Bakan Soylu masadaki son anketi açıkladı: Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Seçim 2023 Haberleri

Son dakika haberi: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber canlı yayınında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. "AK Parti’nin alacağı oy açık. Birinci turda Allah'ın izniyle alıyoruz. Yüzde 50'nin üzerinde 1-1,5 puanla alıyoruz. Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı" diyen Soylu, "Parlamenter hükümet sistemi olsaydı pandemide hükümet düşmüştü. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tamamen krizlere panzehirdir" ifadelerini kullandı. Öte yandan polislere 10 bin kadro daha açılacağı müjdesini veren Soylu, jandarmaların da promosyon alacağını söyledi.

Son dakika haberi: Türkiye, sandık başına gitmek için geri sayıma geçti. Seçimlere 29 gün kala siyasi arenada hareketlilik artıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber canlı yayınında Türkiye'nin otomobili Togg'dan İMECE uydusuna, Kahramanmaraş depremlerinden seçim sürecine kadar birçok konuda Ercan Gürses'in sorularını cevapladı.

"TOGG BİZİM OLDUĞU İÇİN 'ÖTEKİ' GİBİ DEĞİLSİNİZ"

Açıklamalarında yerli otomobil Togg'a değinerek başlayan Bakan Soylu, "Araba sürmek güzel bir şey, Togg'u sürmek daha güzel bir şey. Çok esnek bir araba. Sempatik, sürüş sempatisi olan bir araba. Tasarımından tutun sürüş keyfine kadar her şey, güvenliğine kadar her şey en ince noktasına kadar iyi tasarlanmış, iyi realize edilmiş, bunun dışında da seri bir araba. Sessiz bir araba ve en önemlisi, otururken başka araçlara, böyle bir duygunuz var mı bilmiyorum ama 'öteki' gibisiniz. Fakat Togg bizim olduğu için öteki gibi değilsiniz" dedi.

İMECE UYDUSU

Bugün uzaya fırlatılan İMECE uydusuna değinen Bakan Soylu, "Yerli ve milli, TÜBİTAK tarafından üretilen ve artık görüntü aktarımı konusunda da gerek afet yönetimi olsun, gerek savunmada olsun... Bütün bunlarda kapasitemizi daha fazla genişletecek ve bizim olan bitr İMECE uydusuyla güne başladık. Bu konseptimiz, stratejimiz çok başarılı bir şekilde devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu masadaki son anketi açıkladı: Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı

DEPREM BÖLGESİNDE SON DURUM NE?

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlere değinen Bakan Soylu, şu ifadeleri kullandı: "6 Şubat gerek tarihi itibarıyla gerekse yaaşdıklarımızla bir milattır. Bunun değerlendirmesini böyle ortaya koymak lazım. Milat olmasının sebebi de şudur: Burada karşı karşıya kaldıklarımız, yaşadıklarını anlatan, ki ben 2'nci depremde oradaydım. Birinci depremin sesini, etkisini, yaygınlığını, aynı anda sonuçlarını bir kıyametle karşılaştıran çok sayıda depremzede hemşerimizi gördüm. Çığlıkları, bağırışmaları... Bunu deprem olarak, afet olarak tarif etmek tam yaşadığımızın karşılığı olmayacakmış gibi geliyor.

Biz önceden de depremler gördük, afetler gördük... Evet depremin bir yıkıcı etkisi oluyor, büyük maliyetleri oluyor. İnsanımızı, canımızı kaybediyoruz ama bu başka bir şey. Biz 3 fay kırığına kadar çalıştık doğru, ama 7 fay kırığıyla ilk kez karşı karşıya kalıyoruz. 11 vilayetin tamamını etkileyen, vatandaşımızın deyimiyle 'küçük kıyamet'i yaşamış olduk. 26 bin sadece arama-kurtarma yapılan enkaz var, bu az bir rakam değil. Biz acil yıkılacak-yıkılmış binaların enkazlarını taşıyoruz. 57 bin.. Bağımsız bölümden bahsediyor değilim. Sadece Hatay'da günlük 14 bin kamyon seferi var."

