Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Toz içinde uyuyoruz

Toz içinde uyuyoruz

Bütün gecemizi geçirdiğimiz yatakların zaman içinde çevreden ve vücudumuzdan dökülen deri parçalarından dolayı toz yuvası hâline geldiğini söyleyen Koruyucu Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral ‘5 yıl yatağı temizlemeyen biri maksimum 5 kiloya kadar tozun içinde uyuyor demektir’ dedi.

Kaydet
a- | +A

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Yatakların ev temizliği yaparken unutulduğuna işaret eden Prof. Dr. Özyaral “5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyondan fazla mite / ev tozu akarı / ev tozu kenesi yuvalanıyor. Süpürüp temizlemezseniz bu canlılar yatakta sizinle yaşamaya devam ediyor’’ diye ifade etti.

Yatakta biriken toz ve mite’ların özellikle solunumla ilgili takım kronik hastalıklara yol açabileceğine değinen Prof. Dr. Özyaral “Gözle görülmeyen mikroorganizmaları soluduğumuzda akciğerlerde tepkime reaksiyonları başlıyor. Bu da alerji gibi solunumla ilgili bir takım kronik hastalıklara yol açabiliyor. Bunu engellemek için yatakları haftada bir temizlemek, 3-6 aylık detaylı temizlik yapmak gerekir. Yataklar yüksek vakumlu elektrik süpürgesiyle daha kolay temizlenir. Yüksek vakumlu elektrik süpürgesiyle yıl içinde biriken 1 kilo kadar tozu temizlemiş oluruz’’ diye konuştu. Prof. Dr. Özyaral ayrıca, gün içinde yatağa yatak örtüsünün örtülmemesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek “Gece boyunca yatağa geçen vücut nemi, ev tozu akarı dediğimiz kenelerin üremesine neden olur. O yüzden yatakları sık sık havalandırmak gerekir” dedi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.