İlaç şirketleri yarışıyor: Üç hastalığa karşı tek aşı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İlaç şirketleri yarışıyor: Üç hastalığa karşı tek aşı

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Küresel çapta etkisini sürdüren salgınlara karşı bilimsel araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Koronavirüs, grip ve RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) aşılarının birleştirilmesine yönelik çalışmalar, hem insanları hem de bilim dünyasını heyecanlandırdı. İlaç firmaları ise üç hastalık için üretilen aşılarla ilgili izin almak için yarışıyor.

Soğuk hava şartlarına girildiği dönemlerde salgınlar, özellikle koronavirüsün etkisiyle tekrar gündeme gelmeye başladı. Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını hala tam anlamıyla sona ermiş değil. Bilim dünyası, salgına karşı çeşitli ilaç ve aşı çalışmalarını sürdürüyor.

Doktorlar, bu dönemde hem Covid-19 hem de grip aşısının yapılmasını önerirken, bu iki aşının birleştirilmesi konusu da gündemde.

İKİ AŞI BİR ARADA 

DW'de yer alan habere göre; oronavirüs aşısının grip (influenza) aşısıyla kombine edilmesi aslında mümkün. Alman Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) ve ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) gibi kuruluşlar da bu konuda hemfikir. Ancak tıp dünyasında her iki aşının da aynı kola yapılmamasının daha mantıklı olduğu düşünülüyor. İğnenin batırıldığı yerde dermatolojik tepkilerin meydana gelmesi nedeniyle, aşılardan birinin sağa, diğerinin sola yapılması tercih ediliyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DE AYNI GÖRÜŞTE

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve birçok ülkedeki sağlık makamları, her iki aşının aynı anda yapılmasını öneriyor. Bu, insanların tek bir ziyarette her iki aşıyı da olmalarını teşvik etmek amacı taşıyor. Bu şekilde bireysel ve toplumsal düzeyde daha etkili bir koruma sağlanması hedefleniyor.

ŞİRKETLER YARIŞIYOR

Koronavirüs ve influenza aşılarının tek bir iğnede yapılabilmesi, ilaç şirketleri arasında bir yarışa neden oldu. ABD'de mRNA bazlı bir kombinasyon aşısı hızlı yol statüsü aldı, diğer firma Moderna ise 2025 yılına kadar izin almayı hedefliyor.

ÜÇ AŞIYI BİRLEŞTİRME ÇALIŞMALARI 

Ayrıca, bir araştırma kapsamında koronavirüs, grip ve solunum yolları hastalığına neden olan RSV virüsüne karşı üç hastalığa karşı aşıların birleştirilmesi üzerinde çalışılıyor. Bu tür kombinasyon aşıları, insanların pandemiden ve aşı olmaktan duydukları bıkkınlığı azaltarak, aşı oranlarını artırabilir.

Uzmanlar, özellikle risk gruplarının aşı olmasını tavsiye ederken, soğuk algınlığı ve grip gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Özellikle maske kullanımı gibi basit önlemlerin tekrar hayata geçirilmesi, salgınla mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...