"1 YILDA VATANDAŞLARIMIZ EVLERİNE GEÇECEK"

"Geçici barınmayı devam ettirmeye çalışıyoruz" diyen Bakan Soylu, "Vatandaşlarımız evlerinde depremlerden sonra yıkıntılar sebebiyle geçici barınmaya geçtiler. Geçici barınmada daha sonra konteynera, bir yıl içinde de tekrar evlerine geçecekler. Böyle bir döngüyü ortaya koymaya çalışlıyoruz. En önemli süreçlerden biri de geçici barınmayı yönetmek. Bu esnada milyonlarca insan şehirden tahliye oldu. Bu da bizim bir stratejimizdi. Tüm alanı yönetebilmek için... Hiç olmazsa bir bölümü başka bir ilde, ilçede hayatlarını geçici bir süre de olsa devam etmelerini sağlayabilmek hükümetimizin, afet yönetimimizin bit stratejisiydi ve biz bunu sağladık" dedi.

"730 BİNİN ÜZERİNDE ÇADIR KURDUK"

"Öteki taraftan şehirde kalan hayatın suyunu, elektriğini, doğal gazını hatta mazotunu, bütün bunlara kadar altyapısını yeniden işlevsel hale getirebilmek için büyük çaba sarf ettik" diyen Bakan Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Çok ciddi seferberlik ortaya koyduk. 730 binin üzerinde çadır kurduk. Çadırların hepsini altyapıları hazırlanmış, yanında tuvaleti-banyosu olan, çamaşır-kurutma makinesi olan, standardı her gün yükselttiğimiz sürece çevirdik. Konteyner kent alanlarına konteyner kentler kurmaya başladık. 2 ay içerisinde 100 bin kuracağız, sonrasında 200 bin kuracağız... Yağmurlar altyapıda aksamalara neden oldu ancak gece-gündüz çalışarak devam ediyoruz. Sadece konteynerları getirip koyuyor değiliz, bir ilçenin altyapısı nasıl hazırlanıyorsa kanalizasyonu, yolu, eğitim tesisi, yönetim binası... Ona göre hazırlıyor devam ettiriyoruz.

"Belli bir süreden sonra insanlar diyor ki "biz hayatımızı yeniden olağanlaştırmalıyız, dükkanımızı açmalıyız". Bizim şu ihtiyaçlarımız var, bu ihtiyaçlarımız var giderilmesi lazım diyorlar... Şehrin bütün dinamiklerini yeniden harekete geçirmek için gayret sarf ediyorsunuz. Ne istediklerine yönelik altyapılarını, yeniden 'Bismillah' demeleri için istedikleri imkanları değerlendiriyoruz. Bu arada çalıştığımız insanların büyük bir bölümü depremzede. Belediye başkanları, tarım müdürü, kaymakam... Onları rehabilite etmeye çalışıyor, depremden alıp çıkarıp hayatın ve karşı karşıya kaldığımız sorunların çözümüne yönelik beklentileri ortaya koymaya çalışıyorsunuz."

"10 BİN 500 ESNAF DÜKKANI KURULDU"

Hemen işine başlamak isteyen esnaflara yeni yerler tasarladıklarını belirten Bakan Soylu, "10 bin 500 esnaf dükkanı kuruldu. Bu rakamın 15 bini aşacağını değerlendiriyoruz. Şu anda 6 bin 500'ü Bismaillah dedi, işe başladı. Bunun 8 bin üzerindekini bağış aldık" dedi.

"HATAY HARİÇ ENKAZ KALDIRMA İŞİ YÜZDE 90 TAMAMLANDI"

"Orada büyük bir enkaz var ve şu anda kaldırılıyor. Sadece Hatay'da günlük 14 bin kamyon seferi var, 57 binin üzerinde bina var. Bu enkazın kaldırılması 2 aşamada gerçekleştiriliyor. Birinci aşama deprem zamanı yıkılmış ve kaldırılması gereken, aynı zamanda tehlike arz eden ve acil yıkılması gereken konutlar. Sektörler oluştu, baklava dilimi gibi düşünün. Kimi kamu kurum ve kuruluşları, kimisi belediye araçları... Bunların enkazların döküleceği yerden taşınacağı alana kadar hepsi teker teker planlandı. Şu anda Hatay hariç diğer illerde enkaz kaldırma işinde yüzde 90'ı aştık. İnanıyorum ki bayrama kadar diğer vilayetlerde tamamen acil yıkılacak ve yıkılmış binaların enkazı kalkmış olacak."

KALICI KONUTLAR 1 YILDA BİTECEK Mİ?

