Altılı Masa şimdiden bahaneye sarıldı: YSK’nın kapısına dayandılar

- Güncelleme:
Altılı Masa şimdiden bahaneye sarıldı: YSK’nın kapısına dayandılar

Seçim 2023 Haberleri

Daha önce Erdoğan’ın adaylığına itiraz edilmemesi yönünde görüş birliğine varan Altılı Masa YSK’nın kapısına dayandı. Yarın toplanacak YSK, itirazları değerlendirip kararını verecek.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - İyi Parti, DEVA Partisi, Memleket Partisi, sol tandanslı bazı partiler ile 10 civarında vatandaşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı konusunda YSK’ya itiraz başvurusunda bulunduğu öğrenildi.

Altılı Masa’da daha önce Erdoğan’ın adaylığına itiraz edilmemesi yönünde bir görüş ortaya çıkmıştı. Ancak ilerleyen süreçte önce Babacan’dan, ardından da Davutoğlu ve İyi Parti cephesinde, Erdoğan’ın adaylığına itiraz edileceği açıklamaları gelmişti. CHP ise uzun süre ‘Mağduriyet oluşturacağı’ gerekçesiyle, Erdoğan’ın adaylığına itiraz edilmemesi görüşünü savunuyordu. Ancak iki ay önce CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Erdoğan’ın anayasaya göre üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesi mümkün olmadığını belirterek “Erdoğan aday olursa, itiraz ederiz. YSK da Erdoğan’ın adaylığını onaylarsa anayasa suçu işler” demişti. Daha önce ‘Erdoğan’ın aday olup olmamasına kilitlenmek gibi bir düşüncemiz yok’ diyen Kılıçdaroğlu ise son günlerde ‘Erdoğan’ın aday olamayacağı’ tezini savunmaya başladı.

İTİRAZ SÜRESİ DOLUYOR

Resmî Gazete’de dün yayınlanan cumhurbaşkanı adayı geçici listesine bugün saat 17.00’ye kadar itiraz süresi bulunuyor. YSK’nın yarın yapacağı toplantıda ise itirazlar konusunda görüşler dile getirildikten sonra oylama yapılacak ve Erdoğan’ın adaylığı konusunda karar alınacak.

HUKUKİ HAZIRLIK YAPILDI 

AK Parti’nin YSK Temsilcisi Recep Özel ise itirazların değerlendirileceği karar toplantısı için hukuki hazırlık yaptı. Toplantıda, Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi kapsamında bir kez aday olduğu, 14 Mayıs seçimlerindeki adaylığının ise ikinci kez aday olacağına yönelik hukuki tezler ortaya konulacak. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, Erdoğan’ın adaylığı konusunda daha önce kaleme aldığı iki ayrı makaledeki görüşler de AK Parti Temsilcisi tarafından YSK toplantısında dile getirilecek. Şentop bu konudaki makalelerinde ‘Türk hukukunda bir kimsenin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebileceğine ilişkin ayrı ayrı iki kanun hükmü ve iki yürürlük tarihi olduğunu’ belirtmişti. İkinci kanun hükmünün 30 Nisan 2018 tarihinde yürürlüğe girdiği için ancak bu tarihten ileriye doğru uygulanabileceğini ifade eden Şentop, bu tarihten bugüne kadar ise Türkiye’de sadece bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldığını hatırlatmıştı. 

"ENGELLEME ÇABALARI ERDOĞAN KORKUSU"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, YSK’ya yapılan itirazlarla ilgili “Cumhurbaşkanı’mızın adaylığı önünde hiçbir engel yoktur. Bu tür söylemler, siyaseti kurgulamaya çalışan masaların gizli ortağının ‘Sabih Kanadoğlu zihniyeti’ olduğunu ve bu tartışmaların vesayet zihniyetinden beslendiğini ortaya koymaktadır. Milletin adayıyla yarışmaktan korkan çevreler, Cumhurbaşkanı’mızın önüne siyasi hayatı boyunca çeşitli engeller çıkardılar. Bu yaklaşım, Cumhurbaşkanı’mızla demokrasi meydanında yarışmaktan korktuklarının itirafı olmaktan başka işe yaramadı. Millet bir kez daha demokrasi dersi verecektir” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise, yapılan tartışmaların hukuki değil, siyasi olduğuna dikkat çekti. Şentop “Anayasa’nın 101’inci maddesi ile düzenlenen ‘bir kişinin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçileceğine’ yönelik hüküm 30 Nisan 2018’de yürürlüğe girmiştir. Bir kanun hükmü yürürlüğe girdiği tarihten sonra uygulanır. Dolayısıyla bu tarihten sonra cumhurbaşkanlığı seçimleri bir kez yapılmıştır. Cumhurbaşkanı’mız da bir kez aday olup seçilmiştir. 14 Mayıs’taki seçim üçüncü değil, ikinci seçimdir” dedi. 

AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç da “Cumhurbaşkanı’mız 14 Mayıs 2023 seçimleri için ikinci defa aday olmuştur. Anayasa’nın Cumhurbaşkanı’nın adaylık ve seçimini düzenleyen 101. Maddesi’nin yürürlük tarihi yapılacak ilk seçim (2018) olarak belirlenmiştir. Yürürlük tarihini geriye götürmek hukuken mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı.

"İTTİFAKIN ARKASINDAYIZ"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın kardeşi ve parti MKYK üyesi Elif Erbakan’ın partilerinin Cumhur İttifakına katılma kararına karşı çıktığı iddia edilmişti. Bu iddiaları yalanlayan Elif Erbakan “Her zaman olduğu gibi bu konuda da çok çeşitli söylentiler çıkacaktır. Biz tüm teşkilatlarımız olarak alınan kararın arkasındayız. Vatanımız, milletimiz ve partimiz için hayırlı olsun inşallah” ifadelerini kullandı.

KARAMOLLAOĞLU: ERBAKAN'A ÜÇKAĞITÇI DEDİ

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Cumhur İttifakı’na katılma sebebini “Karşı blokta sol, komünist, sosyalist, ateist fraksiyonların bir araya geldiklerini gördük. FETÖ ve PKK’nın desteğini görmemiz nedeniyle karşı bloğun kazanmasına vesile olmak istemedik” sözleriyle açıklamıştı. Altılı Masa’nın üyesi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Fatih Erbakan’ın sözlerine cevap verdi. Erbakan’ı üçkâğıtçılıkla suçlayan Karamollaoğlu “Saçmalıyor. Fatih’in bir tecrübesi yok. Cahilliğe bakın! Çamur atmak haddine değil. Terbiyesini kuşanması lazım” diye cevap verdi.

ALTILI MASA DA HÜDA PAR'A GİTTİ

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, Cumhur İttifakı’nı HÜDA PAR üzerinden karalamaya kalkan İyi Partili Ahat Andican’a, yakın geçmişteki HÜDA PAR ziyaretlerini hatırlattı. Aydal “24 Mart 2021’de HÜDA PAR’ı ağırladınız, yetmedi iade-i ziyarete gittiniz. O da yetmedi Davutoğlu gitti. O yetmedi Karamollaoğlu gitti. O yetmedi Babacan gitti. Affedersiniz, HÜDA PAR bu kadar itilecek-kakılacak bir parti ise niye sıraya dizildiniz?” dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...