmaları öneriliyor."

Selçuk, 65 yaş ve üzeri kişilerle risk grubundakilere her yıl grip aşısını da yaptırması önerisinde bulundu.

Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...