Kalıcı konut yapımına değinen Bakan Soylu, "Hem şehrin altyapısının-zemininin gözetilerek, hem fay hattı gözetilerek bu şehirlerin nereye kurulabileceği, konutların nasıl olacağı, sanat-kültür alanlarının nerelere tasarlanacağını değerlendiren bir süreçten geçiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bir süre söyledi. Biz ne söz vermişsek, Recep Tayyip Erdoğan ne söz vermişse, sadece bina yapmadan, oranın ekosistemini yeniden harekete geçirecek, ticart-eğitim-sağlık-sanat-kültür hayatını ve o şehrin tarihi mirasını yeniden harekete geçirecek anlayışı inşallah bir yıl içerisinde oradaki hemşehrilerimizle buluşturacağız" ifadelerini kullandı.

"BU MİLLETİN EVLADI OLMAKTAN GURUR DUYMALIYIZ"

"Deprem bölgesinde bir milletin büyüklüğünü, asaletini gördük" diyen Bakan Soylu, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Kardeşlik duygusunun ölçüsünün aslında ölçülebilir olmadığını gördük. Bu topraklaerda nasıl yaşadığımızı gördük, yardımseverlik duygumuzu, adanmışlık duygumuzu, kardeşlik duygfumuzu ve bunun nasıl gerçekleştirilebileceğini gördük. İnsanların günlerce oraya gelit, evlerindeki yaşam biçiminden uzaklaşıp oradaki insanlarla aynı haliş yaşamasının ne odluğunmu hep beraber gördük. Belediyelerimizin, kamu kuruluşlarımızın, sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin, askerlerin, jandarmaların, polislerin neler yapabileceğini hep birlikte gördük. Hep beraber bu milletin evladı olmaktan gurur duymalıyız." 

Bakan Soylu masadaki son anketi açıkladı: Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı

"AK PARTİ İLKE VE KURALLAR PARTİSİDİR"

14 Mayıs seçimlerine değinen Bakan Soylu, "Her siyasi parti kendine ait birtakım stratejilerle seçime giriyor. AK Parti, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve AK Parti Genel Merkezi'nin ortaya koyduğu strateji ile seçime gidiyor. Biz ne ortaya koyacağız ve gerçekleştireceğiz? Çalışmaların bir bu ayağı var yani 'parti programı','cumhur ittifakı' ayağı. Bir de adaylar var, bunu kimlerle gerçekleştireceksiniz, TBMM'de kimlerle yapacaksınız? Bu ayağı var. Bir kampanya ayağı var, kampanya sonrası ne yapacaksınız? Bunların hepsi tanımlandı, parti karar verdi. Dediler ki biz bu seçime '3 dönem kararı'yla giriyoruz. AK Parti birm ilke partisidir, kural partisidir. İlkeyi neye kuruyorsa ona tabi olan bir anlayış meydana getirir" ifadelerini kullandı.

"VEKİLLERİMİZDE YÜZDE 70'LİK BİR DEĞİŞİM SÖZ KONUSU"

Bakan Soylu, "3 dönemle ilgili bir karar alındı. Vekillerimizde yüzde 65-70'lik bir değişim söz konusu. Bu bir bayrak yarışı, bir sistemden bahsediyorum. Koskoca bir ülke yönetiyorsunuz. Burada bayrak yarışı yapılacak. En önemli mesele milletin önüne çıkabilmeye layık olabilmek. Bu süreçlerde elbette ki biz de önümüzdeki 5 yıl kendi davamız, partimiz Türkiye'yi daha iyi idare eddebilsin diye neler yapabileceğimizi ortaya koyacağız" dedi.

"CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ KRİZLERE PANZEHİRDİR"

Soylu'nun açıklamalarının devamından satır başları şöyle;

"Parlamenter hükümet sistemi olsaydı pandemide hükümet düşmüştü. Parlamenter hükümet sistemi olsaydı dolar, döviz krizinde ya da saldırısında hükümet tamamen yerle yeksan olmuştu çünkü onun için hazırlanıyor. Bir saldırı yapıp kriz oluşturayım ve siyasi istikrarı bir şekilde zedeleyeyim.. Ancak Cumhurbaşkanılığı Hükümet Sistemi tamamen krizlere panzehirdir ve bütün krizlerin nasıl yönetilebileceğine dair panzehir ortaya koymuştur."

"İstanbul 2. bölgeden milletvekili adayıyız. Büyük de bir heyecan yaşıyoruz. İnşallah hem partimizin güvenini mahcup etmeyecek hem de milletimizin güvenini mahcup etmeyecek bir kampanya olacak."

"MOTİVASYONUMUZ KİŞİ BAŞI 20 BİN DOLAR SEVİYESİNE GELMEK"

"Biz 20 yılda devrimler yaptık, yapılamayacakları yaptık. Temel motivasyonumuz bu. AK Parti 2022 yılından beri olmaz denen her şeyi oldurdu. Diğer temel motivasyonumuz da 'Türkiye Yüzyılı'. Kendi enerjimizin kendimizin karşılaması, Togg’a yeni markalar eklemek, savunma sanayiyi daha iyi seviyeye getirmek. İMECE’ye bir İMECE daha eklemektir... Bizim temel motivasyon kaynağımız dış ticaretimizi artırmaktır. Motivasyonumuz kişi başı 20 bin dolar seviyesine gelmek."

MASADAKİ SON ANKETİ AÇIKLADI

"Toplumun önüne kimse 'ben seçim kaybedeceğim' diye çıkmaz. Çıkmamalı! 35 yıldır aktif siyasetin içindeyim. Bir tecrübemiz var ve sahayı görüyorum. Vatandaşımızın neler söylediğini çok net duyuyorum. Siyaset rasyonel ve bilimsel bir meseledir. 1995 Gaziosmanpaşa ilçe başkanlığından beridir araştırmalar yapıldı. AK Parti’nin alacağı oy açık. Birinci turda Allah’ın izniyle alıyoruz. Yüzde 50’nin üzerinde 1-1,5 puanla alıyoruz. Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı."

Bakan Soylu masadaki son anketi açıkladı: Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı

MUHARREM İNCE FAKTÖRÜ

''Muharrem İnce faktörünü nasıl görüyorsunuz?'' sorusuna cevap veren Bakan Soylu, ''Her seçimin kendine ait bir süreci vardır. Şöyle bir durum var. Birinci seçimde kazanacağız bizi çok etkileyecek bir faktör değil'' ifadelerini kullandı.

"Yeşil Sol Parti aslında HDP’dir" diyen Soylu, "CHP, PKK’nın enkazı HDP’yi taşımıştır. PKK ve HDP Kılıçdaroğlu'nu desteklemekte. Kılıçdaroğlu 'PYD terör örgütü değildir' dedi. CHP'den vaatleri doğrulama var. FETÖ'cüleri kamuya döndürecek olan CHP'dir. Dağlarda 88 terörist kaldı. Evlatlarımızı katlettiler. Belediyeleri PKK yönetiyordu. Sokağın tozunu emmiş adamım. 2014 yılında Ağrı'da yenilenen seçime gittim. 18 yaşındaki kız HDP'nin yöneticilerini parmağında oynatıyordu" dedi.

Sezgin Tanrıkulu'nun "PKK silah bırakma sürecine girecek" açıklamasına Bakan Soylu, ''Dayağı yiyip tepesine bindiğiniz anda silah bırakalım derler. Sınırlarımızın ötesinde kahramanlık öyküleri yazılıyor'' diyerek cevap verdi.

SIĞINMACI SORUNU

"Tarihin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya kaldık" diyen Soylu, "İstikametimizden rotamızdan sapmadık. Dünyanın en büyük sınaması göç sınamasıdır. Suriye’de gezen bir kardeşiniz olarak söylüyorum. 2 milyon Afgan’ın İran sınırında nasıl bekletildiğini bildiğim için söylüyorum. 3 milyon 420 bin Suriyeli var. 550 bin Suriyeli geri dönmüştür. Suriyeli 239 bin Suriyeli vatandaş olmuştur. Suriyeli Türkmenleri de artık vatandaş yapmaya başladık. 10 bini aşkın Uygur Türkünü vatandaş yaptık" değerlendirmesinde bulundu.

POLİSLERE KADRO, JANDARMAYA PROMOSYON MÜJDESİ

'Yayınlanan genelgeye rağmen 12/36 mesai uygulaması İstanbul Ankara dahil pek çok ilde uygulanmıyor' söylentilerine cevap veren Bakan Soylu, ''Uygulanıyor. Ben polisimin ve Jandarmamın dinlenmesini istiyorum. Polislere 10 bin kadro daha açılacak. Polislere doğudan sonra istediği yere gitmesini sağladık'' dedi.

Ayrıca Bakan Soylu, uzman çavuşlarla ilgili, ''Meclis’in elinde çalışma var. Önümüzdeki dönem yasalaşacak. Polis promosyonları yapıldı. 27 bin + 2500 lira ek promosyon harcalamaları var'' dedi.

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...